Ipoteză șoc în cazul tragediei din Kazahstan. Avionul cu 67 de oameni la bord ar fi fost confundat cu o dronă ucraineană. Între timp, atacurile masive ale Rusiei au continuat și după Crăciun, după ce armata lui Vladimir Putin a bombardat Ucraina în ajunul și în timpul marii sărbători creștine.
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a declarat că a dejucat mai multe comploturi ale serviciilor de informaţii ucrainene ce vizau uciderea de ofițeri ruşi de rang înalt şi familiile acestora la Moscova. Totodată, Rusia foloseşte bitcoin în comerțul exterior, pentru a contracara sancţiunile occidentale, potrivit ministrului de finanţe.
UPDATE Regiunea transnistreană va rămâne fără gaze începând cu data de 1 ianuarie, după ce Gazprom a anunțat că va sista furnizarea acestora, invocând o datorie pe care autoritățile de la Chișinău nu o recunosc. Într-un interviu pentru HotNews, vicepremierul Oleg Serebrian spune că Tiraspolul nu va reuși să gestioneze situația decât maxim 2-3 săptămâni și va fi nevoie de o intervenție umanitară din exterior. Oficialul a mai explicat că Gazprom are soluția tehnica de a continua livrările de gaze în regiunea transnistreană chiar și fără tranzitul prin Ucraina care va fi stopat în dimineața zilei de 1 ianuarie 2025.
UPDATE Keith Kellogg, generalul american desemnat de Donald Trump ca reprezentant special pentru conflictul dintre Ucraina și Rusia, a condamnat atacul masiv cu rachete și drone din ziua de Crăciun și a spus că Statele Unite sunt „mai hotărâte ca niciodată să aducă pacea în regiune”. „Crăciunul ar trebui să fie un timp de pace, dar Ucraina a fost atacată cu brutalitate în ziua de Crăciun”, a scris Kellogg miercuri pe platforma socială X, citat de The Hill. „Lansarea unor atacuri la scară largă cu rachete și drone în ziua nașterii Domnului este greșită. Lumea urmărește îndeaproape acțiunile de ambele părți. SUA sunt mai hotărâte ca niciodată să aducă pacea în regiune”, potrivit Spotmedia.
UPDATE Un sondaj de opinie în Ucraina arată o schimbare importantă în privința aderării la NATO. 36% dintre respondenți nu sunt pregătiți să susțină aderarea la NATO dacă o parte din teritoriul Ucrainei este ocupată, ceea ce este cu 16 puncte procentuale mai puțin decât în iunie 2023, scrie Hotnews.
UPDATE Un cablu electric submarin care leagă Finlanda de Estonia s-a defectat miercuri, a declarat prim-ministrul Finlandei, acesta fiind cel mai recent incident dintr-o serie care implică cabluri şi conducte de energie în Marea Baltică, transmite News.ro. Arto Pahkin, şeful operaţiunilor rețelei finlandeze de electricitate, a declarat pentru postul public de televiziune Yle că nu se poate exclude sabotajul. Prim-ministrul Finlandei, Petteri Orpo, a declarat că întreruperea nu a afectat aprovizionarea cu energie electrică a ţării.
UPDATE Bombardarea masivă a Ucrainei de către Rusia în ziua de Crăciun demonstrează că liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, nu este interesat de pace – consideră ministrul olandez de externe, Caspar Veldkamp. Acesta a scris pe X că, alegând să atace inclusiv în ziua de Crăciun, Putin a arătat că vrea să distrugă Ucraina. Caspar Veldkamp a asigurat că, în 2025, Ţările de Jos vor continua să rămână angajate în oprirea agresiunii crude a Rusiei, potrivit Rador.
UPDATE Forţele Aeriene ale Ucrainei raportează că, în noaptea de 25 spre 26 decembrie, trupele ruse au lansat 31 de drone de diferite tipuri. Apărarea aeriană ucraineană a reuşit să doboare majoritatea dronelor folosite de ruşi pentru a ataca teritoriul Ucrainei. Atacul aerian a fost respins de forțe de rachete antiaeriene, sisteme de război electronic şi grupuri mobile de foc ale Forțelor Aeriene și Forțelor de Apărare ucrainene. Până la ora 08:30, a fost confirmată doborârea a 20 de drone, în regiunile Harkiv, Kiev, Cernihiv și Dnipropetrovsk. În plus, 11 drone inamice au dispărut de pe radare, ca urmare a activității desfăşurate de echipamentele de război electronic, scrie Rador.
