Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 927: Atac la Kiev, explozii în Rusia, rachete din Iran și film scandalos! CIA: Amenințări fără precedent

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 651: Risc uriaș, omor în Rusia, vizita lui Putin și avion doborât! Zelenski e sigur de victoria Kievului

06 decembrie 2023, ora 17:13

Preşedintele Volodimir Zelenski le-a spus concetăţenilor ucraineni miercuri, 6 decembrie, că țara lor va învinge Rusia şi va obţine o pace corectă, ”în pofida tuturor vicisitudinilor”, în condiţiile în care viitorul ajutorului militar şi financiar vital din partea SUA este în suspans, iar președintele rus Vladimir Putin vizitează Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite. Între timp, forțele rusești își continuă campania de cucerire a orașului Avdiivka din estul Ucrainei. Forțele ucrainene au reușit să-i împingă pe ruși înapoi din două poziții, în urma unui contraatac. Asta în timp ce trupele Moscovei continua să avanseze în zonă, de-a lungul unei secțiuni de cale ferată din nord-vestul orașului. 

În același context, șeful biroului președintelui Ucrainei, Andrii Iermak, a avertizat că, fără noi livrări de ajutoare militare americane, țara sa riscă să piardă războiul în fața Rusiei, transmite BBC. Potrivit lui Iermak, există un „risc uriaș” ca Ucraina să piardă războiul fără un sprijin american continuu. Pe de altă parte, Rusia a pierdut 335.110 de militari în Ucraina de la începutul invaziei sale, a anunțat miercuri Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Numai în ultimele 24 de ore au fost uciși 1.270 de soldați ruși, potrivit Spotmedia.

UPDATE 17:04 Ucraina a început să folosească tancurile avansate Leopard pe care le-a primit de la aliații săi occidentali mai mult în scop defensiv pentru menținerea liniilor decât în efectuarea de atacuri pentru străpungerea frontului, a relatat AFP.

UPDATE 17:00 Mașina așa-numitului deputat Oleg Popov din regiunea Lugansk (LPR) a explodat în plină strada, în timp ce se afla în ea. Acesta a murit, scrie presa ucraineană.

UPDATE 16:55 Cadavrul fostului deputat al Radei Supreme de la Kiev Ilya Kiva a fost găsit în regiunea Odințovo din Moscova, transmite jurnalistul Dmitri Gordon. Circumstanțele și cauzele morții fostului deputat nu au fost încă clarificate.

UPDATE 16:40 Delegația ucraineană în Statele Unite s-a întâlnit cu președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson. La întâlnire au participat Președintele Radei Supreme, Ruslan Stefanchuk, Ministrul Apărării Rustem Umerov, Șeful Biroului Prezidențial Andriy Ermak și Ambasadorul Ucrainei în Statele Unite, Oksana Markarova, scrie jurnalistul Gordon pe canalul său de Telegram. Iermak a exprimat speranța că vor fi adoptate inițiative extrem de importante pentru apărarea statului nostru. „Continuăm să luptăm pentru libertate și pentru valorile care ne unesc”, a spus el.

UPDATE 15:38 Liderii G7 vor anunța miercuri o interdicție asupra diamantelor rusești și măsuri de gestionare a unor active ale băncii centrale rusești în valoare de aproximativ 300 de miliarde de euro, „înghețate” în străinătate, precum și plafonarea prețului petrolului în cadrul G7, au declarat pentru Reuters surse familiare cu acest subiect. Liderii G7 vor avea o reuniune virtuală în cursul zilei de miercuri, unde va participa și Volodimir Zelenski.

UPDATE 15:15 Într-o declarație adresată națiunii, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a asigurat astăzi că Ucraina va triumfa asupra Rusiei și va obține o pace echitabilă, „indiferent de vicisitudini”, într-un moment în care ajutorul militar și financiar esențial din partea SUA rămâne incert, potrivit Reuters. Zelenski a transmis acest mesaj puternic printr-un video neconvențional difuzat la primele ore ale dimineții, în care a fost filmat în timp ce se deplasa prin Kiev spre monumentul dedicat soldaților ucraineni căzuți în luptă, la comemorarea Zilei Forțelor Armate Ucrainene. „A fost greu, dar am perseverat. Acum nu este uşor, dar ne mişcăm. Indiferent cât este de greu, vom ajunge acolo. La graniţele noastre, la poporul nostru. La pacea noastră. O pace corectă. O pace liberă. Împotriva tuturor vicisitudinilor”, a dat asigurări el.

