Toate instituțiile statului sunt mobilizate pentru a gestiona situația legată de furtuna de zăpadă care afectează Republica Moldova, a comunicat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă. Cetățenii sunt îndemnați să respecte cu strictețe recomandările autorităților. Totodată, li se recomandă să amâne și să se abțină de la orice deplasare în aceste condiții până la ameliorarea condițiilor meteorologice.
În cazul în care au nevoie să pornească la drum, să manifeste prudență și să se conformeze indicațiilor autorităților de reglementare a traficului.
Autovehiculele trebuie adaptate la condiții de iarnă și dotate cu pneuri corespunzătoare, iar dacă alegeți o destinație mai lungă, bateria telefonului trebuie încărcată. Păstrați în portbagajul mașinii nisip, lopată și lanțuri. În situații de risc, apelați Serviciul 112.
„Autoritățile intervin în mod constant pentru a oferi sprijin cetățenilor și a asigura deplasarea conformă a mijloacelor de transport pe drumurile naționale. Situația este în schimbare cu fiecare oră. Indiferent de efortul drumarilor circulația pe drumuri devine din ce în ce mai complicată”, a spus Vodă.
La moment, pe drumurile publice naționale se efectuează lucrări de patrulare, lucrări de deszăpezire și combatere a lunecușului. În proces sunt antrenate 76 de utilaje speciale ale întreprinderilor rutiere SA Drumuri. Au fost deja folosite peste 42 de tone de material antiderapant și 37 de tone de sare tehnică. Toate serviciile Administraţiei de Stat a Drumurilor sunt mobilizate pentru a oferi suportul necesar.
Totodată, Poliția a sporit numărul de echipaje în țară. Peste 1300 de polițiști acționează în regim sporit pe străzi, în localități și trasee naționale, pentru a contribui la siguranța participanților în trafic, facilita circulația și oferi asistență cetățenilor.
Salvatorii intervin pe traseele naționale în suportul persoanelor și deblocarea mijloacelor de transport ce au derapat de pe traseu sau au rămas blocate în zăpadă. Până în acest moment, au fost înregistrate 62 de intervenții ale echipelor de salvatori și pompieri. La fel, sunt asigurate serviciile medicale, inclusiv prin intervențiile ambulanțelor. În zonele de acces cu probleme sunt realizate intervenții comune cu IGSU.
Conform informației „Premier Energy” și „RED-Nord” sunt parțial deconectate de la energia electrică 165 de localități, din 15 raioane, municipiul Chișinău și UTA Găgăuzia. Echipele de intervenție continuă să înlăture defecțiunile cauzate.
La Aeroportul Internațional Chișinău, toate utilajele de deszăpezire și curățire lucrează în continuu pentru a menține pista în condiții posibile de decolare și aterizare.
La frontiera de est, vest și sud a țării, circulaţia autovehiculelor se desfăşoară în condiţii de iarnă, iar drumurile spre frontieră sunt accesibile.
La posturile vamale situate pe frontiera moldo-română, traversarea camioanelor prin posturile este restricționată. La această oră, partea română interzice temporar circulația camioanelor din cauza ninsorii abundente și formării sulurilor de zăpadă, inclusiv blocarea unor drumuri publice.
Reamintim că alerta de cod galben și portocaliu de vreme rea a intrat în vigoare sâmbătă, ora 22 și va fi valabilă până duminică, ora 20. La centrul și sudul țării a fost emis cod portocaliu de precipitații puternice sub formă de lapoviță și ninsoare, dar și intensificări ale vântului. Izolat va viscoli, iar pe drumuri se va forma polei.
Vreme rece și precipitații abundente, sub formă de lapoviță și ninsoare, au fost anunțate și în regiunile de nord ale țării, unde a fost emisă avertizare de cod galben.
Iar recent, specialiștii Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS) au emis o alertă de cod galben de vânt puternic pe întreg teritoriul țării. Mai exact, de pe 26 noiembrie, ora 20:00, până pe 27 noiembrie, ora 13:00, se prevăd prevăd intensificări ale vântului nord-vestic în rafale de până la 15-20 m/s.