Peste 60 de primari independenți au primit finanțare prin programul Satul European Expres. Printre ei, este și Tatiana Badan, care conduce, de circa 20 de ani, satul Selemet, din raionul Cimișlia. Anterior, în timpul unor filmări mai vechi, am întrebat-o cum se descurcă un primar independent în obținerea de fonduri pentru dezvoltarea localității. Ne-a spus că o bună parte din proiecte au prins viață și au fost susținute de partenerii externi. Sigur, a avut și propuneri să se afilieze politic, dar le-a refuzat.
„ De fiecare dată am refuzat, nu pot să nu spun că am avut și intimidări, de la oameni cunoscuți, cu acoperire politică. Și acum am așa situații, autorități raionale că: Mi-au făcut, mi-au adus, de parcă realizările sunt pentru mine acasă. Am fost umilită urât, că nu vă oferim pentru ca nu sunteți din partidul nostru. Am fost exclusă și din anumite proiecte guvernamentale de finanțare pentru că... La fel mi se spunea că nu sunt din partid, ori că sunt președintele CALM-ului care critică autoritățile”.
Tatiana Badan este primar în satul Selemet de 20 de ani. Toate cele cinci mandate le-a câștigat candidând independent, fără să aibă vreo susținere politică. Faptul că nu făcea parte din partidul care se afla, în acea perioadă la guvernare, i-a creat obstacole în dezvoltarea localității.
„Fiind primar independent, mă adresam la raion, primeam un răspuns „nu”, că nu ești din partidul nostru. Dacă mai scriam la Guvern adresări, la fel: Nu ești cu acoperire politică. Într-o oarecare măsură, acest lucru mi-a afectat curajul pe care-l aveam, dar, pe de altă parte, a fost o oportunitate de a ne concentra atât eu ca primar, cât și echipa mea, pe scrierea proiectelor comunitare. Nu este ușor, pentru că încercăm să eliminăm dependența în țara noastră de factorul politic în distribuirea unor resurse financiare ale statului. Ele trebuie să fie distribuite și cu ce am obținut noi cu fondul rutier pentru toată lumea, în anumite condiții, criterii, dar să nu fie nedreptatea asta pe care am simțit-o eu pe parcursul acestor cinci mandate”.
Dar, acolo unde se închide o ușă, neapărat alta se deschide. Ieșirea din situație a fost susținerea financiară pe care echipa primăriei a reușit să o obțină de la parteneri externi de dezvoltare.
„Aceste proiecte sunt cu suportul partenerilor de dezvoltare, așa precum este USAID, IREX, Comunitatea Mea, PNUD Moldova cu proiectul „Migrație și Dezvoltare Locală”. Avem proiecte implementate cu ambasadele din Republica Moldova: Slovacia, Polonia, Statele Unite. Un suport în avem și prin proiectele finanțate de Suedia. Cu UN Women, avem o colaborare bună, cu suportul Congresului Autorităților Locale din Moldova”.
De pildă, grădinița din Selemet, care până-n anul 2009 nu a activat deloc, a fost redeschisă cu susținerea financiară a Guvernului României. Alte surse financiare în sat sunt donate de băștinașii aflați în afara țării. Dintre cei care au ales calea străinătății, circa 40 la sută s-au stabilit în Italia. Contribuie financiar și oamenii de afacere din localitate. Fiind și președinta Congresului Autorităților Locale din Moldova, Tatiana Badan consideră că primarii independenți nu trebuie pedepsiți pentru faptul că nu fac parte dintr-un partid politic.
„Primarul reprezintă o comunitate, iar comunitatea a votat diferit, la fel e și la Selemet. Oamenii au votat pentru diferite partide. Noi nu reglăm conturile cu anumite persoane. Un primar este un lider al comunității, este vocea lor. Îmi pare rău că am avut de suferit, de-a lungul anilor, din partea unor persoane iată cu această abordare: Nu-i de-al nostru, nu-i oferim finanțare, nu este din partidul care trebuie. Partidul sunt oamenii”.