UPDATE 14:10 Marea Britanie a anunțat miercuri 46 de noi sancțiuni împotriva unor persoane și entități din diferite țări despre care a spus că sunt implicate în lanțurile de aprovizionare militară a Rusiei și că au contribuit la susținerea invaziei acesteia în Ucraina. Printre cei sancționați se numără entități care operează în China, Turcia, Serbia și Uzbekistan, a precizat Ministerul britanic de Externe. „Vom continua să intensificăm presiunea asupra lui Putin și să luăm măsuri drastice împotriva părților terțe care furnizează bunuri și tehnologii restricționate Rusiei, oriunde s-ar afla", a declarat Anne-Marie Trevelyan, secretar de stat la ministerul de externe.

UPDATE 13:44 După Putin, și Serghei Lavrov va vizita Emiratele Arabe Unite și Qatar în perioada 8-10 decembrie, a anunțat miercuri Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, în cadrul unei conferințe de presă. „Pe 8 și 9 decembrie, ministrul rus de externe va participa la cel de-al 14-lea Forum internațional Sir Bani Yas privind pacea și securitatea din Abu Dhabi. Pe 10 decembrie, el urmează să ia cuvântul la cel de-al 21-lea Forum de la Doha din Qatar", a declarat Zaharova, potrivit Reuters.

UPDATE 13:20 Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a admis că au loc întârzieri în livrările de arme către Ucraina, subliniind în acelaşi timp că se fac eforturi pentru întărirea capacităților cât mai rapid posibil. „Avem actualmente problema binecunoscută că industria de apărare nu poate ține pasul cu cererea care există în anumite domenii”, a declarat Pistorius. Industria apărării îşi sporește capacităţile oriunde poate, dar „este o chestiune de viteză, nu poți avea influență nelimitată asupra vitezei”, a spus ministrul german, scrie Spotmedia.

UPDATE 13:15 Trimisul SUA la Budapesta a criticat dur, marţi, guvernul ungar pentru că "nu ține cont" de interesele aliaților săi din NATO şi întărește legăturile cu Rusia într-un moment în care aliaţii săi o izolează, relatează Reuters, potrivit news.ro.

UPDATE 12:45 Un bombardier rusesc Su-24M a fost doborât lângă Insula Șerpilor din Marea Neagră, în ​​timp ce se pregătea să lanseze rachete către ținte din regiunea Odesa, a declarat comandantul forțelor aeriene ucrainene, potrivit The Kyiv Independent. Generalul Mykola Oleschuk a declarat că o rachetă antiaeriană ucraineană a doborât aeronava, sub acoperirea unui avion de luptă Su-30SM, deoarece armata rusă plănuia să lovească partea de sud a regiunii Odesa, potrivit Digi24.

UPDATE 12:41 ISW raportează că atacul ucrainean cu drone, din noaptea de 4 spre 5 decembrie, asupra Crimeei, a vizat un terminal petrolier militar din Feodosia, un sistem radar din apropiere de Kerci, o pistă de elicoptere, un sistem radar și unul antiaerian. Deși rușii au susținut că au interceptat toate cele 35-40 de drone ucrainene, ISW consideră că atacul a avut succes, iar acțiunea ucraineană face parte dintr-o campanie împotriva infrastructurii militare ruse din Crimeea ocupată, menită să degradeze capacitatea Armatei Ruse de a folosi peninsula ca zonă de aprovizionare pentru Frontul de Sud, scrie Biziday.

UPDATE 12:37 Copiii dintr-o școală din orașul rusesc Tomsk au fost puși să tragă cu armele în poze cu Joe Biden, Volodimir Zelenski și Jens Stoltenberg, arată imagini publicate pe Twiiter. Tragerile au fost organizate în cadrul „Festivalului războiului pașnic”, notează Ziare.com.

UPDATE 12:35 Președintele rus Vladimir Putin vizitează miercuri Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite (EAU), în ceea ce reprezintă o rară vizită externă. În timpul vizitei de o zi, președintele Putin se va întâlni cu Mohammed bin Zayed Al Nahyan, președintele EAU, urmând apoi să plece în Arabia Saudită pentru o întrevedere cu prințul Mohammed bin Salman, conducătorul de facto al regatului saudit. Războiul dintre Israel și Hamas și tema producției de petrol vor fi principalele subiecte de pe agenda discuțiilor, potrivit Kremlinului. Putin a plecat rar din Rusia de când a dat ordin trupelor sale să invadeze Ucraina în februarie 2022, vizitând doar state din fosta Uniune Sovietică, ultima vizită externă în afară de aceste state fiind în China, în luna octombrie, scrie Rador.

