Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1032: Gluma lui Zelenski, dezvăluire rară și premieră pe front! Ungaria cere oficial ajutorul României

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 643: Luptă grea, vămi închise, record dubios și lider influent! „Criza energetică din Europa s-a sfârșit”

28 noiembrie 2023, ora 22:13

Recordul din China cu care se laudă Gazprom este, de fapt, indicatorul unui eșec. Gigantul rus al gazelor a rămas fără cea mai valoroasă piață a sa și este nevoit să se bazeze pe o piață nouă, unde cererea e relativ redusă, concurența este puternică, iar costurile sunt mari, dat fiind că trebuie să investească în infrastructură. În plus, Kremlinul nu mai poate folosi gazele nici ca pârghie politică în relația cu Beijingul. Altfel spus, dacă înainte Europa era dependentă de livrările de gaze din Rusia, acum Rusia este dependentă de livrările de gaze în China, notează Wall-Street.ro. Între timp, vremea severă a omorât zece oameni în Ucraina. Alte peste 20 de victime ale zăpezii au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Rusia a detașat fregata Amiral Makarov în serviciu la Marea Neagră, nava poate avea până la opt rachete Kalibr, motiv pentru care a crescut riscul atacurilor aeriene împotriva Ucrainei, potrivit agenției Unian, scrie Adevărul. Forțele armate ale Kievului continuă să provoace „pierderi grele” invadatorilor ruși, afirmă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, descriind luptele în curs din Ucraina ca fiind printre „cele mai intense” de la începutul războiului la scară largă, la 24 februarie 2022, notează Adevărul. Lupte grele se dau în estul Ucrainei, anunță ucrainenii. Aceștia spun că rușii încearcă să ocupe oraşul Avdiivka şi avansează din toate părțile, a declarat un oficial local. Totodată, miniștrii de Externe din NATO se reunesc, la Bruxelles, pentru a discuta diferite chestiuni legate de securitate, printre care și războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

UPDATE Parlamentul României îşi reiterează sprijinul deplin pentru avansarea integrării europene a Republicii Moldova, Ucrainei și Balcanilor de Vest. O rezoluție în acest sens a fost adoptată astăzi cu majoritate de voturi. În acest fel, Legislativul de la Bucureşti susţine adoptarea unei decizii pozitive a Consiliului European privind deschiderea negocierilor de aderare la UE pentru Republica Moldova şi Ucraina.

UPDATE Republica Moldova va păși în noul an fără stare de urgență. După aproape doi ani, în care cele mai controversate decizii au fost luate de Comisia pentru Situații Excepționale, guvernarea susține că prelungirea stării de urgență până la sfârșitul lunii decembrie, votată zilele trecute de Parlament, a fost ultima. Declarația a fost făcută de președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, la TV8.

UPDATE Finlanda îşi va închide întreaga frontieră cu Rusia, cu excepția traficului de mărfuri, în încercarea de a opri fluxul de solicitanți de azil care vin către ţara nord-europeană, a anunțat marţi premierul finlandez, Petteri Orpo, transmit AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

UPDATE Politica de migrație a Rusiei trebuie modificată, a spus, marți, Patriarhul Kiril al Moscovei și al întregii Rusii, avertizând că altfel amenințările la adresa întregii lumi ruse vor continua, relatează agenția Interfax.

UPDATE Ucraina va boicota o reuniune ministerială a Organizației pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) din această săptămână, la Skopje, din cauza prezenței șefului diplomației lui Putin, Serghei Lavrov, a anunțat, marţi, ministerul de externe ucrainean.

UPDATE Evacuarea obligatorie a copiilor din districtul Kupiansk din regiunea Kharkiv Oblast s-a încheiat după ce 296 de copii au părăsit zona vizată în mod constant de atacurile rusești, a anunțat poliția regională la 27 noiembrie, notează Mediafax.

UPDATE Criza energetică din Europa, asociată cu sfârșitul pandemiei și cu invadarea Ucrainei de către Rusia, a luat sfârșit. Piețele s-au adaptat, se arată într-o analiză Reuters. Problema care a rămas este că Europa a înlocuit gazul rusesc relativ ieftin cu gazele lichefiate mai scumpe, punând în pericol competivitatea industrială, însă aceasta este mai degrabă o problemă cronică decât o criză, scrie HotNews.

