Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 927: Atac la Kiev, explozii în Rusia, rachete din Iran și film scandalos! CIA: Amenințări fără precedent

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 643: Luptă grea, vămi închise, record dubios și lider influent! „Criza energetică din Europa s-a sfârșit”

28 noiembrie 2023, ora 22:13

Recordul din China cu care se laudă Gazprom este, de fapt, indicatorul unui eșec. Gigantul rus al gazelor a rămas fără cea mai valoroasă piață a sa și este nevoit să se bazeze pe o piață nouă, unde cererea e relativ redusă, concurența este puternică, iar costurile sunt mari, dat fiind că trebuie să investească în infrastructură. În plus, Kremlinul nu mai poate folosi gazele nici ca pârghie politică în relația cu Beijingul. Altfel spus, dacă înainte Europa era dependentă de livrările de gaze din Rusia, acum Rusia este dependentă de livrările de gaze în China, notează Wall-Street.ro. Între timp, vremea severă a omorât zece oameni în Ucraina. Alte peste 20 de victime ale zăpezii au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Rusia a detașat fregata Amiral Makarov în serviciu la Marea Neagră, nava poate avea până la opt rachete Kalibr, motiv pentru care a crescut riscul atacurilor aeriene împotriva Ucrainei, potrivit agenției Unian, scrie Adevărul. Forțele armate ale Kievului continuă să provoace „pierderi grele” invadatorilor ruși, afirmă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, descriind luptele în curs din Ucraina ca fiind printre „cele mai intense” de la începutul războiului la scară largă, la 24 februarie 2022, notează Adevărul. Lupte grele se dau în estul Ucrainei, anunță ucrainenii. Aceștia spun că rușii încearcă să ocupe oraşul Avdiivka şi avansează din toate părțile, a declarat un oficial local. Totodată, miniștrii de Externe din NATO se reunesc, la Bruxelles, pentru a discuta diferite chestiuni legate de securitate, printre care și războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

UPDATE Parlamentul României îşi reiterează sprijinul deplin pentru avansarea integrării europene a Republicii Moldova, Ucrainei și Balcanilor de Vest. O rezoluție în acest sens a fost adoptată astăzi cu majoritate de voturi. În acest fel, Legislativul de la Bucureşti susţine adoptarea unei decizii pozitive a Consiliului European privind deschiderea negocierilor de aderare la UE pentru Republica Moldova şi Ucraina.

UPDATE Republica Moldova va păși în noul an fără stare de urgență. După aproape doi ani, în care cele mai controversate decizii au fost luate de Comisia pentru Situații Excepționale, guvernarea susține că prelungirea stării de urgență până la sfârșitul lunii decembrie, votată zilele trecute de Parlament, a fost ultima. Declarația a fost făcută de președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, la TV8.

UPDATE Finlanda îşi va închide întreaga frontieră cu Rusia, cu excepția traficului de mărfuri, în încercarea de a opri fluxul de solicitanți de azil care vin către ţara nord-europeană, a anunțat marţi premierul finlandez, Petteri Orpo, transmit AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

UPDATE Politica de migrație a Rusiei trebuie modificată, a spus, marți, Patriarhul Kiril al Moscovei și al întregii Rusii, avertizând că altfel amenințările la adresa întregii lumi ruse vor continua, relatează agenția Interfax.

UPDATE Ucraina va boicota o reuniune ministerială a Organizației pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) din această săptămână, la Skopje, din cauza prezenței șefului diplomației lui Putin, Serghei Lavrov, a anunțat, marţi, ministerul de externe ucrainean.

UPDATE Evacuarea obligatorie a copiilor din districtul Kupiansk din regiunea Kharkiv Oblast s-a încheiat după ce 296 de copii au părăsit zona vizată în mod constant de atacurile rusești, a anunțat poliția regională la 27 noiembrie, notează Mediafax.

UPDATE Criza energetică din Europa, asociată cu sfârșitul pandemiei și cu invadarea Ucrainei de către Rusia, a luat sfârșit. Piețele s-au adaptat, se arată într-o analiză Reuters. Problema care a rămas este că Europa a înlocuit gazul rusesc relativ ieftin cu gazele lichefiate mai scumpe, punând în pericol competivitatea industrială, însă aceasta este mai degrabă o problemă cronică decât o criză, scrie HotNews.

