Parcul Industrial Edineț, lansat acum 10 ani, este o poartă de salvare pentru municipiu. Susține dezvoltarea economiei în regiune și oferă sute de locuri de muncă pentru populație. Cu o contribuție de peste 8 milioane de lei, oferită de Uniunea Europeană, printr-un proiect, pe teritoriul parcului a fost construită o hală industrială și amenajate spații pentru doritorii de a se lansa în afaceri.
Cel mai mare rezident - o companie ucraineană - este aici de la începuturile acestui proiect. Cu timpul, au apărut și alții, astfel încât la acest moment aici activează circa 400 de persoane. Sunt oameni care au găsit un loc de muncă atractiv, acasă, fără să fie nevoiți să ia calea străinătății.
„Condițiile sunt prielnice, nu lucrăm în frig, îi cald. Totul e super”.
Mariana are doar cuvinte de bine despre condițiile în care muncește. De aproape doi ani montează cabluri, la o companie britanică, rezidenta Parcului Industrial Edineț.
„Decât să plece lumea peste hotare, mai bine aici pe loc. Mai aproape de casă, mai aproape de familie. E mult mai bine decât peste hotare”.
Colega ei, Elena, la fel consideră că activează într-o companie ce-și respectă angajații, cărora le oferă condiții decente de muncă.
„Pentru mine nu-s probleme, nici pentru alții cred că nu, dacă lucrează de atâția ani. Ne organizăm, venim la lucru și muncim. Nu-s toți plecați în străinătate, avem posibilitate să muncim și acasă. Suntem tare bucuroși de asta”.
În cadrul acestei companii, lucrează circa 50 de angajați, iar în viitorul s-ar putea să fie create noi locuri de muncă.
„Facem o producere de cablaje și conexiuni de cablaje. Tot ce vedeți aici este o investiție străină, iar noi suntem aici în locațiune și suntem rezidenți ai Parcului Industrial Edineț. La moment avem 50, dar ca și toți ceilalți care fac o afacere frumoasă în R. Moldova vrem să ne extindem echipa. Mergem spre asta, cu pași siguri”, a spus administratoarea unei companiei rezidente Parcului Industrial Edineț, Diana Popovici.
Selectarea Parcului Industrial ca loc pentru a lansa afacerea cu cablaje a adus doar beneficii investitorului.
„Clădirea a fost aleasă de investitor, după necesitatea producerii de aici. Parcul industrial ne vine în ajutor să ne stabilim cu brio aici, cu conexiuni, dacă avem nevoie și nu cunoaștem. + E o relație foarte bună, un parteneriat din care putem crește și de o parte, și de cealaltă”.
Parcul Industrial Edineț a început să se dezvolte tot mai mult datorită unui proiect implementat în anul 2018, cu o valoare de 8,3 milioane de lei. Prin acest proiect, a fost construită o hală industrială cu o suprafață de 1200 de metri pătrați.
„În Parcul Industrial Edineț activează 13 rezidenți. Cei mai mari este o companie din Ucraina care procesează mere, produc suc concentrat de mere, unde activează 150 de persoane. Avem și companii rezidente mai mici, ca uscătorie de fructe, frigider cu o capacitate de 2 mii de tone, o companie britanică de cablaje, care produc cutii de carton. Circa 400 de lucrători.
S-au dotat aici niște oficii, cu mese, scaune, tehnică. Mobilier. Companiile noi create au un șir de beneficii, un preț redus la chirie, oficiile sunt dotate cu toată tehnica. Mulți sunt mulțumiți de acest fapt. Ar fi binevenit să se mai desfășoare asemenea proiecte, să se mai creeze locuri de muncă, se va dezvolta economia, întreprinderile mici și mijlocii”, crede administratorul Parcului Industrial Edineț, Artur Reșetnicov.
Pe lângă dezvoltarea economică a municipiului, parcul industrial reprezintă o soluție pentru cei circa 400 de lucrători, care și-au găsit rostul în țară, fără să fie nevoie de a pleca peste hotare, în căutarea unui loc de muncă.
„Din spusele angajaților, toți sunt foarte mulțumiți. S-au creat locuri de muncă, au rămas acasă. Nu s-au dus peste hotare. - Am auzit că unii care s-au întors din străinătate și activează aici. - Da, au fost și peste hotare, dar au ales să se oprească acasă”.
Parcul Industrial Edineț a fost al patrulea parc de acest fel, construit în țară. Lucrările au început în anul 2013, fiind o investiție de peste 10 milioane de lei, alocați prin Fondul Național de Dezvoltare Regională. Primul rezident a fost compania ucraineană. Prin acest proiect, autoritățile publice locale și-au dorit să susțină întreprinderile mici şi mijlocii, să creeze mai multe locuri de muncă și să schimbe condițiile de lucru în localitate.
Un reportaj de Veronica Gherbovețchii și Constantin Niculae
Imagine și montaj de Vlad Glinjan