Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 69: Român ucis, rachete din Liban și comparația lui Putin: „Gaza este un iad viu”

14 decembrie 2023, ora 17:16

Război în Israel, ziua 69. Armata Israelului își menține atacurile asupra Fâșiei Gaza, în ciuda intensificării apelurilor internaționale de a reduce victimele civile și de a aborda o catastrofă umanitară în creștere. În centrul orașului Rafah, în sudul Fâșiei, 24 de persoane au fost ucise într-un atac israelian care a lovit două case, a relatat joi dimineață presa Hamas. 

În acest timp, consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, va face joi și vineri o vizită în Israel, unde va discuta cu israelienii necesitatea de a fi mai preciși cu atacurile lor împotriva țintelor Hamas.

UPDATE Autoritățile israeliene au informat Ministerul Afacerilor Externe din România cu privire la decesul unei persoane cu dublă cetățenie, israeliană și română, ostatic în Fâșia Gaza. Ministerul precizează că, în prezent, două persoane cu dublă cetățenie, israeliană și română, se mai află ostatice în Fâșia Gaza, context în care Ministerul Afacerilor Externe reiterează necesitatea eliberării tuturor ostaticilor din Fâșia Gaza.

UPDATE Momentul în care armata israeliană a aruncat în aer o clădire mare din Fâșia Gaza. Potrivit ONU, Gaza nu mai este o regiune locuibilă.

UPDATE Gaza se confruntă acum și cu ploile abundente de iarnă, care au inundat corturile în care se adăpostesc oamenii. Șeful agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni a descris deteriorarea condiţiilor din fâşia de coastă drept un „iad". Pe fondul penuriei tot mai mari de alimente, al valurilor de boli contagioase care se răspândesc şi al colapsului aproape total al sistemului de sănătate din Gaza, furtuna de iarnă a transformat zone mari în noroi şi a inundat corturile de plastic improvizate.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a spus, joi, că războiul din Gaza purtat de Israel împotriva Hamas are un impact mult mai mare asupra civililor decât războiul pe care trupele Moscovei îl poartă de aproape doi ani în Ucraina. „Uitați-vă la operațiunea militară specială și la ceea ce se întâmplă în Gaza. Și constatați diferența. În Ucraina nu există nimic de genul acesta”, a declarat președintele rus în timpul conferinței sale de presă de sfârșit de an.

UPDATE IDF susține că a lovit rachete antitanc în sudul Libanului care se pregăteau să lanseze un atac în apropierea comunității din nordul Shtula, scrie The Times of Israel. Conform IDF, mai multe rachete au fost lansate din Liban în zonele Yiftah și Margaliot de la graniță, dar toate au aterizat toate în zone deschise, fără a provoca victime.

UPDATE Ministrul britanic de externe David Cameron a declarat joi că persoanelor responsabile de violențe împotriva palestinienilor, o referință la coloniștii israelieni radicali din Cisiordania, li se va interzice să intre în Marea Britanie.

UPDATE Forțele israeliene se luptă cu militanții Hamas în diverse locații din Gaza, au declarat Forțele de Apărare Israeliene (IDF), citate de CNN. Într-un incident, trupele IDF „au tras și au ucis agenți Hamas care au fost văzuți observând soldații”, potrivit armatei israeliene. Trupele IDF au căutat, de asemenea, ceea ce au spus că este un „sit central de operare” pentru batalionul Shejaiya al Hamas, situat în interiorul unui complex școlar, unde trupele au localizat puncte de tragere folosite pentru a ataca trupele IDF.

UPDATE Legătura militară israeliană cu Cisiordania și Gaza anunță o pauză umanitară tactică de la 10.00 până la ora 14.00, astăzi în cartierul Al-Salam din Rafah, anunță Times of Israel.

UPDATE Activiști pro-palestinieni au blocat intrările în birourile companiei petroliere britanice BP din centrul Londrei, scrie The Guardian. Fossil Free London susține, într-un mesaj pe platforma X, că compania „alimentează genocidul”. Protestul vine în contextul în care Israelul a acordat recent licențe mai multor companii, inclusiv BP, pentru a explora gaze naturale în largul coastei mediteraneene a țării.

UPDATE Un membru al unei brigăzi de tancuri israeliene a fost ucis miercuri în timpul unei bătălii în sudul Fâșiei Gaza, a anunțat Armata israeliană (IDF). Astfel, numărul soldaților israelieni uciși în Gaza în timpul războiului cu Hamas a ajuns la 166, conform CNN.

UPDATE Un grup pro-palestinian a spart temporar site-ul web al armatei israeliene. Grupul, autointitulându-se Anonymous Jo, a lăsat un mesaj pe pagina site-ului web, avertizând asupra unor noi atacuri împotriva forțelor israeliene.