UPDATE Alexandr Kalinin, liderul unui partid prorus de la Chișinău a rămas fără cetățenia Republicii Moldova. Decretul, semnat de șefa statului, a fost publicat, astăzi, în Monitorul Oficial. Președinția nu a comentat decizia, dar se se știe că Alexandr Kalinin este cercetat penal pentru propagarea războiului. Politicianul nu a reacționat, deocamdată, la decizia președintei.

UPDATE Menţinerea ajutorului pentru Ucraina în războiul său împotriva Rusiei este de o importanţă "existenţială" pentru Europa, a declarat astăzi cancelarul german Olaf Scholz, relatează AFP.

UPDATE Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a reţinut un membru al unei presupuse reţele înfiinţate de agenţia de informaţii militare ruseşti, cunoscută sub numele de GRU. Suspecta, o femeie de afaceri locală, ar fi trimis GRU zeci de locaţii în care credea că se află unităţi militare ucrainene, potrivit SBU, scrie Mediafax.

UPDATE Soțiile rușilor recrutați în timpul mobilizării dictate anul trecut de Vladimir Putin au publicat un apel, în care critică Kremlinul pentru că și-a trădat propriul popor și a făcut promisiuni goale. Apelul a fost publicat pe canalul Telegram The Way Home. „Acesta este un apel către toată lumea sau mai degrabă o cerere de ajutor. Tragedia noastră se desfășoară chiar în fața ochilor voştri, pe care nu o putem suporta singure!”, se arată în mesajul rudelor soldaţilor. Apelul adaugă că publicul rus a fost „trădat și exterminat”. „Ne amintim cum președintele a promis că rezerviștii nu vor fi chemați, că sarcinile în [Ucraina] erau îndeplinite doar de voluntari profesioniști. Și apoi cei dragi au fost duși în Ucraina. Promisiunile s-au dovedit a fi goale. Mulţi nu se vor mai întoarce niciodată. Mobilizarea s-a dovedit a fi o greșeală teribilă”, a adăugat grupul, potrivit Spotmedia.

UPDATE Forţele de poliţie din Ucraina, Franţa, Germania, Norvegia şi Statele Unite l-au arestat, într-un efort comun, pe liderul unei reţele de hackeri care operează din Ucraina şi care s-a aflat în spatele unor atacuri cibernetice menite să extragă sute de milioane de euro de la victimele lor, a anunţat marţi Europol, potrivit AFP, citată de Agerpres.

UPDATE Forțele ruse își intensifică eforturile pentru capturarea localității Avdiivka din estul Ucrainei, încercând să înainteze din toate direcțiile după săptămâni de lupte, a anunțat principalul oficial din localitate, potrivit Reuters.  

UPDATE Un tribunal din Moscova a prelungit marţi cu două luni, până la 30 ianuarie, arestul preventiv al jurnalistului american Evan Gershkovich, care a fost reţinut în Rusia la sfârşitul lunii martie pentru „spionaj”, acuzaţie pe care el o neagă, potrivit Spotmedia.

UPDATE Vântul puternic, ninsorile şi inundaţiile care au măturat părţi din sudul Rusiei, dar și regiuni din Ucraina şi Moldova s-au soldat, luni, cu cel puţin 13 morţi, informează AFP, potrivit News.ro. Aproape două milioane de persoane au rămas fără curent electric.

UPDATE Camera superioară a parlamentului rus va anunța oficial data alegerilor prezidențiale din martie pe 13 decembrie, a declarat liderul Partidului Comunist, Ghenadi Ziuganov. Potrivit legii ruse, camera superioară a parlamentului trebuie să anunțe data exactă cu cel puțin 100 de zile înainte de vot. Ziua alegerilor este, în general, considerată a fi 17 martie, notează Spotmedia.

UPDATE Viktor Zhora, fost șef adjunct al Serviciului de Comunicații Speciale de Stat, a fost reținut în legătură cu o schemă de delapidare a fondurilor de stat, a informat Curtea Superioară Anticorupție. Alături de fostul șef al serviciului Yuri Şcihol și alți patru suspecți ar fi deturnat 62 de milioane de hrivne (1,7 milioane de dolari) din fonduri de stat alocate pentru achiziționarea de echipamente și software între 2020 și 2022. Zhora urmează să fie ținut în arest preventiv pentru două luni, cu cauțiune stabilită la 10 milioane de hrivne, adică 276.000 de dolari. Guvernul i-a demis pe ambii oficiali din posturile lor, scrie Spotmedia.

