Rezultatele celei mai recente evaluări internaționale în domeniul educației demonstrează o dată în plus că avem nevoie de reforme în școlile moldovenești. Este declarația ministrul educației, Dan Perciun la solicitarea TV8 de a comenta rezultatele evaluării PISA. Aceasta arată că avem probleme, în primul rând, la matematică. Unde fiecare al doilea copil abia de face față provocărilor.
Rezultatele Programului pentru Evaluarea Internațională a Elevilor, cunoscut mai mult ca și testul PISA, plasează Republica Moldova pe locul 45 din cele 81 de țări incluse în raport. Stăm mai prost decât vecinii români și ucraineni, mai ales când ne referim la profilul real. La matematică abia de se descurcă 44 la sută dintre elevi, iar la științe și lectură puțin peste jumătate. Experți confirmă și ipoteza că la țară se face mai puțină carte decât în oraș. Ministrul Educației susține că evaluarea arată că trebuie să accelerăm reforma.
„Ceea ce putem face noi, în primul rând și o să facem, Ministerul își propune să creeze această rețea de școli model. 35 de instituții mari, câte una în fiecare raion, care să poate să absoarbă copiii din școlile foarte mici. Procurăm autobuze, cumpărăm 70, anul viitor, o să le oferim părinților o alocație, pentru ca să-i încurajăm să acceseze aceste școli, renovate, moderne, în care ziceam, rămâne să investim până la două milioane de lei”.
Experții în educație dau vina pe criza de cadre din sistem. Deficitul de profesori și educatori în școlile și grădinițele din țară depășește șapte mii, iar asta înseamnă că și instituțiile sunt puse în situația să angajeze și profesorii cu pregătire slabă.
„Nu este vorba doar despre faptul că copiii nu vor să învețe, este vorba în primul rând, de faptul că sunt tot mai puține persoane, abiturienți, studenți, care merg să facă anume pedagogie. Foarte puțini profesori rămân în sistem, aleg să plece în altă parte sau să-și schimbe activitatea”.
O altă problemă, sesizată de profesori este folosirea în exces a tehnologiilor. Tabletele, telefoanele mobile și calculatoarele, care ar părea că pot îmbogăți cunoștințele elevilor, de cele mai multe ori, influențează negativ adolescenții, care renunță de a le utiliza rezonabil.
„Cred că acest lucru se întâmplă, pentru că în prezent, elevii sunt supraîncărcați cu echipamente digitale, astfel, ei sunt concentrați pe jocuri, chiar de mici, neavând timpul necesar de a citi o carte pe viu”.
Sindicatele din educație, însă, pun la îndoială rezultatele evaluării PISA. Aceștia cred că concluziile raportului sunt subiective, dar spun că pentru a evolua, avem nevoie de reforme în educație și majorarea salariului cadrelor didactice.
„Dacă vom majora salariile, dacă vor fi condiții pentru tinerii specialiști mai bune, dacă vor fi dublate bursele studenților, dacă vor fi condiții mai bune în școli, desigur că și aceasta va influența la calitate și la serviciile prestate”, a spus președintele Sindicatelor în Educație și Științei, Ghenadie Donos.
Testarea PISA 2022 s-a desfășurat în perioada martie-mai, unde au participat aproape șapte mii de elevi, cu vârsta de 15 ani,ceea ce reprezintă aproximativ 23% din numărul total de elevi de vârsta respectivă. Țara noastră participă a patra oară la această testare, alături de alte 80 de state.