Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 665: Alertă pentru Moldova și ordinul lui Putin! Zelenski a fost întrebat când se va termina războiul

20 decembrie 2023, ora 17:40

Portalul de ştiri Politico de la Bruxelles îl citează pe Michel Hofman, şeful apărării forţelor armate belgiene, care a afirmat că trupele ruse ar putea să pornească, după Ucraina, un război împotriva Moldovei şi a ţărilor baltice. Între timp, armata a propus mobilizarea a încă 450.000-500.000 de ucraineni, ceea ce ar însemna o intensificare dramatică a războiului dintre Ucraina și Rusia, a spus Volodimir Zelenski, la conferința sa de presă de sfârșit de an. Liderul ucrainean a mai declarat că este o chestiune „extrem de delicată” pe care armata și guvernul o vor discuta înainte de a decide dacă vor trimite propunerea parlamentului. România și Moldova au ajutat Ucraina să supraviețuiască în timpul blocării exporturilor agricole de către Polonia, a mai declarat președintele Volodimir Zelenski. Pe de altă parte, liderul de la Kiev a menționat că nimeni nu știe când se va termina războiul și a amintit despre declarațiile lui Vladimir Putin precum că scopurile Kremlinului rămân aceleași, iar asta ar însemna că Rusia nu dorește pace. Mai mult, Kremlinul a afirmat miercuri că acum nu există o bază pentru negocieri de pace între Rusia şi Ucraina şi că planul de pace propus de Kiev este absurd şi exclude Rusia, relatează Reuters.

Totodată, rușii au lansat mai multe atacuri aeriene, miercuri dimineață, vizate fiind, în principal orașele Kiev, Harkov și Herson. Cel mai afectat a fost Hersonul, unde autoritățile ucrainene au anunțat că cel puțin nouă persoane au fost rănite. În timp ce, pe front, armata rusă continuă să avanseze „ușor” pe cinci direcții, în regiunile Donețk și Zaporojie, Congresul american a anunțat că va încheia anul 2023 fără a valida pachetul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, asupra căruia au insistat Kievul şi Casa Albă, notează Libertatea. Între timp, președintele rus Vladimir Putin a cerut miercuri un răspuns „sever” la agenții străini care urmăresc destabilizarea Rusiei prin susținerea Ucrainei, transmite agenția AFP. Potrivit Ministerului britanic al Apărării, citat de The Guardian, forțele ucrainene și-au îndreaptat atenția către consolidarea pozițiilor defensive de-a lungul unei mari părți a liniei frontului.

UPDATE O bucată de gheață a căzut peste mai mulți bărbați care așteptau în rând la ușa unui centru militar din suburbia Moscovei. Potrivit presei din Rusia, 4 persoane au avut de suferit, iar 3 au fost spitalizate.

UPDATE Margarita Simonian, șefa canalului Russia Today, nu și-a putut ține în frâu entuziasmul după ce Congresul american nu a reușit să ajungă la un acord privind deblocarea ultimului pachet de asistență militară pentru Ucraina, întrebând în direct „când vom bea pentru victoria noastră?”, potrivit HotNews.

UPDATE Ucraina are nevoie anul viitor de un ajutor de 37,3 miliarde de dolari (peste 34 de miliarde de euro) pentru menţinerea stabilităţii financiare.

UPDATE Forțele ucrainene își îndreaptă atenția către consolidarea pozițiilor defensive de-a lungul unei mari părți a liniei frontului, potrivit Ministerului britanic al Apărării, citat de The Guardian. În actualizarea sa zilnică de informații, Ministerul Apărării de la Londra a declarat că această mișcare urmează apelurilor lui Zelenski, de la sfârșitul lunii noiembrie 2023, „pentru o fortificare mai rapidă în sectoarele cheie”, potrivit G4media.

UPDATE Potrivit oficialului ucrainean Anton Gerașcenko, Putin este acum în căutare de mai mulți soldați pentru a-și consolida "atacurile sinucigașe" asupra Ucrainei. Se pare că el a "simplificat obținerea cetățeniei ruse" pentru locuitorii din Belarus, Moldova și Kazahstan pentru a spori recrutarea, scrie Ziare.com.