UPDATE Zece persoane au murit în furtunile de zăpadă din Ucraina, a declarat ministrul de Interne, Igor Klimenko. „Ca urmare a înrăutățirii condițiilor meteorologice, 10 persoane au murit în regiunile Odesa, Harkov, Nikolaiv și Kiev”, a scris Klimenko pe Telegram. „23 de persoane au fost rănite, inclusiv doi copii”, a adăugat el. 411 localităţi din 11 regiuni au rămas fără curent, iar peste 1.500 de maşini au trebuit să fie salvate din nămeţi, scrie Spotmedia.

UPDATE Mariana Budanova, soția șefului Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, a fost otrăvită cu metale grele. A fost internată în spital după o deteriorare prelungită a sănătății, scrie portalul Babel.ua citând surse din serviciile de informații. notează Ziare.com.

UPDATE Protestele organizate în Rusia de rudelor soldaților măcelăriți pe frontul din Ucraina s-au înmulțit în ultima perioadă, fapt de natură să irite puterea de la Moscova, potrivit Ziare.com.

UPDATE Secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Națională al Ucrainei, Oleksi Danilov, a declarat că rușii au activat o rețea de spioni în Ucraina pentru a destabiliza situația și a submina unitatea statului. În timpul unui interviu pentru The Times, el a subliniat că scopul Federației Ruse este să creeze o ruptură între conducerea politică și cea militară a Ucrainei și să aprindă sentimentul antiguvernamental în rândul cetățenilor, notează Ziare.com.

UPDATE Ucraina are de gând să îşi schimbe practicile de recrutare, în încercarea de a menţine capacitatea de luptă a armatei după aproape doi ani de război cu Rusia, relatează The Guardian. Oleksi Danilov, secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei, a declarat pentru sursa citată că schimbările, care vor fi anunţate în această săptămână, vor include utilizarea firmelor de recrutare private pentru o mobilizare mai bine orientată şi pentru a-i asigura pe recruţi că vor fi repartizaţi în roluri ce corespund abilităţilor lor şi nu sunt pur şi simplu trimişi pe front. „Unii oameni sunt speriaţi, speriaţi să moară, speriaţi să tragă, dar asta nu înseamnă că nu pot fi implicaţi în alte activităţi. Acum avem un nou ministru cu o nouă abordare”, a declarat pentru The Guardian Oleksi Danilov, secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei.

UPDATE Preşedintele rus a promulgat luni bugetul Rusiei pentru perioada 2024-2026, care prevede pentru anul viitor o creştere cu 66% a sumelor alocate Apărării faţă de anul în curs, în contextul războiului din Ucraina, transmite agenţia EFE, potrivit Agerpres. În contextul războiului din Ucraina, anul viitor cheltuielile militare ale Rusiei le vor depăşi pentru prima dată pe cele sociale. Pentru acestea din urmă sunt prevăzute 7,5 trilioane de ruble (84,3 miliarde de dolari), în timp ce Apărarea va primi 10,4 trilioane de ruble (111 miliarde de dolari), sumă ce reprezintă aproximativ o treime din întregul buget. Pentru anul în curs bugetul Apărării a fost de 6,5 trilioane de ruble (66,7 miliarde de dolari).

UPDATE Unităţile armatei ucrainene au fost nevoite să se retragă parţial din sectorul de front de la sud-est de oraşul Avdiivka din provincia Doneţk, pe care trupele ruse încearcă să-l încercuiască, potrivit unor observatori militari ucraineni citaţi luni de agenţia DPA.

UPDATE Rusia este nevoită să-şi retragă sistemele de apărare din Kaliningrad (o exclavă a Rusiei, situată între Polonia, Lituania și Marea Baltică), pentru a le înlocui pe cele pe care le-a pierdut în războiul din Ucraina, potrivit celei mai recente actualizări din teren de la Ministerul Apărării de la Londra. Mișcarea arată că Rusia este atât de suprasolicitată de războiul său din Ucraina încât trebuie să accepte riscuri suplimentare în Kaliningrad, un loc foarte important din punct de vedere strategic, fiind mărginit pe trei părți de teritoriu NATO.

