Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 927: Atac la Kiev, explozii în Rusia, rachete din Iran și film scandalos! CIA: Amenințări fără precedent

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 50: A doua zi de armistițiu. Lista ostaticilor care urmează să fie eliberaţi sâmbătă

25 noiembrie 2023, ora 17:03

După 50 de zile de război, o încetare temporară a focului a intrat în vigoare vineri, când Hamas a eliberat 24 de ostatici, 13 israelieni și 11 cetățeni străini. La rândul lui, Israelul a eliberat din închisori 39 de prizonieri. Sâmbătă, în a doua zi de armistițiu, un nou grup ar trebui eliberat.

UPDATE Zeci de persoane participă la un miting în București, prin care cer retragerea Israelului din Fâșia Gaza. Participanții s-au strâns de la ora 14:00 în Piața Victoriei, iar de la ora 15:00 au plecat în marș spre Universitate.

„Opriți genocidul! Încetați ocupația”, este mesajul transmis de organizatori.

Participanții au fost verificați de jandarmi pentru a nu avea obiecte interzise asupra lor, conform imaginilor transmise de la fața locului de către Antena 3 CNN.

UPDATE Egiptul a declarat sâmbătă că a primit „semnale pozitive” de la toate părțile cu privire la o posibilă prelungire a armistițiului din Gaza pentru una sau două zile.

Diaa Rashwan, șeful Serviciului de Informații de Stat al Egiptului (SIS), a declarat că țara poartă discuții ample cu toate părțile pentru a ajunge la un acord privind prelungirea armistițiului de patru zile, ceea ce „înseamnă eliberarea mai multor deținuți din Gaza și prizonieri palestinieni din închisorile israeliene”.

UPDATE ONU declară că armistițiul de patru zile dintre Israel și Hamas i-a permis să mărească livrarea de alimente, apă și medicamente la cel mai mare volum de la reluarea convoaielor de ajutor umanitar în Gaza, din 21 octombrie.

În Rafah, în sudul Gazei, sâmbătă, multe persoane au așteptat să umple canistrele de gaz pentru gătit. „Toți oamenii speră și sunt gata să le facă viața mai ușoară”, a spus un rezident, Ezzeddine Abu Omeira.

UPDATE Un marș pro-palestinian prin care se cere o încetare permanentă a focului în Gaza a pornit din vestul Londrei, în Marea Britanie. Mii de manifestanți poartă steaguri și pancarte palestiniene au început să meargă pe Park Lane de la Marble Arch spre Piccadilly.

UPDATE Iranul a facilitat vineri eliberarea a 10 ostatici thailandezi din Gaza, furnizând o listă de nume grupării palestiniene Hamas după o solicitare în acest sens din partea Ministerului de Externe și a președintelui Parlamentului thailandez, a declarat sâmbătă ambasada Iranului în Thailanda, potrivit The Guardian.

„Această solicitare a fost acceptată de Hamas și 10 ostatici thailandezi au fost eliberați după încetarea focului", a precizat aceasta.

UPDATE Opt camioane-cisternă cu combustibil şi gaze naturale intră în Fâşia Gaza din Egipt sâmbătă dimineaţa.

„Patru camioane-cisternă cu carburant şi patru camioane-cisternă cu gaze naturale pentru gătit” au intrat în Fâşia Gaza din Egipt, anunţă pe X COGAT, un organism din cadrul Ministerului israelian al Apărării însărcinat cu activităţile civile în enclavă, relatează Le Monde, potrivit News.ro

Aceste vehicule s-au îndreptat către ”organizaţii umanitare ale ONU, în sudul Fâşiei Gaza” prin postul de frontieră de la Rafah. Acest „combustibil” şi „gaze naturale de gătit” sunt destinate „funcţionării unor infrastructuri vitale”, precizează un purtător de cuvânt, Avichay Adraee.

De la intrarea în vigoare a armistiţiului, vineri dimineaţa, în Fâşia Gaza au intrat peste 200 de camioane cu ajutoare umanitare.

UPDATE Miliardarul Elon Musk este aşteptat să viziteze Israelul săptămâna viitoare, urmând să se întâlnească cu preşedintele Isaac Herzog şi cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu, scrie publicaţia The Jerusalem Post.

Proprietarul Tesla şi X, Elon Musk, ar fi așteptat să viziteze oraşele din apropierea graniţei cu Gaza, care au fost atacate de Hamas pe 7 octombrie, a informat N12, potrivit News.ro.

Vizita vine în timp ce Musk continuă să fie criticat pentru eşecurile în combaterea antisemitismului pe platforma sa X (fostă Twitter), pentru distribuirea de conţinut al unor conturi antisemite şi pentru că a atacat şi chiar a dat în judecată autorităţile care îi critică pentru gestionarea antisemitismului şi a altor discursuri instigatoare la ură, pe platforma X.