UPDATE Un militar al primei unități a centrului special Omega cu indicativul „Zigzag” a spus că forțele de ocupație ruse încearcă să taie „drumul vieții” care duce la Avdiivka în regiunea Donețk. „Astăzi (miercuri 20 decembrie), inamicul încearcă asalturi de pe flancurile orașului pentru a izola coridorul logistic, așa-numitul „drumul vieții”, a subliniat el.Potrivit acestuia, pe „drumul vieții” armata ucraineană primește tot ce are nevoie. „Este pe deplin sub controlul Forțelor Armate și al Forțelor de Apărare”, a menționat Zigzag.Trupele ruse au început să concentreze echipamente și forțe pentru atacuri pe direcții selectate separat lângă Avdiivka, regiunea Donețk, a remarcat șeful administrației militare a orașului Avdiivka, Vitali Barabaș. Trupele Federației Ruse încearcă să folosească în mod activ echipamentul în timpul acțiunilor ofensive, scrie Ziare.com.

UPDATE Biroul procurorului ucrainean a anunţat miercuri dimineaţă că nouă persoane, inclusiv patru copii, au fost rănite în urma unui atac cu drone ruseşti efectuat în cursul nopţii asupra oraşului Herson, din sudul ţării. Mai multe obiective civile şi clădiri rezidenţiale au fost avariate, au precizat procurorii într-un comunicat, potrivit Spotmedia.

UPDATE Federaţia de Fotbal din Rusia (RFU) a votat împotriva trecerii sale din Europa în Asia, au anunţat miercuri agenţiile de presă ruse, optând pentru a rămâne în cadrul federaţiei europene, în timp ce Moscova urmăreşte progresul în relaţiile cu UEFA.

UPDATE Condițiile insalubre în care trăiesc militarii ruși în tranșeele din Ucraina a dus la apariția unei boli periculoase, potrivit serviciilor de informații ucrainene. În rândurile soldaților a izbucnit o epidemie de febră hemoragică cu sindrom renal (FHSR). Din cauza lipsei proviziilor medicale și a igienei precare, boala se răspândește, potrivit Kyiv Post, scrie Gândul.

UPDATE Gigantul rus Gazprom se aşteaptă în acest an la o scădere de aproape 40% a profitului înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA) în comparație cu 2022, transmite Reuters. Gazprom urmează politica altor companii rusești și nu mai raportează datele exacte ale profiturilor sale, iar cifrele oferite publicității pe 2023 sunt aproximate la 2.200 miliarde de ruble, respectiv 24 de miliarde de dolari, scrie Digi24.

UPDATE Curtea Generală a UE a respins miercuri apelul formulat de miliardarul rus Roman Abramovici faţă de sancţiunile impuse contra sa de Uniunea Europeană în urma invadării Ucrainei de către forţele ruse, transmit Reuters şi DPA.

UPDATE Armata Națională a Republicii Moldova a recepționat un sistem de supraveghere aeriană. Acesta a ajuns recent la Chișinău, pe cale aeriană, se arată într-un comunicat. Radarul a fost achiziționat din bugetul național de apărare, prin intermediul companiei franceze „THALES”, care a asigurat sprijinul informațional și logistic. Potrivit Ministrului Apărării, Anatolie Nosatîi, sistemul respectiv este vital pentru consolidarea capacităților din domeniul apărării antiaeriene ale Republicii Moldova. „În contextul actual de securitate, siguranța cetățenilor noștri este o prioritate. Ultimele incidente de încălcare a spațiului aerian al țării noastre au readus în vizorul autorităților necesitatea stringentă de consolidare a capacităților de apărare ale Republicii Moldova. Acest sistem, care va asigura monitorizarea întregului spațiu aerian al țării, va completa seria de măsuri întreprinse în scopul dotării, la standarde internaționale, a Armatei Naționale. În acest sens, exprim gratitudine conducerii țării pentru atenția acordată domeniului de apărare, dar și partenerilor noștri externi, printre care Republica Franceză, pentru susținerea oferită în realizarea acestui deziderat”, a spus Anatolie Nosatîi. Achiziționarea sistemului de supraveghere aeriană vine în contextul consolidării capacităților de apărare ale țării noastre și modernizării Armatei Naționale.

UPDATE Kremlinul a răspuns cuvintelor rostite de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, legate de irelevanța negocierilor cu Rusia. Nu există premise pentru negocierile dintre Rusia și Ucraina acum, a declarat secretarul de presă prezidențial Dmitri Peskov, citat de RIA Novosti, comentând cuvintele lui Vladimir Zelenski. „Credem cu adevărat că subiectul negocierilor este acum irelevant și am repetat în repetate rânduri că nu există nicio bază pentru aceste negocieri, nici o bază, nu există condiții prealabile pentru astfel de negocieri”, a menționat el, potrivit Cotidianul.