UPDATE Piesele de schimb folosite pentru repararea avioanelor și elicopterelor militare rusești par să fi fost importate dintr-o serie de fabrici ucrainene, potrivit unei investigații publicate de publicația independentă de știri rusă Important Stories pe 27 noiembrie, scrie Ziare.com.

UPDATE Canale de Telegram locale au raportat zgomote de explozii în orașul rus în cursul nopții trecute. În replică, Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele lor au doborât o dronă ucraineană deasupra regiunii Smolensk, în jurul aceleiași ore locale de 23:00. Guvernatorul regiunii a confirmat că nu au existat daune semnificative la infrastructură și nici victime în urma incidentului. Cu toate acestea, surse din serviciile secrete ucrainene au afirmat că au reușit să lovească fabrica rusă de avioane. Smolensk se află la aproximativ 400 de kilometri sud-vest de Moscova și la 300 de kilometri de granița ucraineană, scrie Realitatea.

UPDATE Nici președintele Franței, Emmanuel Macron, nici cancelarul german Olaf Scholz. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este cea mai influentă persoană din Europa în 2023, potrivit Politico. Zelenski a intrat în atenția opiniei mondiale odată cu invazia Rusiei în Ucraina.

UPDATE Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) notează, în raportul său din 27 noiembrie, că „în ciuda condițiilor meteorologice dificile, atât forțele rusești, cât și cele ucrainene continuă atacurile terestre pe teritoriul Ucrainei, deși într-un ritm ușor mai lent din cauza zăpezii și a vizibilității reduse”, relatează Ukrainska Pravda.

UPDATE Miniştrii de externe din NATO se reunesc începând de marţi la Bruxelles pentru a discuta diferite chestiuni de securitate, printre care războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi tensiunile sporite dintre Serbia şi Kosovo, potrivit DPA.  

UPDATE Forțele rusești au lovit de șase ori districtul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk pe 27 noiembrie, rănind o femeie de 51 de ani, a anunțat guvernatorul Serhii Lysak, potrivit The Kyiv Independent.

UPDATE Forțele ruse continuă ofensiva asupra orașului ucrainean Avdiivka, din regiunea Donețk, unde avansează în șase direcții, potrivit unui raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Lupte grele au loc în apropierea fabricii de cocs din oraș. Anterior, bloggeri ruși au afirmat că forțele Moscovei au capturat întreaga zonă industrială a orașului.

UPDATE Noaptea trecută, trupele rusești au lansat un atac cu rachete asupra orașului Krivoi Rog din regiunea Dnepropetrovsk, relatează Ukrainska Pravda, care citează autoritățile locale. „În timpul nopții, o țară teroristă a atacat din nou Ucraina cu rachete și UAV-uri (drone – n.r.). A avut loc un atac cu rachete asupra orașului nostru”, a anunțat șeful Consiliului de Apărare din Krivoi Rog, Alexander Vilkul. De asemenea, forțele ruse au tras cu artilerie grea asupra comunității Marganets din districtul Nikopol aflat în aceeași regiune. Nu au fost înregistate victime, scrie Libertatea.

UPDATE Potrivit mai multor surse ucrainene, rușii atacă pe toată linia Frontului din Donbas, mai ales la Avdiivka, dar ISW spune că nu există raportări confirmate că ar fi făcut vreun câștig teritorial. Anterior, ucrainenii au arătat că atacul furibund de la Avdiivka, care este o suburbie a orașului Donețk (ocupat din 2014), ar urmări o victorie cu orice preț, de care Putin ar urma să se folosească pentru a-și anunța, în decembrie, o nouă candidatură la președinția Federației Ruse, potrivit Biziday.

UPDATE Bulgaria şi-a acordat permisiunea pentru zborul ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, prin spațiul său aerian, informează oficiali din cadrul Ministerului Afacerilor Externe de la Sofia. Lavrov va participa la reuniunea Consiliului miniştrilor OSCE în Europa, care va avea loc la Skopje, între 29 noiembrie şi 1 decembrie, scrie Rador.

UPDATE NATO a calificat drept „foarte dificilă” situația de pe linia frontului din Ucraina, iar linia frontului nu s-a schimbat prea mult de la începutul contraofensivei armatei ucrainene. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut această declarație în ajun, înaintea reuniunii Consiliului Nord-Atlantic la nivelul miniștrilor de Externe, notează Libertatea Cuvântului.

