Încă un top îngrijorător pentru Moldova. Avem cea mai înaltă mortalitate a populației din regiunea europeană. Statisticile arată că 80% din toate decesele de la noi sunt determinate de afecțiuni cronice. Este din cauza faptului că ducem un mod de viață nesănătos și ne adresăm la medic mult prea târziu.
Principalele afecțiuni, responsabile de peste 80% din decesele din Republica Moldova sunt cele cardiovasculare, urmate de cancer, diabet, maladiile respiratorii cronice și tulburările de sănătate mintală. Medicii recunosc că în ultima perioadă se înregistrează o creștere tot mai mare a bolilor netransmisibile și spun că motivul principal este modul nesănătos de viață.
„Factorii principali de risc sunt dieta necorespunzătoare, abuzul de sare, de grăsimi trans sau abuzul de carbohidrați ușor asimilabili, dulciurile. De asemenea, ne confruntăm cu niște comportamente riscante care se instalează încă din perioada de adolescență prin consum de alcool, prin sedentarism prin abuzul de fumat”.
Medicii susțin că o altă problemă specifică populației din Moldova este adresarea la medic mult prea târziu, când șansele de vindecare sunt mici. Este din cauză că multe maladii se manifestă uneori după mulți ani de la instalare.
„Foarte multe dintre ele nu dor. De exemplu dacă avem o infecție alergăm repede la medic că doare. Dacă avem o traumă, iarăși alergăm. Dacă avem un nivel crescut de colesterol, sau un nivel de glicemie crescut, o hipertensiune ușor crescută, o să ne treacă, deci amânăm acest proces de adresare la medic, de intervenție. Atunci, toți acești factori progresează și ajungem în momente când sunt irecuperabile”.
Cei mai mulți oamenii recunosc că merg la medic doar atunci când se confruntă cu dureri sau alte probleme fizice. Știu că nu e cea mai corectă practică, dar au justificările lor.
„- Mă adresez când îmi este rău.
- E corect așa?
- N-ar fi corect, dar când te duci la medic și trebuie atâtea programări ca să ajungi la un specialist, e foarte greu. Cu plată, nu ne ține buzunarul”.
„- Cum să spun, dacă eu singur sunt medic.
- Medicii merg la alți medici?
- Merg dacă sunt bolnavi”.
Sunt însă și oameni foarte responsabili când vine vorba de propria sănătate sau a celor dragi.
„Văd că un pic nu mi-e bine, merg înainte, nu las să mă ia ambulanța de pe drum”.
„- Mergi regulat sau doar atunci când te simți rău?
- Regulat, să-mi verific sănătatea.
- Cam de câte ori ar însemna regulat?
- Hai să spunem la șase luni, o dată, precis”.
Specialiștii ne recomandă să cerem un control la medicul de familie cel puțin odată în an, să facem minimum 30 de minute de mișcare pe zi, să reducem consumul de sare, glucide, grăsimi, dar și de alcool și tutun.