UPDATE La sfârșitul săptămânii trecute, șase puncte cheie de pe front au fost bombardate intens, în timp ce forțele ruse vizau Kupiansk, Liman, Bahmut, Avdiivka, Marinka și Zaporojie. Peste 100 de lupte sângeroase au avut loc în doar o zi, cu peste 1.250 de morți într-o singură zi și 930 în ziua precedentă, potrivit statisticilor Statului Major General al Ucrainei.

UPDATE În tranșeele de pe frontul de luptă, soldații ucraineni se confruntă cu o amenințare terifiantă din partea dronelor rusești: gazul CS, cunoscut și sub numele de gaz lacrimogen, care îi sufocă pe militari și provoacă incendii, notează Adevărul.

UPDATE Comisia electorală din Rusia a primit până în prezent 16 candidaturi pentru alegerile prezidenţiale din martie 2024, inclusiv pe cea a preşedintelui Vladimir Putin, aflat la putere din 2000 şi a cărui realegere este certă, în Rusia nefiind tolerată nicio formă de opoziţie, notează miercuri AFP.

UPDATE Colaborarea României cu instructorii armatei americane a dus la efectuarea primului test al sistemului american de rachete Patriot, cu trageri reale, a declarat armata într-un comunicat, săptămâna aceasta, relatează Stars and Stripes.

UPDATE Rușii au suficiente drone „kamikaze” pentru a ataca Ucraina în fiecare zi, în diferite direcții, susţine Iuri Ignat, comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei. Rusia acumulează astfel de arme, precum și rachete de croazieră și balistice, pentru noi atacuri, relatează Politika Strani, citată de Newsweek. „Am văzut deja rachete Iskander și S-400, folosite în atacuri asupra Kievului”, a spus Ignat, adăugând că Rusia lansează acum mai multe rachete de croazieră Kijhal Kh-101 și Kh-505 din bombardierele strategice Tupolev Tu-95MS, scrie Spotmedia.

UPDATE În timp ce trupele lui Vladimir Putin invadau Ucraina, în februarie anul trecut, creştea alarma specialiştilor în legătură cu un proiect nuclear emblematic al Kremlinului dezvoltat la Astraveţ, în Belarusul vecin, la mică distanţă de graniţa cu Uniunea Europeană. Inginerii de la compania nucleară rusă Rosatom, care se pregăteau să conecteze un nou reactor de 1.200 de megawaţi, pentru a genera electricitate la centrala nucleară Astraveţ din Belarus, au detectat o problemă misterioasă şi extrem de rară, scrie Bloomberg.

UPDATE Preşedintele chinez Xi Jinping a declarat miercuri că întreţinerea de relaţii apropiate cu Rusia constituie o „alegere strategică” şi a îndemnat la aprofundarea în continuare a cooperării bilaterale, cu prilejul unei întâlniri la Beijing cu premierul rus Mihail Mişustin, relatează AFP, citată de Agerpres.

UPDATE Raiffeisen Bank International (RBI), una din băncile cele mai expuse în Rusia, va achiziţiona 28,5 milioane de acţiuni Strabag prin subsidiara sa din Rusia, pentru 1,51 miliarde de euro, în numerar, o decizie neobişnuită, care va reduce capitalul subsidiarei sale din Rusia. Participaţia Strabag este vândută de firma rusă Rasperia Trading Limited, deţinută de omul de afaceri rus supus sancţiunilor Oleg Deripaska, potrivit Spotmedia.

UPDATE Statele Unite cer ajutorul Japoniei pentru a transfera rachete în Ucraina pentru sistemul de apărare aeriană Patriot. „Japonia va face probabil săptămâna aceasta o modificare a legislației care îi va permite să exporte câteva zeci de rachete pentru sistemul de apărare aeriană Patriot în Statele Unite”. Ulterior, acestea să fie trimise Ucrainei.

UPDATE Majoritatea covârșitoare a ucrainenilor – 72% – ar reacționa negativ la demisia comandantului-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev (KIIS), scrie BBC. Doar 2% dintre respondenți ar avea o atitudine pozitivă față de demisie și 21% „au o percepție neutră în această privință”. Sondajul a avut loc în perioada 4-10 decembrie, potrivit G4media.

UPDATE Ucrainenii se pregătesc să sărbătorească primul lor Crăciun în data de 25 decembrie, un alt pas spre ștergerea tuturor urmelor influenței rusești, în timp ce armata lor se luptă cu trupele Kremlinului, notează Ziare.com.

