Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 927: Atac la Kiev, explozii în Rusia, rachete din Iran și film scandalos! CIA: Amenințări fără precedent

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 73: Bilanț negru, tunel uriaș și ostatici uciși! ONU: Numărul civililor morți e mai mare decât în Ucraina

18 decembrie 2023, ora 10:44

Israelul şi Hamas sunt amândouă deschise la un nou acord care să implice o încetare a focului şi eliberarea ostaticilor, deşi persistă dezacorduri asupra detaliilor. Hamas insistă să stabilească lista ostaticilor care urmează să fie eliberaţi în mod unilateral şi cere Israelului să îşi retragă forţele în spatele unor linii prestabilite, notează Mediafax. Într-un nou interviu acordat Al Jazeera cu privire la criza umanitară din Gaza ca urmare a loviturilor israeliene, şeful UNRWA, Philippe Lazzarini, a declarat: "Din toate punctele de vedere, nu am mai văzut nimic de o asemenea amploare". El a adăugat: "Mai multe femei şi copii ucişi în 40 de zile decât numărul de civili din războiul din Ucraina".

Între timp, forţele israeliene (IDF) care luptă împotriva Hamas au anunţat că au descoperit cel mai mare tunel găsit vreodată în enclavă, conceput pentru a transporta luptători în vehicule către granița cu Israelul, relatează Reuters. Totodată, ministerul Sănătății din Gaza afirmă că 70% dintre palestinienii uciși în teritoriu în timpul războiului sunt femei și copii. Într-un nou interviu acordat Al Jazeera cu privire la criza umanitară din Gaza ca urmare a loviturilor israeliene, şeful UNRWA, Philippe Lazzarini, a declarat: "Din toate punctele de vedere, nu am mai văzut nimic de o asemenea amploare". El a adăugat: "Mai multe femei şi copii ucişi în 40 de zile decât numărul de civili din războiul din Ucraina".

UPDATE Mossad și CIA își dau mâna pentru salvarea ostaticilor israelieni răpiți de Hamas pe 7 octombrie. Șefii celebrelor agenții de spionaj se întâlnesc pe teren neutru cu premierul Quatarului.

UPDATE Israelul continuă să atace pozițiile Hamas, dar și pe ale celorlalte grupări din regiune, din Liban și Siria. Între timp, șeful Pentagonului încearcă la Tel Aviv să facă presiuni pentru ca Israelul să pună capăt operaţiunilor majore de luptă din Gaza, notează Spotmedia.

UPDATE O navă norvegiană, M/V Swan Atlantic, a fost lovită luni de un „obiect neidentificat” în Marea Roşie, a anunţat proprietarul său, în contextul în care mai mulţi giganţi mondiali ai transportului maritim au suspendat orice tranzit în zonă, relatează AFP și News.ro.

UPDATE Forțele de apărare israeliene susțin că au descoperit aproximativ cinci milioane de shekeli (aproximativ 1,25 milioane de euro) în casa unui membru de rang înalt al Hamas, transmite Sky News. IDF a publicat pe contul său X imagini care arată banii în două valize.

UPDATE Fostul ministru britanic al apărării Ben Wallace avertizează, într-un editorial publicat în ediția de luni a Daily Telegraph, că tacticile Israelului în Fâșia Gaza vor „alimenta conflictul pentru încă 50 de ani” și riscă să radicalizeze tinerii musulmani din întreaga lume, transmite BBC.

UPDATE Un atac cibernetic masiv a afectat 70% din benzinăriile din Iran, o grupare israeliană de hackeri revendicându-l. Iranul are în jur de 33.000 de benzinării, potrivit Spotmedia.

UPDATE Grupul internațional pentru drepturile omului Human Rights Watch (HRW) a acuzat luni guvernul israelian că folosește foametea din Fâșia Gaza ca armă de război, transmite agenția Reuters.