UPDATE Pe rețelele de socializare circulă numeroase imagini cu furtuna care a lovit weekendul trecut inclusiv coastele Crimeei, acoperind tranșeele și deteriorând fortificațiile pregătite de ruși pentru situația unui asalt amfibiu al ucrainenilor. ISW observă faptul că este posibil ca și liniile feroviare să fi fost serios afectate, ceea ce complică și mai mult situația aprovizionării pe Frontul de Sud. Navele rusești purtătoare de rachete au fost retrase în porturi și există temererea că ancorele mai multor mine marine, plantate atât de Rusia cât și de Ucraina, au fost smulse de furtună, iar acestea plutesc acum în derivă, complicând orice operațiuni navale, atât militare, cât și civile, potrivit Biziday.

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că se aşteaptă ca Turcia şi Ungaria să ratifice aderarea Suediei la NATO fără alte amânări, potrivit unui interviu acordat de Stoltenberg website-ului ungar index.hu, publicat marţi, potrivit Rador.

UPDATE Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Occidentul încearcă să "înghețe" războiul din Ucraina pentru a câștiga timp și a reînarma Ucraina. În același timp, bloggerii din presa rusă susțin că orice "armistițiu" sau pauză în război va permite forțelor armate să se odihnească, să se reînarmeze și să reia ofensiva. Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au declarat că există o lipsă evidentă de consens în Federația Rusă cu privire la ceea ce anume va fi considerată victoria sa. Iar acest lucru sporește îngrijorarea în spațiul informațional rusesc cu privire la ritmul războiului, potrivit NewsWeek.

UPDATE Ucraina a respins 79 de atacuri pe mai multe direcții ale frontului. Forțele ruse au atacat în special pe direcțiile Avdiivka și Bahmut, unde armata ucraineană a respins 47 de atacuri, potrivit Statului Major al Forțelor Armate, scrie agenția Unian.

UPDATE Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a fost autorizat să survoleze spaţiul aerian bulgar pentru a participa la o reuniune ministerială a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) la Skopje, în Macedonia de Nord, a anunţat luni seară Ministerul de Externe de la Sofia, relatează AFP. „Autorizaţia de survol diplomatic este de natură temporară (…) şi se încadrează în excepţii de la regimul de sancţiuni al Uniunii Europene împotriva lui”, potrivit unui comunicat, scrie Cotidianul.

UPDATE Armata ucraineană continuă să-și mențină capul de pod stabilit pe malul stâng al fluviului Nipru în regiunea Herson (sud), dar a fost nevoită să-și retragă parțial unele unități din orașul Avdiivka, în regiunea Donețk (est).

UPDATE Ministrul de Externe al Ungariei a lăsat să se înțeleagă că UE nu ar trebui să aprobe cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei până când nu va analiza consecințele precedentelor pachete, potrivit Sky News.

UPDATE Preşedintele Vladimir Putin a promulgat luni bugetul Rusiei pentru perioada 2024-2026, care prevede pentru anul viitor o creştere cu 66 % a sumelor alocare Apărării faţă de anul în curs. În contextul războiului din Ucraina, anul viitor cheltuielile militare ale Rusiei le vor depăşi pentru prima dată pe cele sociale, scrie Adevărul.