UPDATE Alexandr Kalinin, liderul unui partid prorus de la Chișinău a rămas fără cetățenia Republicii Moldova. Decretul, semnat de șefa statului, a fost publicat, astăzi, în Monitorul Oficial. Președinția nu a comentat decizia, dar se se știe că Alexandr Kalinin este cercetat penal pentru propagarea războiului. Politicianul nu a reacționat, deocamdată, la decizia președintei.

UPDATE Menţinerea ajutorului pentru Ucraina în războiul său împotriva Rusiei este de o importanţă "existenţială" pentru Europa, a declarat astăzi cancelarul german Olaf Scholz, relatează AFP.

UPDATE Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a reţinut un membru al unei presupuse reţele înfiinţate de agenţia de informaţii militare ruseşti, cunoscută sub numele de GRU. Suspecta, o femeie de afaceri locală, ar fi trimis GRU zeci de locaţii în care credea că se află unităţi militare ucrainene, potrivit SBU, scrie Mediafax.

UPDATE Soțiile rușilor recrutați în timpul mobilizării dictate anul trecut de Vladimir Putin au publicat un apel, în care critică Kremlinul pentru că și-a trădat propriul popor și a făcut promisiuni goale. Apelul a fost publicat pe canalul Telegram The Way Home. „Acesta este un apel către toată lumea sau mai degrabă o cerere de ajutor. Tragedia noastră se desfășoară chiar în fața ochilor voştri, pe care nu o putem suporta singure!”, se arată în mesajul rudelor soldaţilor. Apelul adaugă că publicul rus a fost „trădat și exterminat”. „Ne amintim cum președintele a promis că rezerviștii nu vor fi chemați, că sarcinile în [Ucraina] erau îndeplinite doar de voluntari profesioniști. Și apoi cei dragi au fost duși în Ucraina. Promisiunile s-au dovedit a fi goale. Mulţi nu se vor mai întoarce niciodată. Mobilizarea s-a dovedit a fi o greșeală teribilă”, a adăugat grupul, potrivit Spotmedia.

UPDATE Forţele de poliţie din Ucraina, Franţa, Germania, Norvegia şi Statele Unite l-au arestat, într-un efort comun, pe liderul unei reţele de hackeri care operează din Ucraina şi care s-a aflat în spatele unor atacuri cibernetice menite să extragă sute de milioane de euro de la victimele lor, a anunţat marţi Europol, potrivit AFP, citată de Agerpres.

UPDATE Forțele ruse își intensifică eforturile pentru capturarea localității Avdiivka din estul Ucrainei, încercând să înainteze din toate direcțiile după săptămâni de lupte, a anunțat principalul oficial din localitate, potrivit Reuters.  

UPDATE Un tribunal din Moscova a prelungit marţi cu două luni, până la 30 ianuarie, arestul preventiv al jurnalistului american Evan Gershkovich, care a fost reţinut în Rusia la sfârşitul lunii martie pentru „spionaj”, acuzaţie pe care el o neagă, potrivit Spotmedia.

UPDATE Vântul puternic, ninsorile şi inundaţiile care au măturat părţi din sudul Rusiei, dar și regiuni din Ucraina şi Moldova s-au soldat, luni, cu cel puţin 13 morţi, informează AFP, potrivit News.ro. Aproape două milioane de persoane au rămas fără curent electric.

UPDATE Camera superioară a parlamentului rus va anunța oficial data alegerilor prezidențiale din martie pe 13 decembrie, a declarat liderul Partidului Comunist, Ghenadi Ziuganov. Potrivit legii ruse, camera superioară a parlamentului trebuie să anunțe data exactă cu cel puțin 100 de zile înainte de vot. Ziua alegerilor este, în general, considerată a fi 17 martie, notează Spotmedia.