UPDATE Cei trei ucraineni, care au trecut marți seară granița în România prin Munții Maramureșului în condiții meteo extreme și care au cerut ajutorul autorităților după ce s-au rătăcit, au fost găsiți și recuperați. Unul dintre ei este accidentat. Potrivit salvamontiștilor, ucrainienii nu au respectat inițial indicațiile salvatorilor și operațiunea a durat peste 12 ore, scrie Rador.
UPDATE Avionul cu 67 de oameni la bord, care s-a prăbușit în Kazahstan, ar fi putut fi lovit de sistemele antiaeriene ale cecenilor. Acestea ar fi confundat aeronava cu o dronă ucraineană. Scenariul este invocat și de presa rusă și de cea ucraineană. Imaginile cu partea din spate avionului plină de găuri par să întărească această ipoteză. Cel mai recent bilanț arată că 38 de persoane au murit în urma accidentului aviatic. Se pare că avionul a încercat de trei ori să aterizeze la Groznîi, însă ceața și luptele din regiune au împiedicat acest lucru. În acea zonă, sistemele antiaeriene cecene Panțîr răspundeau unui atac cu drone al ucrainenilor.
UPDATE Imagini cu momentul în care supraviețuitorii avionului prăbușit în Kazahstan sunt scoși dintre rămășițe au fost publicate pe platformele sociale. Peste 20 de oameni au scăpat cu viață, iar alți mai bine de 30 au murit, după ce o aeronavă a Azerbaijan Airlines s-a prăbușit miercuri, 26 decembrie, în orașul Aktau, relatează Daily Mail.
UPDATE Avionul companiei Azerbaidjan Airlines care s-a prăbuşit miercuri, în ziua de Crăciun, în drum spre Rusia ar fi putut fi doborât de o rachetă sol-aer rusească, potrivit unor rapoarte ale unor instituții media ruse independente, citate de Kyiv Independent.
UPDATE Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că a dejucat mai multe comploturi ale serviciilor de informaţii ucrainene (SBU) ce vizau uciderea de ofițeri ruşi de rang înalt şi familiile acestora la Moscova, folosind bombe deghizate ca baterii externe sau dosare de documente, informează Reuters, conform Agerpres. Documente împachetate în plicuri speciale, care conțineau explozibil, a fost unul dintre planurile de dată recentă ale Ucrainei, susțin rușii, care au arestat un număr de suspecți la Moscova, unii dintre ei fiind cetățeni ruși.
UPDATE Şeful Administraţiei Militare Regionale Herson, Oleksandr Prokudin, a raportat că, în ultimele 24 de ore, trupele de invazie ale Rusiei au bombardat 27 de localităţi din această regiune sudică. Într-un comunicat remis joi dimineaţă, oficialul precizează că două persoane au fost rănite în timpul atacurilor ruseşti. Armata rusă a atacat infrastructura socială și cartiere rezidențiale, potrivit Rador.
UPDATE Croații renunțaseră în 2008 la serviciul militar obligatoriu, însă războiul declanșat de ruși în Ucraina i-a speriat. Astfel că au revenit asupra decizie. „Ministerul Apărării a pregătit propuneri legislative care reglementează formarea militară de bază, precum şi alte aspecte legate de punerea în aplicare a serviciului militar obligatoriu", a precizat ministerul într-un comunicat citat de Agerpres.
UPDATE Companiile din Rusia au început să utilizeze bitcoin şi alte monede digitale în plăţi internaţionale, în urma modificărilor legislative care au permis o astfel de utilizare pentru a contracara sancţiunile occidentale.
UPDATE Oamenii de știință ruși au criticat eforturile de curățare a petrolului care a ajuns pe țărmurile Mării Negre din cauza a două tancuri petroliere rusești, susținând că acestea nu dispun de echipamente suficiente. Pe 15 decembrie, două tancuri petroliere rusești, Volgoneft-212 și Volgoneft-239, au fost lovite de o furtună în strâmtoarea Kerci, unul dintre ele scufundându-se, iar celălalt fiind adus la mal, scrie The Guardian.
UPDATE Președintele Vladimir Putin (72 de ani) s-a lăudat cu racheta revoluționară Oreșnik, însă, după cum arată analiza fragmentelor și a rămășițelor, nu este o rachetă nouă, relatează portalul militar ucrainean Defense Express și ziarul Blesk din Cehia. În plus, data fabricării unor piese corespunde cu momentul la care ar fi trebuit respectat Tratatul privind eliminarea rachetelor, scrie Libertatea. Vladimir Putin a susținut ca producerea rachetei Oreșnik a început anul trecut.