La următoarele alegeri prezidențiale din Moldova, Moscova va încerca să propună cât mai mulți candidați afiliați cu ea. De această părere este politologul Vitalii Andrievschi, potrivit căruia aceștia vor lucra pentru diferite grupuri țintă, vor simula concurența, dar în final vor susține în mod clar unul dintre cei care va ajunge în al doilea tur.
Analistul subliniază că președinta Maia Sandu, a devenit „dușmanul nr. 1 al Kremlinului”, iar pentru a o înlătura, cei de la Moscova vor depune toate eforturile. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 20 noiembrie a emisiunii „Новая неделя” с Анатолием Голя de la TV8.
„Ce mă îngrijorează în viitoarea campanie prezidențială. Kremlinul va propune o asemenea paletă, cinci - șase candidați ipotetici. Și toți vor lucra pentru cel care va ajunge în al doilea tur. Kremlinul va acționa foarte inteligent, va împărți bazinele electorale. Cine și cât poate contribui, cine va fi responsabil pentru care grup țintă, iar apoi totul ar trebui să se împlinească într-un singur candidat”, consideră politologul.
Andrievschi crede că politicienii pro-europeni nu au un nivel suficient de consolidare pentru a susține solid un candidat „pro-european” care va ajunge în al doilea tur și care va contracara un reprezentant ipotetic al forțelor de stânga, apropiat de Moscova.
„Cel mai important lucru pe care trebuie să-l înțelegem - Kremlinului nu-i pasă cine devine președinte. Important este doar să nu fie Maia Sandu”, a declarat Andrievschi.
El spune că Igor Dodon a făcut o mare greșeală când a decis să o demită pe Sandu din funcția de prim-ministru în 2019. În noiembrie al acelui an, vizita șefului Guvernului la Moscova fusese deja aprobată și negocierile ar fi putut adăuga loialitatea lui Sandu față de Rusia. Președintele de atunci, Dodon, se temea că Maia Sandu ar putea să ajungă la un acord cu Moscova fără participarea sa și a insistat asupra demiterii ei din funcția de prim-ministru, este convins politologul.
„Și Kremlinul nu poate ierta asta acum. Acum Sandu este dușmanul nr. 1. Trebuie să o înlăture și oricine va fi, chiar și un unionist, dar doar să nu fie ea”, a menționat analistul.
Andrievschi nu a dat numele potențialilor candidați care ar putea fi legați de Moscova, dar a sugerat că aceștia ar putea fi susținuți, inclusiv prin intermediul structurilor oligarhului fugar Ilan Șor.
Următoarele alegeri prezidențiale din Moldova vor avea loc în 2024. Președintele actual, Maia Sandu, a declarat deja că intenționează să își depună candidatura pentru un al doilea mandat.