UPDATE Viktor Zhora, fost șef adjunct al Serviciului de Comunicații Speciale de Stat, a fost reținut în legătură cu o schemă de delapidare a fondurilor de stat, a informat Curtea Superioară Anticorupție. Alături de fostul șef al serviciului Yuri Şcihol și alți patru suspecți ar fi deturnat 62 de milioane de hrivne (1,7 milioane de dolari) din fonduri de stat alocate pentru achiziționarea de echipamente și software între 2020 și 2022. Zhora urmează să fie ținut în arest preventiv pentru două luni, cu cauțiune stabilită la 10 milioane de hrivne, adică 276.000 de dolari. Guvernul i-a demis pe ambii oficiali din posturile lor, scrie Spotmedia.

UPDATE Zece persoane au murit în furtunile de zăpadă din Ucraina, a declarat ministrul de Interne, Igor Klimenko. „Ca urmare a înrăutățirii condițiilor meteorologice, 10 persoane au murit în regiunile Odesa, Harkov, Nikolaiv și Kiev”, a scris Klimenko pe Telegram. „23 de persoane au fost rănite, inclusiv doi copii”, a adăugat el. 411 localităţi din 11 regiuni au rămas fără curent, iar peste 1.500 de maşini au trebuit să fie salvate din nămeţi, scrie Spotmedia.

UPDATE Mariana Budanova, soția șefului Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, a fost otrăvită cu metale grele. A fost internată în spital după o deteriorare prelungită a sănătății, scrie portalul Babel.ua citând surse din serviciile de informații. notează Ziare.com.

UPDATE Protestele organizate în Rusia de rudelor soldaților măcelăriți pe frontul din Ucraina s-au înmulțit în ultima perioadă, fapt de natură să irite puterea de la Moscova, potrivit Ziare.com.

UPDATE Secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Națională al Ucrainei, Oleksi Danilov, a declarat că rușii au activat o rețea de spioni în Ucraina pentru a destabiliza situația și a submina unitatea statului. În timpul unui interviu pentru The Times, el a subliniat că scopul Federației Ruse este să creeze o ruptură între conducerea politică și cea militară a Ucrainei și să aprindă sentimentul antiguvernamental în rândul cetățenilor, notează Ziare.com.

UPDATE Ucraina are de gând să îşi schimbe practicile de recrutare, în încercarea de a menţine capacitatea de luptă a armatei după aproape doi ani de război cu Rusia, relatează The Guardian. Oleksi Danilov, secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei, a declarat pentru sursa citată că schimbările, care vor fi anunţate în această săptămână, vor include utilizarea firmelor de recrutare private pentru o mobilizare mai bine orientată şi pentru a-i asigura pe recruţi că vor fi repartizaţi în roluri ce corespund abilităţilor lor şi nu sunt pur şi simplu trimişi pe front. „Unii oameni sunt speriaţi, speriaţi să moară, speriaţi să tragă, dar asta nu înseamnă că nu pot fi implicaţi în alte activităţi. Acum avem un nou ministru cu o nouă abordare”, a declarat pentru The Guardian Oleksi Danilov, secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei.

UPDATE Preşedintele rus a promulgat luni bugetul Rusiei pentru perioada 2024-2026, care prevede pentru anul viitor o creştere cu 66% a sumelor alocate Apărării faţă de anul în curs, în contextul războiului din Ucraina, transmite agenţia EFE, potrivit Agerpres. În contextul războiului din Ucraina, anul viitor cheltuielile militare ale Rusiei le vor depăşi pentru prima dată pe cele sociale. Pentru acestea din urmă sunt prevăzute 7,5 trilioane de ruble (84,3 miliarde de dolari), în timp ce Apărarea va primi 10,4 trilioane de ruble (111 miliarde de dolari), sumă ce reprezintă aproximativ o treime din întregul buget. Pentru anul în curs bugetul Apărării a fost de 6,5 trilioane de ruble (66,7 miliarde de dolari).

UPDATE Unităţile armatei ucrainene au fost nevoite să se retragă parţial din sectorul de front de la sud-est de oraşul Avdiivka din provincia Doneţk, pe care trupele ruse încearcă să-l încercuiască, potrivit unor observatori militari ucraineni citaţi luni de agenţia DPA.

