Un nou film realizat de o regizoare din Moldova va apărea în curând pe ecranele cinematografelor din țară. Este vorba de „Omul fără linia vieții”, în regia Adrianei Vasilcov, un film bazat pe fapte reale, care ne povestește istoria inginerului român Ionel Sporea, inventatorul primului robot modern pentru antrenamentele de tenis de masă, care în loc de faimă și recunoștință s-a ales cu o sentință de 12 ani de închisoare pentru trădare de patrie pe timpul lui Ceaușescu.
Regizoarea împreună cu compozitorul coloanei sonore a filmului, Elias Tadeus, au fost invitați la emisiunea „Iubește Viața”, unde au povestit și au venit cu mai multe detalii de pe platourile de filmare.
Este o peliculă despre iubire și lipsa ei, traume îngropate adânc, frici… și chiar moarte, de care protagonistul reușește să scape ca prin minune. De ce Ionel Sporea nu are linia vieții în palmă? Înseamnă oare asta că nu trebuia să se nască? Sunt doar câteva dintre întrebările la care eroul principal încearcă să găsească răspunsuri.
Filmul este un debut al regizoarei Adrianei Vasilcov, care spune că inițiativa a venit din partea protagonistului filmului Ionel Sporea, cel care a asistat pe platourile de filmare când se lucra la filmul său autobiografic, și s-a lăsat greu convinsă să se apuce de așa un material amplu și complex.
„A fost un film pe care nu l-am căutat și nu l-am așteptat, mai degrabă m-a găsit el pe mine”.
Cum a format echipa și cum a convins actorii?
Atât echipa, cât și actorii au trecut prin transformări, pentru că inițial era ideea de a face un film cu un buget foarte mic: „Au rezistat și rămas în echipă cei mai puternici oameni. Am avut o armată de oameni care ne-au ajutat să ajungem la actori, pentru că pe ei i-a convins scenariul. Au venit mai mult pentru scenariu decât pentru noi”, spune Adriana Vasilcov.
Regizoarea spune că încrederea actorilor în ea ca regizor a venit câte puțin, în fiecare zi.
„Inițial i-a convins scenariul, atunci când lucrau cu mine pe platou, în fiecare zi vedeau încredere. Nu am fost regizoarea care „știu ce fac”, din contra, învăț din mers. Venea separat fiecare actor și îmi spunea ce credeau și de acolo se nășteau alte idei care au ajuns la final”.
Coloana sonoră a filmului a fost compusă de către compozitorul Elias Tadeus, care scrie muzică pentru filme deja de 15 ani.
„În filmul acesta sunt anumite situații care au anumite asemănări cu ceva din trăirile mele personale. Să știi că, filmul acesta a fost dublu dificil ca să îl fac. E un film lacrimogen, motivațional”, spune compozitorul.
Momentele dificile de pe platourile de filmare. 53 de locații în 26 de zile
„Este o scenă unde Valentina face cunoștință cu Ionel Sporea la 19 ani, și atunci, pe vremea regimului ceaușist, bărbații purtau o coafură foarte obișnuită. Atunci, eu i-am zis (lui Ionel Sporea) <Nu îți pare că acest personaj nu este ca toți ceilalți? El mereu calcă peste reguli, alege să poarte o altă coafură, să fie mai deosebit>”, povestește regizoarea, care a dezvăluit că putea chiar să se certe cu Protagonistul Ionel Sporea, doar că într-un mod civilizat: „El vedea produsul și vedea că am avut dreptate”.
Este un film care nu are vârstă, un erou care crește odată cu acest film. El e tânăr, îndrăgostit... Un băiat care din greșeli face prostii și îi pare rău, care își pierdea marea iubire, după care o caută toată viața.
„Nu am încercat să creez un personaj perfect, nu există oameni perfecți. Am vrut să fiu un personaj care greșește, dar care este iertat”, ne-a spus pe final Adriana Vasilcov.
„Omul fară linia vieții” va putea fi vizionat din 30 noiembrie în cinematografele din țară și din 1 decembrie în cinematografele din România.