Studenții de la Academia de Poliție vor studia de acum încolo, fenomenul traficului de ființe umane, prin joc. Guvernul olandez a donat instituției o rulotă echipată și amenajată ca un loc în care, de regulă sunt ținute victimele traficului de ființe umane, iar viitorii polițiști au trebuit să urmeze un scenariu pentru a elibera presupusa persoană traficată.
„Training-ul de prevenire a traficului de persoane se desfășoară în această remorcă. Cu ajutorul mai multor efecte speciale instalate în interior, cum ar fi sisteme de lumină, sunet, video, temperatură și miros, urmează să cunoaștem povestea uneia dintre victime, relatată într-un mod cât mai realist”.
În interior am găsit o cameră asemenea celor în care, potrivit specialiștilor, de obicei sunt ținute victimele traficate sexual: ușa are lacăt, patul este ravășit, lenjeria intimă este aruncată la nimereală, iar miros de țigară învăluie toată încăperea. Înăuntru este ținută, împotriva voinței sale, Maria care strigă după ajutor, iar studenții Academiei de poliție, trebuie să o scoată de acolo în cel mult 20 de minute urmând scenariul unui joc de tipul escape room. Viitorii polițiști au rămas impresionați de această tehnică de a studia fenomenul traficului de ființe umane.
„Datorită acestui EscapeVan am putut afla istoria Mariei, am putut antrena anumite abilități de a desluși anumite lucruri ascunse”.
„Am lucrat în echipă, umăr la umăr, astfel ne-am descurcat de minune într-un timp record”.
Proiectul Escape Van este finanțat de guvernul olandez și până în prezent a fost implementat în mai multe state precum Polonia sau Ungaria.
„Este un proiect care vine în scopul prevenirii traficului de persoane. În Olanda și în alte țări din vestul Europei, vedem adesea victime care vin din Moldova, astfel noi dorim să prevenim aceste situații”, a menționat Ambasadorul Regatului Țărilor de Jos în Moldova, Fred Duijn.
„Avem cca peste 50-60 de cazuri înregistrate anual, dacă să ne referim la victime, de asemenea în cadrul acestor investigații avem peste 150-170 de victime, printre ele cu regret sunt și copii, cei care sunt exploatați în mare parte sexual, avem și victime exploatate prin muncă, la cerșit...”, a punctat Șeful Departamentului Centrului de Combatere a Traficului de Persoane, Vitalie Pșenicinîi.
Potrivit datelor statistice, aproximativ 30 procente dintre victimele identificate în ultimii cinci ani sunt copii, majoritatea fiind exploatați sexual prin implicare în prostituție. Cu toate acestea numărul real al victimelor traficului de ființe umane este estimat a fi de 20 de ori mai mare decât cel raportat oficial.