UPDATE Rusia este nevoită să-şi retragă sistemele de apărare din Kaliningrad (o exclavă a Rusiei, situată între Polonia, Lituania și Marea Baltică), pentru a le înlocui pe cele pe care le-a pierdut în războiul din Ucraina, potrivit celei mai recente actualizări din teren de la Ministerul Apărării de la Londra. Mișcarea arată că Rusia este atât de suprasolicitată de războiul său din Ucraina încât trebuie să accepte riscuri suplimentare în Kaliningrad, un loc foarte important din punct de vedere strategic, fiind mărginit pe trei părți de teritoriu NATO.

UPDATE Piesele de schimb folosite pentru repararea avioanelor și elicopterelor militare rusești par să fi fost importate dintr-o serie de fabrici ucrainene, potrivit unei investigații publicate de publicația independentă de știri rusă Important Stories pe 27 noiembrie, scrie Ziare.com.

UPDATE Canale de Telegram locale au raportat zgomote de explozii în orașul rus în cursul nopții trecute. În replică, Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele lor au doborât o dronă ucraineană deasupra regiunii Smolensk, în jurul aceleiași ore locale de 23:00. Guvernatorul regiunii a confirmat că nu au existat daune semnificative la infrastructură și nici victime în urma incidentului. Cu toate acestea, surse din serviciile secrete ucrainene au afirmat că au reușit să lovească fabrica rusă de avioane. Smolensk se află la aproximativ 400 de kilometri sud-vest de Moscova și la 300 de kilometri de granița ucraineană, scrie Realitatea.

UPDATE Nici președintele Franței, Emmanuel Macron, nici cancelarul german Olaf Scholz. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este cea mai influentă persoană din Europa în 2023, potrivit Politico. Zelenski a intrat în atenția opiniei mondiale odată cu invazia Rusiei în Ucraina.

UPDATE Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) notează, în raportul său din 27 noiembrie, că „în ciuda condițiilor meteorologice dificile, atât forțele rusești, cât și cele ucrainene continuă atacurile terestre pe teritoriul Ucrainei, deși într-un ritm ușor mai lent din cauza zăpezii și a vizibilității reduse”, relatează Ukrainska Pravda.

UPDATE Miniştrii de externe din NATO se reunesc începând de marţi la Bruxelles pentru a discuta diferite chestiuni de securitate, printre care războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi tensiunile sporite dintre Serbia şi Kosovo, potrivit DPA.  

UPDATE Forțele rusești au lovit de șase ori districtul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk pe 27 noiembrie, rănind o femeie de 51 de ani, a anunțat guvernatorul Serhii Lysak, potrivit The Kyiv Independent.

UPDATE Forțele ruse continuă ofensiva asupra orașului ucrainean Avdiivka, din regiunea Donețk, unde avansează în șase direcții, potrivit unui raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Lupte grele au loc în apropierea fabricii de cocs din oraș. Anterior, bloggeri ruși au afirmat că forțele Moscovei au capturat întreaga zonă industrială a orașului.

UPDATE Noaptea trecută, trupele rusești au lansat un atac cu rachete asupra orașului Krivoi Rog din regiunea Dnepropetrovsk, relatează Ukrainska Pravda, care citează autoritățile locale. „În timpul nopții, o țară teroristă a atacat din nou Ucraina cu rachete și UAV-uri (drone – n.r.). A avut loc un atac cu rachete asupra orașului nostru”, a anunțat șeful Consiliului de Apărare din Krivoi Rog, Alexander Vilkul. De asemenea, forțele ruse au tras cu artilerie grea asupra comunității Marganets din districtul Nikopol aflat în aceeași regiune. Nu au fost înregistate victime, scrie Libertatea.

UPDATE Potrivit mai multor surse ucrainene, rușii atacă pe toată linia Frontului din Donbas, mai ales la Avdiivka, dar ISW spune că nu există raportări confirmate că ar fi făcut vreun câștig teritorial. Anterior, ucrainenii au arătat că atacul furibund de la Avdiivka, care este o suburbie a orașului Donețk (ocupat din 2014), ar urmări o victorie cu orice preț, de care Putin ar urma să se folosească pentru a-și anunța, în decembrie, o nouă candidatură la președinția Federației Ruse, potrivit Biziday.

