„România are un loc un binemeritat în UE și NATO și promovează aspirațiile europene ale românilor de peste Prut”. O spune președintele României, Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Naționale a României, marcată pe 1 decembrie.
Liderul de la Cotroceni a vorbit și reuşitele şi progresele realizate de România la 105 ani de la Marea Unire.
„Dragi români, la 105 ani de la Marea Unire, este important să reflectăm asupra reuşitelor şi a progreselor realizate. Suntem membri respectaţi ai Uniunii Europene, în care ne-am dorit să ne integrăm pentru că Europa este familia noastră.
Valorile europene sunt şi valorile noastre, idealurile europene sunt şi idealurile noastre. Pentru noi, apartenenţa la Uniunea Europeană înseamnă şi accesul la o resursă financiară foarte însemnată, în special prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Banii europeni construiesc România şi fac posibile proiectele noastre naţionale majore. Datorită parcursului său democratic, al ataşamentului la valorile euroatlantice, ţara noastră are astăzi un loc binemeritat atât în Uniunea Europeană, cât şi în NATO.
În actuala situaţie geopolitică foarte tensionată, vedem cel mai bine cât de importante sunt aceste două alegeri strategice şi cât de mult ne protejează faptul că avem parteneri pe care ne putem baza în vremuri dificile. România este o ţară sigură şi cetăţenii săi nu au motive să se teamă”, a afirmat Iohhanis.
Iohannis a vorbit și despre sprijinul acordat Republicii Moldova. „Rolul strategic pe care și-l asumă România în această zonă ne-a permis să sprijinim foarte consistent și Republica Moldova, nu doar prin ajutoare trimise în mod direct la Chișinău, ci și prin promovarea permanentă a aspirațiilor europene ale românilor de peste Prut”, a spus Iohannis.
Începând cu anul 1990, România serbează aniversarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 ca zi națională.
Ziua Națională a României, marcată la 1 decembrie, a fost marcată cu mare fast în dreapta Prutului. Cei 105 ani de la Marea Unire sunt marcați cu o paradă militară, la care au participat peste 2.400 de militari și specialiști ai MApN, MAI, SRI și SPP, dar și soldați străini vor defila la București, împreună cu peste 150 de mijloace tehnice, în timp ce câteva zeci de aeronave au survolat orașul. În premieră la această paradăau fost văzute tancurile franceze Leclerc din Grupul de Luptă NATO condus de Franța în România, noile elicoptere Black Hawk ale SMURD, dar și alte blindate de luptă, sisteme de rachete și mai multe tipuri de avioane F-16.
TV8.md reamintește că pe 1 decembrie 1918, la Alba Iulia a fost convocată Adunarea Națională a Românilor, care a culminat cu Hotărârea de unire necondiționată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate. Acest act a avut loc după ce la data de 27 martie 1918 s-a decis unirea Basarabiei, iar pe 28 noiembrie 1918, organul reprezentativ al Bucovinei a votat și el unirea cu țara.
Pe 1 decembrie 1918, se decide astfel în unanimitate unirea Transilvaniei, Crișanei și Maramureșului cu România, dar cu păstrarea unei autonomii locale, pe baze democratice, cu egalitate între naționalități și religii.