UPDATE Gazprom nu a furnizat cifre concrete, dar, potrivit Bloomberg, Rusia vrea să ajungă la exporturi de gaze către China de 38 de miliarde de metri cubi în 2024. Vorbim însă doar de deziderate – fiindcă, în cifre reale, în 2022 exporturile de gaze rusești către China au fost de 15 miliarde de metri cubi. Iar anul acesta, nivelul contractat ar fi fost de 22 de miliarde, conform declarațiilor, destul de vagi, ale șefului Gazprom, Alexei Miller. Deci recordul anunțat de gigantul gazelor nu are cum să depășească 25 de miliarde. Chiar și așa, cifra pare impresionantă – pentru cei care nu cunosc volumul de gaze rusești importate de Europa înainte de declanșarea războiului din Ucraina. În deceniul dinaintea invaziei, acesta a fost constant peste 120 de miliarde, ajungând în 2021 la aproximativ 170 de miliarde de metri cubi, dintre care 146 în statele Uniunii Europene, notează Wall-Street.ro.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat luni seară că vremea rea care s-a abătut asupra Ucrainei a făcut mai multe victime, cel mai grav bilanţ înregistrându-se în regiunea Odesa, unde cinci persoane au murit şi 19 au fost rănite. De asemenea, aproape 1.500 de localităţi din 17 regiuni au rămas fără energie electrică, în timp ce ciclonul se deplasează acum spre nordul ţării, scrie HotNews.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 642: Furtuna secolului în Crimeea și asalt la Avdiivka! Alertă: „Războiul s-ar putea extinde”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 641: Iarnă grea, drone negre și riposta Kievului! "Următoarele luni ar putea fi decisive"
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/VIDEO/ O mie de sate și comune nu au farmacii. Îngrijorările sătenilor, preponderent bătrâni, și planurile autorităților
/VIDEO/ O mie de sate și comune nu au farmacii. Îngrijorările sătenilor, preponderent bătrâni, și planurile autorităților
/FOTO/ Surpriză pentru vameșii de la Costești. Ce au descoperit în mașina unui moldovean, care se întorcea din Slovacia
/FOTO/ Surpriză pentru vameșii de la Costești. Ce au descoperit în mașina unui moldovean, care se întorcea din Slovacia
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1032: Gluma lui Zelenski, dezvăluire rară și premieră pe front! Ungaria cere oficial ajutorul României
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1032: Gluma lui Zelenski, dezvăluire rară și premieră pe front! Ungaria cere oficial ajutorul României

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1032: Gluma lui Zelenski, dezvăluire rară și premieră pe front! Ungaria cere oficial ajutorul României

21 decembrie 2024, ora 21:14

Războiul din Ucraina a intrat sâmbătă în a 1032-a zi. Din februarie 2022, de la începutul invaziei ruse, Organizația Națiunilor Unite a înregistrat oficial decesele a peste 12.300 de civili în Ucraina, precum și peste 27.800 de răniți, relatează Ukrainska Pravda. Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, solicită o creștere a bugetului pentru apărare, invocând Rusia ca principal pericol. „Dacă Putin atacă, trebuie să fim capabili să mergem la război”, a declarat oficialul, potrivit Spotmedia.

Cel puțin șapte drone au lovit orașul rus Kazan în dimineața zilei de 21 decembrie, lovind clădiri rezidențiale, între care un imobil de lux cu 32 de etaje, informează pravda.com.ua, citând agenția rusă de știri TASS. Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat numirea în funcţia de ambasador în Turcia a unui politician şi membru al comunităţii tătare din Crimeea care a fost închis timp de aproape trei ani de Rusia. Zelenski a făcut cunoscut, într-un comunicat, că a aprobat decizia de a-l trimite pe „Nariman Celal în Turcia”, ca ambasador.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut, în glumă, boxerului Oleksandr Usyk să-l cruţe pe rivalul său Tyon Fury în cursul meciului lor de sâmbătă, pentru a nu pune în pericol ajutorul militar al Londrei pentru Ucraina. "De aceea, atunci când îl vei învinge pe Fury, nu-l lovi prea tare, pentru că nu vrem ca ei să interzică Storm Shadow", a continuat Zelenski, referindu-se la numele britanic al unei rachete de croazieră franco-britanice furnizată de Londra ca ajutor militar pentru Kiev, informează Agerpres.

UPDATE Într-o perioadă în care instabilitatea mondială devine tot mai vizibilă, războiul hibrid pe care Rusia îl duce în Europa se intensifică, iar frica de escaladare ne împinge să privim cu îngrijorare proliferarea nucleară globală, scrie Timothy Garton Ash în The Guardian.

UPDATE Ucraina se confruntă cu decizii dificile din cauza lipsei acute de trupe pe linia frontului. Armata ucraineană este epuizată și este formată din ce în ce mai mult din bărbați în vârstă, însă Zelenski este reticent în a reduce vârsta de mobilizare de la 25 de ani, scrie The Guardian.