UPDATE 11:58 Comedianţii ruşi Vovan şi Lexus, cunoscuţi pentru farsele telefonice făcute politicienilor europeni, au reuşit să-l atragă astfel în capcană şi pe ministrul german al economiei, ecologistul Robert Habeck, de la care au încercat să obţină declaraţii despre Ucraina.Într-o înregistrare publicată de cei doi comedianţi ruşi pe YouTube, în care poate fi recunoscută vocea ministrului german, care este şi vicecancelar, interlocutorul său, ce pretinde că este un reprezentant al Uniunii Africane (UA), spune că ar dori mai întâi să-i pună câteva întrebări despre exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră. Vicecancelarul german reacţionează afirmând că sunt ţări care au "puncte de vedere diferite" asupra acestei chestiuni. "Ceea ce noi încercăm să facem este să scoatem grâul din Ucraina pe diferite căi", explică Robert Habeck. Dar "problema este foarte, foarte serioasă, (preşedintele rus Vladimir) Putin o ştie şi cred că vrea să ia lumea şi mai ales Africa drept ostatic", continuă ministrul Robert Habeck, care dă asigurări că guvernul său este de acord cu propunerile secretarului general al ONU, Antonio Guterres, privind deblocarea transportului cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, potrivit Realitatea.

UPDATE 11:50 Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat, miercuri, că riscurile unei ciocniri militare directe între Moscova și NATO sunt în creștere. Zaharova a făcut această declarație în contextul livrării de avioane de luptă F-16 către Ucraina, afirmând că aeronavele furnizate Kievului de către statele NATO vor fi o țintă legitimă pentru distrugere. Ea a concluzionat spunând că, "după cum înțelegem", NATO "duce un război hibrid împotriva țării noastre sub sloganul salvării Ucrainei", potrivit agenției de presă Baha

UPDATE 11:49 Slovacia va menține controalele temporare la granița cu Ungaria până la 22 ianuarie, a anunțat miercuri guvernul slovac, potrivit Reuters.

UPDATE 11:49 Şefa diplomației olandeze Hanke Bruins Slot, aflată în vizită la Kiev, i-a dat marţi asigurări Ucrainei privind ''sprijinul'' din partea Olandei, în pofida victoriei electorale recente a extremei drepte, care doreşte oprirea livrărilor de arme, transmite AFP.

UPDATE 11:47 Poliţia din Nepal a reţinut 10 persoane despre care afirmă că au cerut tinerilor şomeri sume uriașe de bani pentru vize de călătorie, apoi i-au trimis pentru recrutare ilegală în armata rusă, a declarat miercuri un oficial, relatează Reuters, citată de News.ro.

UPDATE 11:46 Vladimir Putin a sosit miercuri la Abu Dhabi, a anunţat agenţia rusă oficială TASS, liderul de la Kremlin urmând să poarte discuții cu preşedintele Emiratelor Arabe Unite, şeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan, relatează News.ro. Avionul lui Putin a fost escortat de patru avioane de luptă Su-35S, care transportau arme de diferite clase, au fost pilotate de piloți de prima clasă, fiind obținute permise speciale din mai multe state pentru survol. a declarat purtătorul de cuvânt, Dmitri Peskov. „Rusia este recunoscătoare acestor state pentru cooperare”, a spus Peskov.

UPDATE 11:46 Vânzările de autoturisme noi în Rusia au crescut în noiembrie cu 113% de la un an la an, la 109.706 vehicule, a declarat Autostat, citând date de la partenerul său PPK. Vânzările îşi revin de la o scădere cauzată de sancţiuni şi de plecarea producătorilor de maşini occidentali în 2022. Producţia Moskvich a fost relansată anul acesta, la o fabrică din Moscova, notează Money.

UPDATE 11:45 De Ziua Forțelor Armate ale Ucrainei, președintele Volodimir Zelenski a vizitat apărătorii ucraineni aflați în spital. El a vorbit cu soldații despre calea lor de luptă, bunăstare, nevoi și condiții de tratament. De asemenea, le-a oferit premii. „Mulțumesc soldaților pentru serviciul lor, pentru protecția Ucrainei. Mulțumiri din partea noastră tuturor, a întregului popor ucrainean, pentru eroismul vostru”, a scris Zelenski pe canalul său de Telegram.

UPDATE 11:42 Președintele rus Vladimir Putin a acordat 67 de grade de general și amiral ofițerilor Forțelor Armate Ruse, Gărzii Naționale, Serviciului Federal de Grăniceri, Serviciului Federal al Penitenciarelor și Serviciului Federal de Executori Judecători, potrivit presei ruse.