UPDATE IDF a anunțat că a doborât peste 100 de drone și rachete de croazieră din 7 octombrie încoace, lansate de gruparea Hezbollah din Liban și de rebelii houthi din Yemen. Acestea se adaugă altor mii de rachete lansate din Gaza, potrivit Spotmedia.

UPDATE Șeful Mossad, David Barnea, va călători din nou în Europa în următoarele zile pentru a discuta cu premierul qatarez Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani despre un potențial acord cu Hamas privind restul ostaticilor care sunt în majoritate bărbați civili și militari, potrivit presei evreiești.

UPDATE Un grup de 14 persoane – cetăţeni români şi familiile acestora, evacuate din Fâşia Gaza – a ajuns în România, a anunţat luni MAE. Până în prezent, 302 persoane, cetăţeni români şi membri de familie ai acestora, au fost evacuate din Fâşia Gaza, potrivit Spotmedia.

UPDATE Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, ar urma să facă presiuni asupra Israelului pentru a pune capăt operaţiunilor majore de luptă din Gaza în timpul unei vizite pe care o face luni, cel mai recent test pentru SUA ca să vadă dacă pot profita de sprijinul lor neclintit pentru ofensivă pentru a atenua impactul devastator al acesteia asupra civililor palestinieni, relatează The Guardian.

UPDATE Forţele israeliene au capturat peste 1.000 de persoane în războiul împotriva Hamas în Gaza, a anunţat duminică şeful Statului Major al armatei israeliene, potrivit Reuters.

UPDATE Cei trei ostatici ucişi din greșeală vineri de forţele de apărare israeliene în Gaza au folosit resturi de mâncare pentru a scrie pancarte în care implorau ajutor, a transmis armata israeliană, scrie BBC. Oficialii au recunoscut că uciderea bărbaților care țineau un steag alb a fost o încălcare a "regulilor de luptă", notează Digi24.

UPDATE Armata israeliană a postat o altă înregistrare video în care unul dintre șefii săi învață un grup de soldați să nu tragă asupra unei persoane care se predă. „Dacă sunt doi gazani cu un steag alb care ies să se predea, de ce am trage în ei? Categoric nu”, se vede cum spune generalul-locotenent Herzi Halevi în videoclipul postat pe X. Videoclipurile vin în contextul în care apar noi detalii despre cei trei prizonieri israelieni care au fost uciși vineri de armata israeliană în Gaza, scrie AlephNews.

UPDATE Armata israeliană (IDF) a dat publicității numele a încă patru soldaţi ucişi în operaţiunile din Gaza, ridicând numărul soldaţilor ucişi în ofensiva terestră împotriva Hamas la 126. Aceştia sunt: ​​Urija Bayer, în vârstă de 20 de ani, care a murit din cauza rănilor suferite în luptele din sudul Gazei pe 14 decembrie 2023; Liav Aloush, în vârstă de 21 de ani, ucis ieri în lupta în sudul Fâșiei, precum şi Etan Naeh, 26 de ani, şi Tal Filiba, 23 de ani. Times of Israel relatează despre aceștia, scrie Mediafax.

UPDATE Doi soldaţi sirieni au fost răniţi duminică seara în lovituri israeliene împotriva unor ţinte din apropierea Damascului, a anunţat Ministerul sirian al Apărării, notează AFP.

UPDATE Forțele Israelului spun că au găsit 5 milioane de shekeli (aprox. 1,37 milioane de dolari) în casa unui lider Hamas din nordul Gazei, precum și documente care arătau că gruparea a studiat armata israeliană și pe liderii ei, potrivit Spotmedia.

UPDATE Un lunetist israelian a ucis două femei în interiorul Bisericii Sfânta Familie din Gaza, sâmbătă, potrivit Patriarhiei Latine a Ierusalimului, transmite CNN.

UPDATE Operaţiunile comerciale maritime din Regatul Unit (UKMTO) au raportat o explozie în apropierea unei nave care traversează strâmtoarea Bab El Mandeb, în largul coastei Yemenului, scrie Mediafax.