UPDATE Apar informații despre posibile discuții informale cu privire la un potențial nou acord privind eliberarea unor ostatici ai Hamas. Site-ul de știri panarabe din Londra Al-Araby Al-Jadeed citează surse egiptene spunând că Israelul a cerut Cairoului să medieze un acord. Haaretz citează surse palestiniene spunând că Qatarul și Egiptul mediază discuții inițiale informale între Israel și Hamas pentru a formula schița unui pentru un nou acord. Hamas a susținut public că nu este posibil niciun acord în timp ce luptele sunt în desfășurare.

UPDATE Armata israeliană a anunţat miercuri moartea a 115 soldaţi în Fâşia Gaza de la începutul ofensivei împotriva Hamas, dintre care 10 ucişi marţi, cel mai grav bilanţ într-o singură zi de partea israeliană, relatează AFP. Aceşti zece militari, printre care doi ofiţeri superiori, au murit marţi în timpul luptelor din nordul acestui teritoriu palestinian, a precizat armata.

UPDATE Israelul a anulat o călătorie planificată în Qatar a șefului serviciului de informații externe pentru a relua discuțiile privind un posibil al doilea acord de eliberare a ostaticilor, a confirmat, pentru CNN, o sursă familiarizată cu negocierile, notează Mediafax. Se pare că decizia a fost luată deoarece Hamas nu a răspuns la ofertele făcute în ultimele zile pentru a relua discuțiile despre ostatici. Qatar a transmis Hamas mai multe propuneri, inclusiv un potențial acord care ar include eliberarea nu doar a femeilor ostatice, ci și a bărbaților, a confirmat și un oficial american.

UPDATE Armata Israelului își menține atacurile asupra Fâșiei Gaza, în ciuda intensificării apelurilor internaționale de a reduce victimele civile și de a aborda o catastrofă umanitară în creștere, relatează Reuters. În centrul orașului Rafah, în sudul Fâșiei, 24 de persoane au fost ucise într-un atac israelian care a lovit două case, a relatat presa Hamas joi dimineața. În acest timp, consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, va face joi și vineri o vizită în Israel, unde va discuta cu israelienii necesitatea de a fi mai preciși cu atacurile lor împotriva țintelor Hamas.

UPDATE Premierul israelian Benjamin Netanyahu le-a spus comandanților militari să nu șovăie în abordarea lor față de război în fața presiunilor tot mai mari de pe scena mondială, transmite Sky News. „Vreau să spun în modul cel mai clar ceea ce tocmai i-am spus comandantului de pe teren – continuăm până la capăt”, a declarat el în această după-amiază. „În fața presiunilor internaționale – nimic nu ne va opri, vom merge până la capăt, până la victorie, nu mai puțin decât atât”, a spus el sfidător. Ieri, Joe Biden a recunoscut că sprijinul internațional pentru războiul din Gaza este în scădere. O rezoluție a ONU care solicită încetarea focului a fost aprobată cu o majoritate covârșitoare aseară, ceea ce îi dă dureri de cap și mai mari lui Netanyahu, mai scrie sursa citată.

UPDATE Casa Albă a anunţat că Statele Unite sprijină în continuare, cu tărie, Israelul în războiul său cu Hamas. Declarația vine la o zi după ce președintele Joe Biden a spus că Israelul își pierde sprijinul internațional din cauza bombardamentelor nediscriminatorii în Fâșia Gaza. John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate al Casei Albe a precizat că spusele lui Biden au reflectat o preocupare pe care actuala Administrație a SUA o are de ceva timp cu privire la necesitatea de a reduce daunele provocate civililor. Oficialul a apărat, de asemenea, decizia administrației de a nu susține apelurile Națiunilor Unite pentru o încetare a focului în Gaza.

Гроза: Молдова потеряла два шанса на вступление в ЕС, нельзя потерять третий
Гроза: Молдова потеряла два шанса на вступление в ЕС, нельзя потерять третий
/ВИДЕО/ В Германии в пожаре сгорела одна из самых современных пожарных частей
/ВИДЕО/ В Германии в пожаре сгорела одна из самых современных пожарных частей
"Среди подозреваемых есть иностранцы". В полиции о вандализме госучреждений Молдовы
"Среди подозреваемых есть иностранцы". В полиции о вандализме госучреждений Молдовы
/ВИДЕО/ Первые заморозки: в Кишиневе начинается отопительный сезон
/ВИДЕО/ Первые заморозки: в Кишиневе начинается отопительный сезон
Россия снова атаковала Украину беспилотниками: в прифронтовых областях повреждены объекты инфраструктуры
Россия снова атаковала Украину беспилотниками: в прифронтовых областях повреждены объекты инфраструктуры

/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie

missing
17 octombrie 2024, ora 23:00

Noul editorial Verde în ochi cu Mariana Rață este despre ziua de duminică, 20 octombrie. În ultimele două luni am fost martori ai unei ample campanii de promovare a minciunilor și de corupere a alegătorilor. Colegii noștri de la Ziarul de Gardă au surprins de minune cum exact funcționează această mașinărie din interior.

