Pentru că nu toți ne permitem servicii stomatologice calitative, autoritățile au lansat un program, prin care copii din localitățile rurale, pot beneficia de consultații și tratament gratuit. Astfel, deja de cinci ani, două echipe de stomatologi se deplasează prin sate, pentru a examina micii pacienți. În această perioadă, de serviciile dentiștilor au beneficiat câteva mii de copii. Proiectul a fost inițiat de Policlinica Stomatologică Republicană și finanțat de Compania Națională de Asigurări în Medicină.
”-Totul e bine? Un pic poate să gâdile.”
Timp de câteva zile, în curtea liceului din localitatea Zîmbreni, raionul Ialoveni, a activat o ambulanță stomatologică. Acolo, și-a început ziua de muncă, o echipă formată din trei persoane, care au examinat gratuit elevii. De consultații au beneficiat toți doritorii, atât picii din clasa întâi, cât și cei mai mari, elevii din clasa a douăsprezecea. Adriana Malii ne-a spus că a efectuat o procedură profilactică cu calciu.
”Nu a fost nimic dureros, a făcut profilactică cu calciu și ne-a dat sfaturi despre igienă și că ar trebui să consultăm un medic, în caz de carii.”
Iar Iana Țînu mereu a avut frică de stomatologi, însă de această dată a fost mai relaxată în timpul examinării. Motivul spune ea, sunt medicii înțelegători. După consultație, adolescenta a aflat că are nevoie de aparat dentar.
”Procedura a fost una foarte ușoară, ambii doctori au fost foarte amabili și miau spus ce trebuie să fac. Nu a fost nimic dureros”
Proiectul ce presupune asistență stomatologică gratuită pentru copii, este implementat deja de cinci ani de Policlinica Stomatologică Republicană, cu suportul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. În această perioadă, mii de copii, cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani, au beneficiat de consultații gratuite. Pentru asta, două echipe de dentiști se deplasează pe la grădinițile și școlile din țară. Printre medicii implicați în proiect este și Alexandru Brițchi. Bărbatul spune că nu-i deloc ușor să lucrezi cu copiii, însă, tot ei sunt cei care te încarcă cu energie.
”Bineînțeles, la început ne străduim să-i chemăm mai mulți odată sau prevenim profesoarele să ne aducă primul copil, care e mai îndrăzneț și care nu are emoții. Noi deschidem ușile, toți stau cu ochișorii rotunzi și se uită ce facem și dacă primul copil a intrat în ambulanță și a ieșit fără nici un fel de disconfort, respectiv și restul nu mai au emoții ”
Serviciile oferite de stomatologi sunt ample, de la o simplă igienizare, până la aplicarea plombelor dentare.
”Facem consultații, examinări și igianizări a cavității bucale, de asemenea la copii mai mari, facem detartraj cu altrasunet. Punem un accent mare pe sigilări, adică, facem sigilări profilactice la dinții maturi.”
Valentina Leu, directoarea Liceului Teoretic ”Zîmbreni” spune că la început părinții erau reticenți.
”Era o frică, adică, mulți spuneau din diriginți, că să nu introducă vreo infecție, pentru ca mai apoi să le citim ordinul Ministrului, să le citim cu ce se ocupă oamenii, să aducem la cunoștință și deja mai departe a mers bine.”
După ce s-au convins că proiectul are toate avizele necesare, majoritatea părinților și-au dat acordul pentru examinare.
”Practic după ce iese din cabina aceasta, spun că a fost foarte bine și dacă a fost bine, mâine dacă ar mai fi veni toți 258 de copii din liceu, s-ar prezenta aici.”
Pe parcursul săptămânii curente, echipele mobile de stomatologi oferă consultații în trei localități din raionele Ialoveni și Călărași. Datele statisticile arată că doar trei din 10 moldoveni se spală pe dinți de două ori pe zi, iar 70 la sută din copii ajung la medic doar când au dureri.