UPDATE Încă o navă a fost atacată în Marea Roșie de rebelii houthi, a anunțat Marina britanică. Nu este clar dacă există victime sau pagube, potrivit Spotmedia.

UPDATE Bilanţul morților în urma unui atac israelian asupra taberei de refugiați Nuseirat din Gaza este de cel puţin 25 de morţi. Printre aceștia se numără zece membri ai unei familii. Acest lucru a fost raportat de Al Jazeera, prezent la faţa locului cu o echipă, la scurt timp după raidul care a avut loc aseară, potrivit Mediafax.

UPDATE Un total de 470 de camioane cu ajutoare au fost trimise la punctul de trecere Rafah din Egipt pentru a intra în Fâșia Gaza, după ce au trecut prin inspecții de securitate, a declarat duminică colonelul Moshe Tetro, un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului israelian al Apărării. Anunțul vine în urma deciziei guvernului israelian de săptămâna trecută de a permite ca camioanele cu ajutoare să fie inspectate la Kerem Shalom pentru prima dată de la atacul Hamas din 7 octombrie, potrivit AlephNews.

UPDATE Potrivit surselor palestiniene citate de Haaretz, un atac de artilerie israelian a lovit maternitatea şi secţia de pediatrie a spitalului Nasser din Khan Yunis, în sudul Fâşiei Gaza. Potrivit mărturiei, o fetiţă a fost ucisă în atac, scrie Mediafax.

UPDATE Loviturile israeliene au ucis duminică 90 de palestinieni în tabăra de refugiați Jabalia din nordul Gaza, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Gaza.

UPDATE Aproximativ 18.800 de palestinieni – dintre care 70% erau femei și copii – au murit în Gaza între 7 octombrie și 15 decembrie, a anunțat duminică Ministerul palestinian al Sănătății de la Ramallah într-un comunicat, scrie CNN. Peste 300 de lucrători din sectorul sanitar, 86 de jurnaliști, 135 de angajați ai Agenției Națiunilor Unite de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni din Orientul Apropiat și aproximativ 35 de echipaje ale apărării civile sunt incluse în bilanțul morților, a precizat ministerul. Ministerul a adăugat că mai mult de 51.100 de persoane ar fi fost rănite, iar alte zeci de persoane sunt date dispărute. Ministerul a mai spus în raportul său că doar opt din cele 36 de spitale sunt parțial funcționale în enclavă și că ratele de ocupare au urcat la 206% în secțiile de internare și la 250% în unitățile de terapie intensivă, scrie AlephNews.

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 72: Noi lovituri asupra Fâşiei Gaza. O tânără româncă, răpită de Hamas, a fost ucisă de teroriști
Război în Israel, ziua 71: Trei ostatici, uciși din greșeală. Lovituri intense la Hamas și protest pentru eliberarea celor captivi
/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice

/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii

missing
07 septembrie 2024, ora 22:20

Viena este un fel de Mecca pentru toți cei pasionați de operă. Artiștii care ajung să evolueze pe scenele de acolo ating apogeul carierei, pentru că asta înseamnă să fii printre cei mai buni din lume. Dar puțini sunt cei care știu că și Republica Moldova are o contribuție la formarea patrimoniului cultural al Europei. La opera din Viena a cântat Maria Cebotari, renumita „privighetoarea Basarabiei” , dar și instrumentiști moldoveni cu renume mondial. Cu una dintre violonistele de la Chișinău, stabilite la Viena, faceți cunoștință în reportajul ce urmează. 

Faceți cunoștință cu Alexandra Tîrșu, recunoscută la nivel mondial drept una dintre cele mai talentate violoniste ale generației sale. Artista vine din Republica Moldova și cântă pe marile scene la o vioară Stradivarius ce datează din 1717. Aceasta i-a fost oferită de fondul Societății Stradivarius de la Chicago. 