UPDATE Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a interceptat o convorbire telefonică rusească care sugerează că trupele nord-coreene trimise să lupte pentru Rusia pe frontul ucrainean, în regiunea Kursk, suferă sute de pierderi, potrivit publicației Kyiv Independent. În convorbirea interceptată de SBU pe 18 decembrie, o asistentă de la un spital din Moscova îi spune soțului ei, un soldat care luptă în regiunea Kursk, că luptătorii răniți sunt aduși cu trenul.

UPDSTE Rusia a atacat orașul Zaporojie, rănind patru persoane, inclusiv un băiat de 12 ani, a informat guvernatorul regional Ivan Fedorov. Atacul a avariat un bloc cu 9 etaje din oraș, a spus Fedorov. Zaporojie este o țintă frecventă a atacurilor rusești. O lovitură cu rachete împotriva orașului pe 10 decembrie a ucis 10 persoane și a rănit 22. Atacul a distrus și o clinică medicală privată și a deteriorat mai multe clădiri, potrivit Spotmedia.

UPDATE Armata rusă a anunțat cucerirea unui sat ucrainean situat în apropiere de orașul Kurahove, din estul Ucrainei, în urma unui avans semnificativ în regiunea Donețk, anunță Ministerul rus al Apărării.

UPDATE Într-o mișcare crucială pentru susținerea economiei Ucrainei în fața agresiunii rusești, Fondul Monetar Internațional (FMI) a aprobat vineri o plată de 1,1 miliarde de dolari pentru Ucraina, scrie Adevărul.

UPDATE Preşedintele ucrainean, Volodimyr Zelenski, a declarat sâmbătă că s-a întâlnit cu directorul CIA, William Burns, în Ucraina, deşi acest tip de întâlnire este rar dezvăluit de la invazia lansată de Rusia, comentează AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Trailerul oficial al unui film satiric despre moartea lui Vladimir Putin stârnește un entuziasm considerabil în rândul ucrainenilor. Filmul este programat să fie lansat în cinematografele din Ucraina, o țară afectată de război, în jurul datei de 16 ianuarie 2025. Moartea dictatorului rus și căderea regimului său sunt legate de multe dintre speranțele ucrainenilor pentru o nouă eră în istoria globală. În acest context, Vega Investments a decis să realizeze un film pe acest subiect, conform informațiilor publicterestroboz.ua, notează Realitatea.

UPDATE O dronă a Rusiei a lovit un bloc de apartamente din Harkov. Cel puțin șase persoane au fost rănite, inclusiv un copil, potrivit Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei. Atacul a provocat un incendiu, potrivit Spotmedia.

UPDATE Aeroportul din orașul rus Kazan s-a redeschis sâmbătă, după ce a fost închis temporar mai devreme în cursul zilei, în urma unui atac ucrainean cu drone, a anunțat Rosaviatsia, organismul rus de supraveghere a aviaţiei, potrivit Reuters. Agențiile ruse de presă de stat au relatat atacul cu drone asupra unui complex rezidențial și a altor zone din Kazan, la aproximativ 800 km est de Moscova.

UPDATE Ucraina a efectuat primul atac exclusiv cu vehicule terestre fără pilot (UGV) și drone FPV, reușind să distrugă poziții rusești la Lipți, în apropiere de Harkov. Această operațiune marchează un pas important în utilizarea tehnologiilor avansate pentru a suplini deficitul de personal al armatei ucrainene și pentru a răspunde provocărilor impuse de conflictul cu Rusia, scrie Kyiv Post.

UPDATE Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a spus că își poate imagina soldații germani în Ucraina, dar numai dacă există o încetare a focului. „Vreau să clarific un lucru: până la sfârşitul războiului, nu vor mai fi soldaţi germani pe pământul ucrainean”, a declarat ministrul, notează Spotmedia.

UPDATE Forțele ucrainene au atacat cu succes pozițiile rusești folosind doar sisteme robotizate în loc de infanterie, a declarat vineri un purtător de cuvânt al armatei. Comentând informațiile, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a spus că atacul a evidențiat diferența de atitudine față de trupele din prima linie prezentată de Rusia și de Ucraina, scrie Kiev Independent.

