R. Moldova începe vineri dimineață, 15 decembrie, negocierile de aderare la UE. Anunțul a fost făcut de ministrul de Externe, Nicu Popescu, într-un briefing susținut la Bruxelles. Potrivit lui Nicu Popescu, tot mâine vor începe discuțiile cu Comisia Europeană în vederea pregătirii unui calendar ambițios care va duce țara noastră în Uniunea Europeană. Ministrul susține că drumul va fi lung, iar Republica Moldova are mult de lucru pentru a se regăsi alături de statele UE.
Cel mai important capitol la care R. Moldova va trebui să bifeze reforme este legat de reforma justiției și lupta cu corupția
„Este primul capitol pe care ne vom axa în următoarele săptămâni și luni. Vor urma și alte capitole, dar urmează să clarificăm asta în discuțiile pe care le vom avea mâine cu reprezentanții Comisiei Europene”, a subliniat Nicu Popescu.
„De acum încolo, cred că viteza de aderare la UE în mare parte depinde de viteza procesului de reforme” a adăugat ministrul de Externe.
Nicu Popescu a reiterat obiectivul setat și anunțat de președinta Maia Sandu care presupune ca Republica Moldova să fie pregătită de aderare către anul 2030.
Ministrul de Externe a menționat că cel mai mare pericol pentru R. Moldova este acela de a rămâne singură, fără sprijinul UE și nicidecum Rusia.
„Federația Rusă a aplicat diverse politici ostile, dar a eșuat să deraieze parcursul european al R. Moldova. Singura familie care va continua să ne ajute să ne menținem tari în condiții de pace și progres este familia europeană. Astăzi, riscurile pentru R. Moldova scad pentru că gradul de atașament pentru noi din nou azi a crescut și de azi înainte avem o legătură și mai puternic cu UE”, a spus Nicu Popescu.
Popescu recunoaște că problema conflictului transnistrean a complicat procesul de integrare a țării noastre în UE, însă este convins că mai avem timp să progresăm în vederea soluționării acestei probleme.
„Speranța noastră este că în acești ani vom reuși să integrăm țara, mai avem câțiva ani pentru a obține reintegrarea țării prin metode pașnice și să obținem retragerea trupelor ruse de pe teritoriul R. Moldova”, a mai specificat ministrul de Externe, Nicu Popescu.
Consiliul European a decis joi, 14 decembrie, să deschidă negocierile de aderare pentru Republica Moldova și Ucraina. Consiliul European a decis, de asemenea, să ofere statut de candidat Georgiei, dar și să deschidă negocierile cu Bosnia și Herțegovina „odată ce va fi atins gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare și a invitat comisia să raporteze până în martie în vederea luării unei astfel de decizii”.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu a menționat că decizia reprezintă o pagină nouă în istoria țării noastre și că succesul se datorează întregii societăți.