UPDATE Bulgaria şi-a acordat permisiunea pentru zborul ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, prin spațiul său aerian, informează oficiali din cadrul Ministerului Afacerilor Externe de la Sofia. Lavrov va participa la reuniunea Consiliului miniştrilor OSCE în Europa, care va avea loc la Skopje, între 29 noiembrie şi 1 decembrie, scrie Rador.

UPDATE NATO a calificat drept „foarte dificilă” situația de pe linia frontului din Ucraina, iar linia frontului nu s-a schimbat prea mult de la începutul contraofensivei armatei ucrainene. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut această declarație în ajun, înaintea reuniunii Consiliului Nord-Atlantic la nivelul miniștrilor de Externe, notează Libertatea Cuvântului.

UPDATE Pe rețelele de socializare circulă numeroase imagini cu furtuna care a lovit weekendul trecut inclusiv coastele Crimeei, acoperind tranșeele și deteriorând fortificațiile pregătite de ruși pentru situația unui asalt amfibiu al ucrainenilor. ISW observă faptul că este posibil ca și liniile feroviare să fi fost serios afectate, ceea ce complică și mai mult situația aprovizionării pe Frontul de Sud. Navele rusești purtătoare de rachete au fost retrase în porturi și există temererea că ancorele mai multor mine marine, plantate atât de Rusia cât și de Ucraina, au fost smulse de furtună, iar acestea plutesc acum în derivă, complicând orice operațiuni navale, atât militare, cât și civile, potrivit Biziday.

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că se aşteaptă ca Turcia şi Ungaria să ratifice aderarea Suediei la NATO fără alte amânări, potrivit unui interviu acordat de Stoltenberg website-ului ungar index.hu, publicat marţi, potrivit Rador.

UPDATE Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Occidentul încearcă să "înghețe" războiul din Ucraina pentru a câștiga timp și a reînarma Ucraina. În același timp, bloggerii din presa rusă susțin că orice "armistițiu" sau pauză în război va permite forțelor armate să se odihnească, să se reînarmeze și să reia ofensiva. Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au declarat că există o lipsă evidentă de consens în Federația Rusă cu privire la ceea ce anume va fi considerată victoria sa. Iar acest lucru sporește îngrijorarea în spațiul informațional rusesc cu privire la ritmul războiului, potrivit NewsWeek.

UPDATE Ucraina a respins 79 de atacuri pe mai multe direcții ale frontului. Forțele ruse au atacat în special pe direcțiile Avdiivka și Bahmut, unde armata ucraineană a respins 47 de atacuri, potrivit Statului Major al Forțelor Armate, scrie agenția Unian.

UPDATE Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a fost autorizat să survoleze spaţiul aerian bulgar pentru a participa la o reuniune ministerială a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) la Skopje, în Macedonia de Nord, a anunţat luni seară Ministerul de Externe de la Sofia, relatează AFP. „Autorizaţia de survol diplomatic este de natură temporară (…) şi se încadrează în excepţii de la regimul de sancţiuni al Uniunii Europene împotriva lui”, potrivit unui comunicat, scrie Cotidianul.

UPDATE Armata ucraineană continuă să-și mențină capul de pod stabilit pe malul stâng al fluviului Nipru în regiunea Herson (sud), dar a fost nevoită să-și retragă parțial unele unități din orașul Avdiivka, în regiunea Donețk (est).

UPDATE Ministrul de Externe al Ungariei a lăsat să se înțeleagă că UE nu ar trebui să aprobe cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei până când nu va analiza consecințele precedentelor pachete, potrivit Sky News.

UPDATE Preşedintele Vladimir Putin a promulgat luni bugetul Rusiei pentru perioada 2024-2026, care prevede pentru anul viitor o creştere cu 66 % a sumelor alocare Apărării faţă de anul în curs. În contextul războiului din Ucraina, anul viitor cheltuielile militare ale Rusiei le vor depăşi pentru prima dată pe cele sociale, scrie Adevărul.