La începutul acestei săptămâni, Musk a anunţat că X va dona toate veniturile din publicitate şi abonamente „asociate cu războiul din Gaza” spitalelor din Israel şi Crucii Roşii/Semiluna din Gaza.

Luna trecută, Musk a mai spus că doreşte să furnizeze Fâşiei Gaza o acoperire de internet prin satelit Starlink, stârnind indignarea oficialilor israelieni, inclusiv a ministrului Comunicaţiilor Shlomo Karhi, care a avertizat că Israelul va lupta împotriva unei astfel de acţiuni.

Musk a subliniat că, dacă accesul Starlink este asigurat în Gaza, compania ar lua „măsuri extraordinare” pentru a confirma că acesta este utilizat în scopuri pur umanitare.

UPDATE Egiptul a primit de la gruparea militantă palestiniană Hamas o listă cu 14 ostatici care urmează să fie eliberați sâmbătă, au declarat surse de securitate pentru Reuters.

Anterior, Israelul a declarat, de asemenea, că a primit o listă cu ostaticii care urmează să fie eliberați sâmbătă din Gaza de către Hamas.

UPDATE Armistiţiul a fost respectat până acum în Fâşia Gaza, potrivit AFP și news.ro.

Paisprezece ostatici ţinuţi în Fâşia Gaza de Hamas urmează să fie eliberaţi sâmbătă, în schimbul a 42 de deţinuţi palestinieni, în a doua zi a unui armistiţiu, în baza unui acord între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, anunţă oficiali israelieni, relatează AFP.

„Acesta doar un început, dar pentru moment lucrurile decurg bine”, a declarat vineri preşedintele american Joe Biden, apreciind că există „șanse reale” de prelungire a armistiţiului.

„În zilele următoare ne aşteptăm ca zeci de ostatici să se întoarcă la familiile lor”, a spus liderul de la Casa Albă.

„În Fâşia Gaza se mai află aproximartiv 215 ostatici”, a precizat un purtător de cuvânt al armatei israeliene, Doron Spielman.

„Nu ştim, în multe cazuri, dacă sunt morţi sau în viaţă”, a declarat el.

UPDATE Serviciul penitenciar israelian a declarat sâmbătă că pregătește 42 de prizonieri pentru eliberare, sugerând că Hamas ar urma să elibereze 14 ostatici israelieni, potrivit AP și The Guardian.

Nu a existat niciun anunț oficial din partea Israelului cu privire la numărul de ostatici care vor fi eliberați sâmbătă, deși Hamas a înmânat vineri seară o listă de nume autorităților.

Nu este clar nici câți prizonieri neisraelieni ar putea fi, de asemenea, eliberați.

UPDATE A doua zi a armistițiului a permis intrarea ajutorului umanitar esențial în Fâșia Gaza și a oferit civililor primul răgaz după șapte săptămâni de război, notează The Guardian. Organizația Națiunilor Unite a declarat că această pauză i-a permis să mărească livrarea de alimente, apă și medicamente la cel mai mare volum de la reluarea convoaielor de ajutor umanitar la 21 octombrie, relatează Associated Press. De asemenea, a reușit să livreze 129.000 de litri de combustibil - puțin peste 10% din volumul zilnic de dinainte de război - precum și gaz pentru gătit, pentru prima dată de la începutul războiului.

Sâmbătă, în orașul Khan Yunis din sudul țării, sute de oameni cu bidoane de benzină și alte recipiente așteptau în speranța de a obține o parte din combustibilul proaspăt livrat.

UPDATE Majoritatea ostacilor eliberați de Hamas au o stare de sănătate „bună”, relatează presa din Israel. Aceștia au ajuns la spital, unde au fost consultați și au primit tratament în funcție de afecțiunile pe care le aveau dinainte de atac.

UPDATE Israelul a primit o listă cu ostaticii care urmează să fie eliberați sâmbătă de Hamas din Gaza, au declarat oficiali israelieni, după eliberarea a 24 de ostatici vineri - prima din cele patru zile de încetare a focului planificate, conform Reuters.

Oficialii israelieni din domeniul securității au analizat lista, a precizat biroul premierului Benjamin Netanyahu într-o declarație, după ce guvernul său a promis că va acționa pentru eliberarea tuturor ostaticilor luați de Hamas în atacul grupării militante asupra sudului Israelului la 7 octombrie. Ostaticii eliberați vineri, printre care se numără femei și copii israelieni și muncitori agricoli thailandezi, au fost transferați din Gaza și predați autorităților egiptene la punctul de trecere a frontierei Rafah, împreună cu opt membri ai personalului Comitetului Internațional al Crucii Roșii, într-un convoi de patru mașini, a precizat organizația.

Aceștia au fost apoi duși în Israel pentru a fi supuși unor controale medicale și pentru a se reîntâlni cu rudele.