În luptă au fost aruncați zeci de milioane de euro, mai mulți politicieni-candidați ghidați din umbră de criminalul Ilan Șor și conserve mai vechi ale Kremlinului. În disperare să păstreze R. Moldova în sfera sa de influență, Rusia a înrolat chiar și preoți în armata sa de propagandiști. Nu a ezitat nicio clipă să amestece credința și cele sfinte în noroiul corupției politice și a partizanatului pentru minciună. Iar asta demonstrează, dincolo de cuvinte, că nu au nimic sfânt în ei.

Miza cea mare a acestor eforturi disperate ale Kremlinului este referendumul. Un referendum care ar putea spune verde-n ochi întregii lumi că cetățenii R. Moldova vor în UE. Nu parte a russkii mir, care seamănă ură, război și dezbinare. Ci parte a lumii civilizate care trăiește de peste jumătate de secol în pace și prosperitate.

În ultimele 6 săptămâni am încercat, prin editorialele Verde-n ochi, să vă arăt, prin probe concrete și date oficiale, cum este viața oamenilor care trăiesc în UE. Cum dincolo de propaganda anti-UE, promovată violent de elitele rusești, copiii și soțiile lor își trăiesc Dolce Vita în țări din Occident. La fel ca și copiii unor candidați din această campanie electorală care se opun integrării europene.

V-am arătat ce pensii au bătrânii din UE, față de cei din R. Moldova sau Rusia. V-am explicat de ce corupții lumii se tem de UE. Și cel mai important, v-am arătat cum UE a susținut financiar dezvoltarea R. Moldova. Reparația drumurilor, școlilor, grădinițelor, spitalelor, dezvoltarea afacerilor și a agriculturii.

În cei peste 30 de ani de independenta, Moldova a primit suport extern în valoare de peste 3,5 miliarde de euro. Asta înseamnă cam 1400 de euro pentru fiecare cetățean al acestei țări. Cel mai important donator care a oferit bani Republicii Moldova a fost  este UE. De aici am primit mai mult de jumătate din toată suma.

Săptămâna trecută, Uniunea Europeană ne-a întins din nou mâna și a anunțat un nou sprijin, fără precedent pentru R. Moldova. Suport financiar de 1,8 miliarde de euro. Această sumă e aproape echivalentul întregului suport oferit de UE R. Moldova în cei 30 de ani de independență. Grație acestor bani, Moldova va putea crește, se va putea dezvolta și în sfârșit va deveni atractivă pentru copiii și nepoții noștri.

Avem o datorie față de generațiile care vin. În primul rând, NU avem dreptul să le furăm viitorul. NU avem dreptul să îl vindem și nici nu avem dreptul să îl tratăm cu nepăsare.

„În UE, dar NU acum” este egal cu nidiodată. În trenul schimbărilor mari trebuie să urci atunci când el ajunge în gara ta. Următoarea cursă ar putea să nu mai fie. Am tot auzit în ultimele luni că referendumul din 20 octombrie  este o luptă între UE și Rusia. Greșit. Aceasta este lupta noastră pentru a ne desprinde de un trecut trist, plin de șantaj, sărăcie și abuz. În 2015, R. Moldova a ratat ocazia să fie povestea de succes a Parteneriatului Estic. Am pierdut ocazia din cauza unor politicieni corupți și avari care erau mai preocupați de propriile interese, decât de cele ale țării. Atunci, șansa noastră era în mâinile lor. 

Astăzi, viitorul nostru e în mâinile noastre. Să avem grijă ce facem cu el. Cel mai important lucru este ca după 20 octombrie să ne putem privi în ochi copii și nepoții și să le putem spune sincer și verde în ochi că am ales ce e mai bun pentru ei. 

/VIDEO/ Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024

15 октября в Кишинев приедут восемь министров иностранных дел
15 октября в Кишинев приедут восемь министров иностранных дел
/ВИДЕО/ В Грозном произошел взрыв на заправке: есть погибшие, среди них дети
/ВИДЕО/ В Грозном произошел взрыв на заправке: есть погибшие, среди них дети
/ВИДЕО/ В Угненах предприятие по чистке ковров модернизировали на средства ЕС
/ВИДЕО/ В Угненах предприятие по чистке ковров модернизировали на средства ЕС
В России выдвинули новое обвинение против Платона: вывел из РФ еще более €450 млн
В России выдвинули новое обвинение против Платона: вывел из РФ еще более €450 млн
Как пророссийские политики в Молдове пытаются поставить знак равенства между "ЕС" и "войной"?
Как пророссийские политики в Молдове пытаются поставить знак равенства между "ЕС" и "войной"?

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.