UPDATE Premierul ungar Viktor Orban a afirmat sâmbătă că livrările de energie către Ungaria prin Ucraina vor deveni din ce în ce mai dificile şi că „este mai bine să presupunem că nimic nu va veni de acolo”, scrie agenția ungară de presă MTI. Cu ajutorul României și Bulgariei, în cooperare cu acestea, Ungaria are rutele şi resursele necesare pentru a se asigura că gospodăriile şi economia ungară nu suferă, a adăugat Orban în conferinţa sa de presă anuală, la Budapesta, potrivit Agerpres. El a vizitat cele două ţări cu o zi înainte.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia va continua să răspundă „de fiecare dată” atacurilor ucrainene susținute de Occident. Acesta a făcut referire la atacurile recente efectuate de Ucraina asupra unor obiective din Rusia, inclusiv o uzină chimică din regiunea Rostov, lovită de rachete americane ATACMS și britanice Storm Shadow. Conflictul din Ucraina continuă să evolueze, iar atacurile reciproce subliniază intensificarea tensiunilor între cele două părți.

UPDATE Consilieri ai viitorului preşedinte american Donald Trump le-au transmis oficialilor europeni că el va cere statelor membre NATO să-şi crească bugetele Apărării până la 5% din PIB, faţă de ţinta actuală de 2%, care nici aceasta nu este atinsă de o parte dintre membri, şi că intenţionează să continue să ofere Ucrainei ajutor militar în războiul cu Rusia, scrie vineri Financial Times (FT).

UPDATE Guvernul georgian al premierului Irakli Kobahidze a anunţat vineri decorarea şi chiar promovarea responsabililor sancţionaţi de Occident pentru reprimarea protestelor antiguvernamentale organizate de opoziţia care nu recunoaşte rezultatul alegerilor legislative, scriu agenţiile Reuters şi EFE. Printre cei decoraţi, cu medalia „Ordinul de Onoare”, se numără ministrul de interne Vahtang Gomelauri, care în plus a fost numit vicepremier. Au fost de asemenea decoraţi mai mulţi responsabili din Ministerul de Interne. Aceştia din urmă, ministrul menţionat şi încă un vicepremier, Aleksandr Darahvelidze, au fost sancţionaţi joi de SUA şi Marea Britanie, ei având astfel de acum înainte interdicţii de viză în aceste ţări şi fiindu-le îngheţate eventualele averi acolo.

UPDATE Ministerul rus al Apărării a anunțat vineri că a distrus patru baterii antiaeriene Patriot în atacul cu rachete efectuat mai devreme asupra Kievului şi care a urmat ameninţărilor voalate lansate joi de preşedintele rus Vladimir Putin despre testarea rachetei balistice hipersonice Oreşnik ţintind capitala Ucrainei, informează agenţia spaniolă de presă EFE.

UPDATE Premierul slovac Robert Fico merge la Moscova, săptămâna viitoare, pentru discuții cu președintele rus Vladimir Putin privind aprovizionarea cu gaze, a anunțat vineri președintele sârb Aleksandar Vucic, relatează Kyiv Independent.

UPDATE Cine urmărește demult spațiul informațional al Federației Ruse, rețelele sociale sau televiziunile, nu are cum să nu fi remarcat numeroasele discuții și reportaje, uneori dramatice, din ultima vreme despre familii care-și dispută compensațiile pe care Federația Rusă le acordă militarilor morți pe front. Sumele acordate diferă în funcție de regiune sau stat, dar poate depăși chiar și 100.000 de dolari, notează HotNews.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1031: Atac cibernetic, explozii la Kiev și condiția lui Zelenski! Putin: „Când e liniște, ne plictisim”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1030: Semnal clar, atac masiv în Rusia și duelul propus de Putin. Alertă: „Moldova e o țintă ideală”
„Se distribuie masiv o listă pe rețele sociale. E photoshopată”: Ce salarii ridică de fapt deputații din Moldova
„Se distribuie masiv o listă pe rețele sociale. E photoshopată”: Ce salarii ridică de fapt deputații din Moldova
/VIDEO/ O mie de sate și comune nu au farmacii. Îngrijorările sătenilor, preponderent bătrâni, și planurile autorităților
/VIDEO/ O mie de sate și comune nu au farmacii. Îngrijorările sătenilor, preponderent bătrâni, și planurile autorităților
/VIDEO/ Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
/VIDEO/ Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
Criză de specialiști în funcții bine plătite! Spicherul Parlamentului: „E foarte complicat să atragi oameni potriviți”
Criză de specialiști în funcții bine plătite! Spicherul Parlamentului: „E foarte complicat să atragi oameni potriviți”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.