UPDATE Gazprom nu a furnizat cifre concrete, dar, potrivit Bloomberg, Rusia vrea să ajungă la exporturi de gaze către China de 38 de miliarde de metri cubi în 2024. Vorbim însă doar de deziderate – fiindcă, în cifre reale, în 2022 exporturile de gaze rusești către China au fost de 15 miliarde de metri cubi. Iar anul acesta, nivelul contractat ar fi fost de 22 de miliarde, conform declarațiilor, destul de vagi, ale șefului Gazprom, Alexei Miller. Deci recordul anunțat de gigantul gazelor nu are cum să depășească 25 de miliarde. Chiar și așa, cifra pare impresionantă – pentru cei care nu cunosc volumul de gaze rusești importate de Europa înainte de declanșarea războiului din Ucraina. În deceniul dinaintea invaziei, acesta a fost constant peste 120 de miliarde, ajungând în 2021 la aproximativ 170 de miliarde de metri cubi, dintre care 146 în statele Uniunii Europene, notează Wall-Street.ro.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat luni seară că vremea rea care s-a abătut asupra Ucrainei a făcut mai multe victime, cel mai grav bilanţ înregistrându-se în regiunea Odesa, unde cinci persoane au murit şi 19 au fost rănite. De asemenea, aproape 1.500 de localităţi din 17 regiuni au rămas fără energie electrică, în timp ce ciclonul se deplasează acum spre nordul ţării, scrie HotNews.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 642: Furtuna secolului în Crimeea și asalt la Avdiivka! Alertă: „Războiul s-ar putea extinde”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 641: Iarnă grea, drone negre și riposta Kievului! "Următoarele luni ar putea fi decisive"
В Митрополии Молдовы заявили о давлении на церковь "как в советское время"
В Митрополии Молдовы заявили о давлении на церковь "как в советское время"
Как распознать дипфейк видео и почему о них все чаще говорят в контексте выборов?
Как распознать дипфейк видео и почему о них все чаще говорят в контексте выборов?
Прогноз погоды на выходные: тепло и без осадков
Прогноз погоды на выходные: тепло и без осадков
Лишение прав, штраф в 150 000 леев и до 4 лет тюрьмы: с 7 сентября в Молдове ужесточили наказания для пьяных водителей
Лишение прав, штраф в 150 000 леев и до 4 лет тюрьмы: с 7 сентября в Молдове ужесточили наказания для пьяных водителей
/ВИДЕО/ Ковеши: У европейской прокуратуры есть полномочия расследовать хищения из фондов ЕС в Молдове
/ВИДЕО/ Ковеши: У европейской прокуратуры есть полномочия расследовать хищения из фондов ЕС в Молдове

/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii

missing
07 septembrie 2024, ora 22:20

Viena este un fel de Mecca pentru toți cei pasionați de operă. Artiștii care ajung să evolueze pe scenele de acolo ating apogeul carierei, pentru că asta înseamnă să fii printre cei mai buni din lume. Dar puțini sunt cei care știu că și Republica Moldova are o contribuție la formarea patrimoniului cultural al Europei. La opera din Viena a cântat Maria Cebotari, renumita „privighetoarea Basarabiei” , dar și instrumentiști moldoveni cu renume mondial. Cu una dintre violonistele de la Chișinău, stabilite la Viena, faceți cunoștință în reportajul ce urmează. 

Faceți cunoștință cu Alexandra Tîrșu, recunoscută la nivel mondial drept una dintre cele mai talentate violoniste ale generației sale. Artista vine din Republica Moldova și cântă pe marile scene la o vioară Stradivarius ce datează din 1717. Aceasta i-a fost oferită de fondul Societății Stradivarius de la Chicago. 

Alexandra Tîrșu este absolventa Universității de Muzică din Viena, una dintre cele mai apreciate instituții de profil din lume. După încheierea studiilor a decis să rămână în capitala austriacă, acolo unde, spune ea, arta e la ea acasă. 