Alexandra Tîrșu este absolventa Universității de Muzică din Viena, una dintre cele mai apreciate instituții de profil din lume. După încheierea studiilor a decis să rămână în capitala austriacă, acolo unde, spune ea, arta e la ea acasă. 

„Viena fiind orașul muzicii, aici se află foarte multe săli de concerte frumoase, vestite și importante. Noi ne aflăm aici, lângă Konzerthaus, unde am și evoluat de mai multe ori. Nivelul muzicii e foarte înalt, mai ales muzică clasică. Mereu poți să te duci la un concert seara, găsești în fiecare sală de concert un star. Este și o susținere mare din partea guvernului, foarte multe finanțe se dau pentru artă, proiecte, pentru cultură. Dacă ne uităm puțin, e un oraș de istorie mare și clar că e cu mult mai ușor să faci muzică aici, unde totul te inspiră. Te-ai dus pe o stradă, acolo a trăit Beethoven, te duci pe alta - acolo a trăit Mozart”, a declarat Alexandra Tirsu.

Acum, Alexandra culege aplauze și ovații pe toate scenele mapamondului, de la Berlin, Hamburg și București până la Seoul, Shanghai și Beijing. Revine, însă, mereu la Viena. 

„În inima Europei, Viena este incontestabil centrul cultural al Austriei și una dintre capitalele mondiale ale muzicii. Operele, concertele și spectacolele de teatru joacă de secole un rol important în viața vieneză, iar mulți compozitori de renume mondial, precum Mozart sau Strauss au trăit și au lucrat în această metropolă. De-a lungul anilor, austriecii au știut să păstreze patrimoniul cultural , dar au lăsat loc și pentru dezvoltare și inovații”.

Mihaela Mocanu, care zilele trecute și-a încheiat mandatul de ambasador în Austria, vorbește cu mândrie despre contribuția artiștilor originari din Republica Moldova la promovarea imaginii țării noastre. 

„Astfel de valori ca Alexandra Tîrșu sau Maria Bunea, Marius Malinețchi sau Marcel Lazăr, care actualmente am înțeles că face concerte în Republica Moldova, și încă avem mulți pe care din economie de timp nu reușesc să le spun numele la toți, aduc o contribuție extraordinară promovării imaginii în Austria, dar totodată și prezentării RM în calitate de țară care aduce valori. RM, cum spuneam, nu este doar un beneficiar al oportunităților UE, dar iată prin artiștii pe care îi avem, RM demonstrează că avem valori care pot aduce contribuție la îmbogățirea diversității culturale europene”, a menționat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Dar nimeni, însă, nu a atins culmile Mariei Cebotari. Născută la Chișinău, la începutul secolului 20, între anii 1930 și 1940, soprana a fost inegalabilă în vremea ei, fiind angajata operei de la Viena până la sfârșitul vieții.

„Deseori eram într-o, nu aș spune că polemică, dar era un fel de concurență între noi, moldovenii și austriecii: cui aparține mai mult Maria Cebotari. Până la urmă am ajuns la înțelegerea că ea ne aparține nouă tuturor, atât timp cât Maria Cebotari a devenit steaua culturii pe care noi, ambele state, le împărtășim”, a declarat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Cifre oficiale arată că în Austria sunt stabiliți doar o mie de moldoveni. Dar pentru că mulți au ajuns aici cu acte românești, ambasada noastră de la Viena crede că ar fi vorba de o diaspora de patru-cinci mii. Mulți dintre aceștia sunt angajați în cadrul organizațiilor internaționale. 

Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Progress: NaN%
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Trădare de țară? Fugarul Ilan Șor și-a adunat aliații la Moscova și i-a trimis acasă cu MILIOANE DE DOLARI. Cum urmau să fie folosiți banii, dar și ce pericole ne poate aduce “Pobeda” de la Moscova - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.