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 49: Morți și răniți în zi de armistițiu! Primii ostatici au fost eliberați, iar un comandant a fost ucis
/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 48: Armistițiu amânat și percheziții în Germania! Fiul unui lider Hezbollah a fost ucis
/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice

/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii

missing
07 septembrie 2024, ora 22:20

Viena este un fel de Mecca pentru toți cei pasionați de operă. Artiștii care ajung să evolueze pe scenele de acolo ating apogeul carierei, pentru că asta înseamnă să fii printre cei mai buni din lume. Dar puțini sunt cei care știu că și Republica Moldova are o contribuție la formarea patrimoniului cultural al Europei. La opera din Viena a cântat Maria Cebotari, renumita „privighetoarea Basarabiei” , dar și instrumentiști moldoveni cu renume mondial. Cu una dintre violonistele de la Chișinău, stabilite la Viena, faceți cunoștință în reportajul ce urmează. 

Faceți cunoștință cu Alexandra Tîrșu, recunoscută la nivel mondial drept una dintre cele mai talentate violoniste ale generației sale. Artista vine din Republica Moldova și cântă pe marile scene la o vioară Stradivarius ce datează din 1717. Aceasta i-a fost oferită de fondul Societății Stradivarius de la Chicago. 

Alexandra Tîrșu este absolventa Universității de Muzică din Viena, una dintre cele mai apreciate instituții de profil din lume. După încheierea studiilor a decis să rămână în capitala austriacă, acolo unde, spune ea, arta e la ea acasă. 

„Viena fiind orașul muzicii, aici se află foarte multe săli de concerte frumoase, vestite și importante. Noi ne aflăm aici, lângă Konzerthaus, unde am și evoluat de mai multe ori. Nivelul muzicii e foarte înalt, mai ales muzică clasică. Mereu poți să te duci la un concert seara, găsești în fiecare sală de concert un star. Este și o susținere mare din partea guvernului, foarte multe finanțe se dau pentru artă, proiecte, pentru cultură. Dacă ne uităm puțin, e un oraș de istorie mare și clar că e cu mult mai ușor să faci muzică aici, unde totul te inspiră. Te-ai dus pe o stradă, acolo a trăit Beethoven, te duci pe alta - acolo a trăit Mozart”, a declarat Alexandra Tirsu.

Acum, Alexandra culege aplauze și ovații pe toate scenele mapamondului, de la Berlin, Hamburg și București până la Seoul, Shanghai și Beijing. Revine, însă, mereu la Viena. 

„În inima Europei, Viena este incontestabil centrul cultural al Austriei și una dintre capitalele mondiale ale muzicii. Operele, concertele și spectacolele de teatru joacă de secole un rol important în viața vieneză, iar mulți compozitori de renume mondial, precum Mozart sau Strauss au trăit și au lucrat în această metropolă. De-a lungul anilor, austriecii au știut să păstreze patrimoniul cultural , dar au lăsat loc și pentru dezvoltare și inovații”.

Mihaela Mocanu, care zilele trecute și-a încheiat mandatul de ambasador în Austria, vorbește cu mândrie despre contribuția artiștilor originari din Republica Moldova la promovarea imaginii țării noastre. 

„Astfel de valori ca Alexandra Tîrșu sau Maria Bunea, Marius Malinețchi sau Marcel Lazăr, care actualmente am înțeles că face concerte în Republica Moldova, și încă avem mulți pe care din economie de timp nu reușesc să le spun numele la toți, aduc o contribuție extraordinară promovării imaginii în Austria, dar totodată și prezentării RM în calitate de țară care aduce valori. RM, cum spuneam, nu este doar un beneficiar al oportunităților UE, dar iată prin artiștii pe care îi avem, RM demonstrează că avem valori care pot aduce contribuție la îmbogățirea diversității culturale europene”, a menționat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Dar nimeni, însă, nu a atins culmile Mariei Cebotari. Născută la Chișinău, la începutul secolului 20, între anii 1930 și 1940, soprana a fost inegalabilă în vremea ei, fiind angajata operei de la Viena până la sfârșitul vieții.

„Deseori eram într-o, nu aș spune că polemică, dar era un fel de concurență între noi, moldovenii și austriecii: cui aparține mai mult Maria Cebotari. Până la urmă am ajuns la înțelegerea că ea ne aparține nouă tuturor, atât timp cât Maria Cebotari a devenit steaua culturii pe care noi, ambele state, le împărtășim”, a declarat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Cifre oficiale arată că în Austria sunt stabiliți doar o mie de moldoveni. Dar pentru că mulți au ajuns aici cu acte românești, ambasada noastră de la Viena crede că ar fi vorba de o diaspora de patru-cinci mii. Mulți dintre aceștia sunt angajați în cadrul organizațiilor internaționale. 

Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Progress: NaN%
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Trădare de țară? Fugarul Ilan Șor și-a adunat aliații la Moscova și i-a trimis acasă cu MILIOANE DE DOLARI. Cum urmau să fie folosiți banii, dar și ce pericole ne poate aduce “Pobeda” de la Moscova - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.