„Viena fiind orașul muzicii, aici se află foarte multe săli de concerte frumoase, vestite și importante. Noi ne aflăm aici, lângă Konzerthaus, unde am și evoluat de mai multe ori. Nivelul muzicii e foarte înalt, mai ales muzică clasică. Mereu poți să te duci la un concert seara, găsești în fiecare sală de concert un star. Este și o susținere mare din partea guvernului, foarte multe finanțe se dau pentru artă, proiecte, pentru cultură. Dacă ne uităm puțin, e un oraș de istorie mare și clar că e cu mult mai ușor să faci muzică aici, unde totul te inspiră. Te-ai dus pe o stradă, acolo a trăit Beethoven, te duci pe alta - acolo a trăit Mozart”, a declarat Alexandra Tirsu.

Acum, Alexandra culege aplauze și ovații pe toate scenele mapamondului, de la Berlin, Hamburg și București până la Seoul, Shanghai și Beijing. Revine, însă, mereu la Viena. 

„În inima Europei, Viena este incontestabil centrul cultural al Austriei și una dintre capitalele mondiale ale muzicii. Operele, concertele și spectacolele de teatru joacă de secole un rol important în viața vieneză, iar mulți compozitori de renume mondial, precum Mozart sau Strauss au trăit și au lucrat în această metropolă. De-a lungul anilor, austriecii au știut să păstreze patrimoniul cultural , dar au lăsat loc și pentru dezvoltare și inovații”.

Mihaela Mocanu, care zilele trecute și-a încheiat mandatul de ambasador în Austria, vorbește cu mândrie despre contribuția artiștilor originari din Republica Moldova la promovarea imaginii țării noastre. 

„Astfel de valori ca Alexandra Tîrșu sau Maria Bunea, Marius Malinețchi sau Marcel Lazăr, care actualmente am înțeles că face concerte în Republica Moldova, și încă avem mulți pe care din economie de timp nu reușesc să le spun numele la toți, aduc o contribuție extraordinară promovării imaginii în Austria, dar totodată și prezentării RM în calitate de țară care aduce valori. RM, cum spuneam, nu este doar un beneficiar al oportunităților UE, dar iată prin artiștii pe care îi avem, RM demonstrează că avem valori care pot aduce contribuție la îmbogățirea diversității culturale europene”, a menționat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Dar nimeni, însă, nu a atins culmile Mariei Cebotari. Născută la Chișinău, la începutul secolului 20, între anii 1930 și 1940, soprana a fost inegalabilă în vremea ei, fiind angajata operei de la Viena până la sfârșitul vieții.

„Deseori eram într-o, nu aș spune că polemică, dar era un fel de concurență între noi, moldovenii și austriecii: cui aparține mai mult Maria Cebotari. Până la urmă am ajuns la înțelegerea că ea ne aparține nouă tuturor, atât timp cât Maria Cebotari a devenit steaua culturii pe care noi, ambele state, le împărtășim”, a declarat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Cifre oficiale arată că în Austria sunt stabiliți doar o mie de moldoveni. Dar pentru că mulți au ajuns aici cu acte românești, ambasada noastră de la Viena crede că ar fi vorba de o diaspora de patru-cinci mii. Mulți dintre aceștia sunt angajați în cadrul organizațiilor internaționale. 

Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Progress: NaN%
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Trădare de țară? Fugarul Ilan Șor și-a adunat aliații la Moscova și i-a trimis acasă cu MILIOANE DE DOLARI. Cum urmau să fie folosiți banii, dar și ce pericole ne poate aduce “Pobeda” de la Moscova - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/ВИДЕО/ Полиция нашла пропавшего 13-летнего подростка с помощью дрона
/ВИДЕО/ Полиция нашла пропавшего 13-летнего подростка с помощью дрона
Как распознать дипфейк видео и почему о них все чаще говорят в контексте выборов?
Как распознать дипфейк видео и почему о них все чаще говорят в контексте выборов?
Михай Попшой пригласил нового главу МИД Украины посетить Молдову
Михай Попшой пригласил нового главу МИД Украины посетить Молдову
/ФОТО/ На берегу Днестра в селе Рэскаец начали ремонт защитной дамбы
/ФОТО/ На берегу Днестра в селе Рэскаец начали ремонт защитной дамбы
В Митрополии Молдовы заявили о давлении на церковь "как в советское время"
В Митрополии Молдовы заявили о давлении на церковь "как в советское время"

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.