UPDATE 11:41 Administrația lui Joe Biden i-a cerut omologului rus să schimbe un număr mare de cetățeni ruși, aflați în prezent în închisorile americane, în schimbul reporterului Evan Gershkovich și a lui Paul Whelan de la Wall Street Journal. Cu toate acestea, Moscova a refuzat oferta, potrivit Departamentului de Stat, citat de BBC.

UPDATE 11:35 Grigori Iavlinski, liderul partidului rus de opoziţie, a pledat pentru o încetare a focului în Ucraina ca parte a candidaturii sale la preşedinţie împotriva lui Vladimir Putin, potrivit Institute for the Study of War (ISW).

UPDATE 11:05 Ucraina a deschis o anchetă cu privire la contracte de achiziţie de armament destinate forţelor armate ucrainene, anunţă marţi şeful parchetului specializat în cazuri de corupţie (SAP) Oleksandr Klimenko, relatează AFP. „Există mai multe proceduri legate de aciziţia de armament. Ancheta este în curs şi nu vom divulga niciun detaliu”, a declarat unor jurnalişti Oleksandr Klimenko. Este vorba despre mai multe contracte - unele în valoare de până la 100 de milioane de euro -, a precizat el. O „anchetă nu înseamnă neapărat” că au existat deturnări de fonduri, a subliniat şeful SAP.

UPDATE 09:40 Şefa diplomaţiei olandeze Hanke Bruins Slot, aflată în vizită la Kiev, i-a dat marţi asigurări Ucrainei privind ''sprijinul'' din partea Olandei, în pofida victoriei electorale recente a extremei drepte, care doreşte oprirea livrărilor de arme, transmite AFP. „Lupta voastră este lupta noastră, securitatea voastră este securitatea noastră”, a promis Hanke Bruins Slot într-o conferinţă de presă. Ea a amintit că Olanda s-a angajat să livreze Kievului avioane F-16 şi că a promis un pachet de asistenţă în valoare de 2,5 miliarde de euro pentru Ucraina. „Să fiţi siguri de sprijinul nostru”, a declarat reprezentanta guvernului olandez.

UPDATE 09:32 Liderii G7 vor avea miercuri o întâlnire virtuală cu președintele Ucrainei, Volodomir Zelenski, transmite Reuters. La întâlnire se va discuta despre situația din Ucraina, Orientul Mijlociu și inteligența artificială, a declarat secretarul-șef al cabinetului japonez, Hirokazu Matsuno, în cadrul unei conferințe de presă. Casa Albă a anunțat anterior că întâlnirea, care va fi închisă pentru mass-media, va avea loc la 14:30.

UPDATE 09:17 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis, miercuri, într-un mesaj pe Facebook, că rușii au pierdut în lupte aproximativ 335.110 de militari de la invazia pe scară largă, din 24 februarie 2022. Numărul militarilor ruși uciși în luptele din Ucraina este cu 1.270 mai mare față de ziua precedentă, potrivit bilanțului comunicat de armata ucraineană. De asemenea, potrivit ucrainenilor, armata rusă a pierdut 5.600 de tancuri, 10.456 de blindate, 8.024 de sisteme de artilerie, 324 de avioane, 324 de elicoptere și 6.083 de drone.

UPDATE 09:00 Forțele rusești au lansat azi-noapte 48 de drone de atac Shahed din două direcții: Capul Chauda din Crimeea și regiunea Kursk din Federația Rusă, au informat miercuri dimineață forțele aeriene ucrainene, printr-un mesaj pe Telegram. Potrivit sursei citate, au fost doborâte 41 de drone, în această acțiune fiind implicate avioane de vânătoare, unități de rachete antiaeriene și grupuri mobile de foc ale Forțelor de apărare ucrainene. Cele mai multe Shahed au fost doborâte de grupurile mobile de foc ale Forțelor de apărare ucrainene, subliniază sursa citată, fără a preciza ce s-a întâmplat cu dronele care nu au fost doborâte și nici dacă au existat pagube în urma atacului.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 650: Butonul nuclear, atac la podul lui Putin și scrisoarea lui Orban. Alertă: Rusia ar putea ataca NATO
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 649: Apostolii războiului, embargou Moldovei și alertă din SUA! NATO: Să ne pregătim pentru vești proaste
/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice

/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii

missing
07 septembrie 2024, ora 22:20

Viena este un fel de Mecca pentru toți cei pasionați de operă. Artiștii care ajung să evolueze pe scenele de acolo ating apogeul carierei, pentru că asta înseamnă să fii printre cei mai buni din lume. Dar puțini sunt cei care știu că și Republica Moldova are o contribuție la formarea patrimoniului cultural al Europei. La opera din Viena a cântat Maria Cebotari, renumita „privighetoarea Basarabiei” , dar și instrumentiști moldoveni cu renume mondial. Cu una dintre violonistele de la Chișinău, stabilite la Viena, faceți cunoștință în reportajul ce urmează. 

