Nicolae Botgros, cel mai cunoscut lăutar și dirijor a îndrăgit muzica de mic copil, dar puțini cunosc că primul instrument pe care a pus mâna maestrul nu a fost vioara. În cadrul emisiunii „Iubește viața” de la TV8, regele viorii ne-a dezvăluit că cariera sa în lumea muzicii a început de la tobă.
„E lungă istoria, fiindcă de mic copil am aninat mai mult, în preajmă lângă sobă, lângă paturile noastre, mai mult toba. Și sigur că, ca orice copil, încercam și eu să mai bat la dobă așa cum spun la noi la țară”, a dezvăluit maestrul.
Tatăl maestrului a fost cel care a simțit talentul dirijorului „își dorea foarte mult ca cineva din familie să-l înlocuiască, să meargă mai departe, să ducă faima familiei Botgros, să cânte la vioară”.
Studiile la Cahul
Tatăl lui Nicolae Botgros a decis să-și dea copii la școala muzicală din Cahul. Astfel, împreună cu fratele Vasile, care cânta la acordeon, maestrul a început să studieze vioara. La școala muzicală lăutarul a învățat doar un an.
„Aproape de sfârșitul anului, în plină vară, tata mai venea din când în când și mă asculta, mai cântam eu nu știu ce acolo și învățam eu la școală. Și într-o zi spune, ia cântă și tu ce ai învățat la vioară? Și neștiind că tata o să se supere așa tare, i-am cântat vecină dragă vecină la vioară, ce știam eu la auz. El s-a uitat așa, cică asta tu ai învățat la școală? Da, așa serios îi spun. În așa caz, zice, asta pot să te învăț și eu acasă, mergi cu mine acasă și s-o terminat cu școala”.
Întoarcerea acasă după un an de studii la școala muzicală din Cahul
După acest episod, tata l-a pus la pupitru și cum știa el să predea vioara, i-a predat maestrului Nicolae Botgros mulți ani.
Totuși, măestria a obținut-o prin experiență. Mai exact, multe petreceri și evenimente la care a cântat cu vioara.
„De atunci, vioara mi-a rămas cel mai sfânt instrument care niciodată nu m-s trădat instrumentul”, își amintește Nicolae Botgros.
Nicolae Botgros s-a născut în 1953 în satul Badicul Moldovenesc, raionul Cahul, într-o familie de lăutari.
A studiat la Școala de Arte din Soroca și la Conservatorul din Chișinău. El este în fruntea Orchestei „Lăutarii” din anul 1978, iar de atunci a fost aplaudat și ovaționat în zeci de țări ale lumii.
De-a lungul timpului, Nicolae Botgros s-a ales cu numeroase premii valoroase. În 1982, Nicolae Botgros a primit titlul de Artist Emerit, în 1988 - cel de Artist al Poporului, iar în 1993 a fost decorat cu „Ordinul Republicii”. Din 2014, numele lui Nicolae Botgros îl poartă Școala de Arte din Soroca, unde a învățat maestrul.