Cimitirul din strada Doina, cunoscut ca și unul dintre cele mai mari din Europa, generează o problemă pe măsură. Miile de coroane din plastic, aduse la mormintele celor dragi, nu se descompun nici într-o sută de ani și, nefiind reciclate, emană substanțe toxice ce poluează mediul. Administrația Cimitirelor din Capitală, cât și autoritățile de mediu, deocamdată, nu fac decât să ne recomande să renunțăm la compozițiile florale artificiale, înlocuindu-le cu flori vii.
Întreprinderea municipală „Combinatul Servicii Funerare” susține că anual, doar în cimitirele din capitală, sunt lăsate aproximativ 25 de mii de coroane. Cei de la funerare au făcut publice imagini ce vin să confirme amploarea fenomenului.
Adunate de pe morminte, coroanele vechi formează mormane din plastic, metal și alte surse de poluare. Cei de la funerare susțin că nimeni nu vrea să le recicleze, iar mai nou nici gunoiștele autorizate nu le acceptă. În lipsă de soluții, coroanele sunt depozitate la marginea cimitirelor.
Cu o suprafață de peste o sută de hectare, cimitirul din strada Doina este cel mai relevant exemplu. Gestul nobil de a aduce un omagiu celor răposați poate arăta dezastruos în cazul coroanelor uitate pe morminte.
„Combinatul Servicii Funerare” susține că „Siguranța procesului de reciclare a materialelor plastice poate fi garantată doar dacă rezultatul este capabil să producă o calitate reproductibilă satisfacătoare a materialelor de plastic reciclabil, obiectiv greu de atins în cazul coroanelor funerare, dat fiind utilizarea diferitor materiale ca calitate și compoziție chimică în producerea lor. Sunt probabil produsele cu cel mai înalt prag de degradare și poluare cu plastic. În timp, microcompușii și nano particulele pot pătrunde în toate mediile, inclusiv în organismul uman, afectând grav și ireversibil sănătatea”.
Lipsa soluțiilor eficiente de tratare a unor astfel de deșeuri, dar mai important impactul negativ asupra mediului înconjurător i-a determinat să atragî atenția și să sensibilizeze autoritățile publice la necesitatea inițierii elaborării normelor legale ce ar interzice importul, fabricarea, confecționarea și comercializarea coroanelor, precum și a compozițiilor florale artificiale. Ministerul Mediului susține că are în vedere anumite măsuri, menite să reducă din amploare fenomenului.
„Noi o să inițiem anumite discuții cu autoritățile locale, biserica și agenții economici pentru a identifica și a găsi soluții alternative pentru aceste obiecte de plastic și în general pentru toate obiectele pentru că ele sunt greu reciclabile și dăunează aerului, solului și nu în ultimul rând, sănătății umane”, a menționat secretarul de stat la Ministerul Mediului, Gheorghe Hajder.
Asta înseamnă că obiceiul de a ne pomeni morții cu flori din plastic ne apropie de clipa întâlnirii cu ei.
„În urma descompunerii lor în sol, o poluare continuă a resurselor de sol, concomitent schimbând și partea chimică a solului cât și ducând la distrugerea unor microorganisme din sol. În cazul în care acestea, nimerind la gropile de gunoi, sunt arse, evident că provoacă poluarea aerului”, a subliniat șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Ion Bulmaga.
Inspectoratul pentru Protecția Mediului susține că în martie va organiza o campanie de salubrizare, inclusiv a cimitirelor. Dar, în același timp vine să ne amintească de faptul că dacă decidem să dăm foc la compozițiile din plastic riscăm amenzi de până la 15 mii de lei.
„Chiar dacă se dorește aducerea unui buchet sau a unei coronițe de flori la mormântul persoanei dragi, decedate, să opteze pentru florile naturale sau mai des, în comunitățile rurale se optează chiar pentru plantarea florilor vii în apropierea mormintelor”, a punctat șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Ion Bulmaga.
În Republica Moldova sunt peste 1500 de cimitire.