Faceți cunoștință cu Alexandra Tîrșu, recunoscută la nivel mondial drept una dintre cele mai talentate violoniste ale generației sale. Artista vine din Republica Moldova și cântă pe marile scene la o vioară Stradivarius ce datează din 1717. Aceasta i-a fost oferită de fondul Societății Stradivarius de la Chicago. 

Alexandra Tîrșu este absolventa Universității de Muzică din Viena, una dintre cele mai apreciate instituții de profil din lume. După încheierea studiilor a decis să rămână în capitala austriacă, acolo unde, spune ea, arta e la ea acasă. 

„Viena fiind orașul muzicii, aici se află foarte multe săli de concerte frumoase, vestite și importante. Noi ne aflăm aici, lângă Konzerthaus, unde am și evoluat de mai multe ori. Nivelul muzicii e foarte înalt, mai ales muzică clasică. Mereu poți să te duci la un concert seara, găsești în fiecare sală de concert un star. Este și o susținere mare din partea guvernului, foarte multe finanțe se dau pentru artă, proiecte, pentru cultură. Dacă ne uităm puțin, e un oraș de istorie mare și clar că e cu mult mai ușor să faci muzică aici, unde totul te inspiră. Te-ai dus pe o stradă, acolo a trăit Beethoven, te duci pe alta - acolo a trăit Mozart”, a declarat Alexandra Tirsu.

Acum, Alexandra culege aplauze și ovații pe toate scenele mapamondului, de la Berlin, Hamburg și București până la Seoul, Shanghai și Beijing. Revine, însă, mereu la Viena. 

„În inima Europei, Viena este incontestabil centrul cultural al Austriei și una dintre capitalele mondiale ale muzicii. Operele, concertele și spectacolele de teatru joacă de secole un rol important în viața vieneză, iar mulți compozitori de renume mondial, precum Mozart sau Strauss au trăit și au lucrat în această metropolă. De-a lungul anilor, austriecii au știut să păstreze patrimoniul cultural , dar au lăsat loc și pentru dezvoltare și inovații”.

Mihaela Mocanu, care zilele trecute și-a încheiat mandatul de ambasador în Austria, vorbește cu mândrie despre contribuția artiștilor originari din Republica Moldova la promovarea imaginii țării noastre. 

„Astfel de valori ca Alexandra Tîrșu sau Maria Bunea, Marius Malinețchi sau Marcel Lazăr, care actualmente am înțeles că face concerte în Republica Moldova, și încă avem mulți pe care din economie de timp nu reușesc să le spun numele la toți, aduc o contribuție extraordinară promovării imaginii în Austria, dar totodată și prezentării RM în calitate de țară care aduce valori. RM, cum spuneam, nu este doar un beneficiar al oportunităților UE, dar iată prin artiștii pe care îi avem, RM demonstrează că avem valori care pot aduce contribuție la îmbogățirea diversității culturale europene”, a menționat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Dar nimeni, însă, nu a atins culmile Mariei Cebotari. Născută la Chișinău, la începutul secolului 20, între anii 1930 și 1940, soprana a fost inegalabilă în vremea ei, fiind angajata operei de la Viena până la sfârșitul vieții.

„Deseori eram într-o, nu aș spune că polemică, dar era un fel de concurență între noi, moldovenii și austriecii: cui aparține mai mult Maria Cebotari. Până la urmă am ajuns la înțelegerea că ea ne aparține nouă tuturor, atât timp cât Maria Cebotari a devenit steaua culturii pe care noi, ambele state, le împărtășim”, a declarat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Cifre oficiale arată că în Austria sunt stabiliți doar o mie de moldoveni. Dar pentru că mulți au ajuns aici cu acte românești, ambasada noastră de la Viena crede că ar fi vorba de o diaspora de patru-cinci mii. Mulți dintre aceștia sunt angajați în cadrul organizațiilor internaționale. 

Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Progress: NaN%
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Trădare de țară? Fugarul Ilan Șor și-a adunat aliații la Moscova și i-a trimis acasă cu MILIOANE DE DOLARI. Cum urmau să fie folosiți banii, dar și ce pericole ne poate aduce “Pobeda” de la Moscova - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.