UPDATE O discuție telefonică între doi soldați ruși, interceptată de spionajul militar ucrainean, atestă că armata rusă folosește mercenari Wagner pentru instruirea trupelor de pe front, scrie Kyiv Post. „Oamenii ăștia de la Wagner sunt aici și ne pregătesc (…) se întorc încet”, a spus unul dintre militarii ruși, nemulțumit că unitatea sa e instruită de un mercenar Wagner, scrie Spotmedia.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a respins ferm ideea că Ucraina ar fi pe punctul să piardă războiul cu Rusia. La întrebarea pusă de un jurnalist BBC, președintele ucrainean a răspuns direct „Nu” și a spus că armata ucraineană e într-o poziție mult mai bună acum față de primele luni ale invaziei rusești, potrivit Digi24.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat marţi că Rusia e pregătită să discute cu Ucraina, SUA şi Europa despre viitorul Ucrainei dacă acestea doresc acest lucru, dar că Moscova îşi va apăra interesele naţionale, relatează Reuters.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat ca OMV să fie deposedată de participaţiia de mai multe miliarde de dolari în proiectele de extracţie a gazelor din zona arctică a Rusiei, scrie Reuters. Conform decretelor prezidenţiale publicate marţi noapte, participaţiile deţinute de OMV şi Wintershall Dea în zăcământul Yuzhno-Russkoye şi în proiectele Achimov vor fi confiscate şi revin unor companii ruseşti nou create. Cea mai mare confiscare de către Kremlin a activelor străine din Rusia vine după ceea ce Putin consideră a fi o declaraţie de război economic din partea Occidentului în legătură cu decizia Rusiei de a trimite mii de soldaţi în Ucraina în februarie 2022, potrivit ZF.

UPDATE Kievul încearcă să lupte împotriva sentimentului de oboseală în Occident faţă de un conflict care a început în urmă cu aproape doi ani, însă Volodimir Zelenski s-a abținut de la orice previziune cu privire la durata luptelor. ”Cred că nimeni nu cunoaşte răspunsul”, nici măcar ”comandanţii noştri sau partenerii noştri occidentali”, a declarat el, potrivit Money.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a negat marţi, într-o conferinţă de presă, la Kiev, o ruptură a relaţiilor cu comandantul armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujni, şi dă asigurări că întreţine relaţii de lucru cu acesta, relatează Reuters, citată de News.ro.

UPDATE Un reprezentant al departamentului militar a atașat scrisorii o listă cu armele pe care Pentagonul intenționează să le achiziționeze după transferul în Ucraina. Astfel, 635 de milioane de dolari vor fi cheltuiți pentru achiziționarea de rachete, 210 de milioane de dolari pentru obuze de fragmentare explozive mari de 155 mm M795 de rezervă, siguranțe, amorse și praf de pușcă și 129 de milioane de dolari pentru finanțare secretă pentru ca Marina SUA să înlocuiască armamentul. „Odată ce aceste fonduri sunt alocate, departamentul va epuiza fondurile disponibile pentru a ajuta la asigurarea securității Ucrainei”, a spus McCord, potrivit Realitatea.

UPDATE Volodimir Zelenski a dat asigurări, în conferința de presă susținută aseară, că nu va semna legea privind mobilizarea femeilor în armată. „Nu, nu o voi semna”, potrivit Spotmedia.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a deminţit marţi, răspunzînd unei întrebări într-o conferinţă de presă, la Kiev, că a discutat cu premierul ungar Viktor Orban despre un armistiţiu cu Rusia, relatează BBC News, potrivit news.ro.

UPDATE În timp ce țările europene au impus un embargou asupra petrolului rusesc și s-au chinuit să găsească surse alternative, la prețuri mai mari, Turcia face notă discordantă și profită de acest lucru, cumpărând țiței din Rusia la prețuri foarte mici, scrie HotNews.

UPDATE Președintele Ucrainei a declarat, în aceeași conferință, că pentru el este o onoare să fie șeful statului, dar dacă ucrainenii ar face altă alegere, ar fi ceva „normal”, relatează Ukrainska Pravda. „E dreptul oamenilor să decidă cum lucrez, cum servesc Ucraina. Dacă nu le place – ei bine, e de înțeles, este alegerea ucrainenilor, e în regulă”, potrivit Spotmedia.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin este câștigătorul geopolitic al anului. Această opinie a fost exprimată de editorialistul The Wall Street Journal (WSJ) Gerald Baker. „Pentru a-l declara pe Vladimir Putin câștigătorul geopolitic al anului <...>, poziția sa pare incomensurabil mai puternică decât acum un an. Lăudata contraofensivă a Kievului a stagnat, economia lui Putin a rezistat sancțiunilor occidentale, hotărârea europeană se estompează, sprijinul american este slăbire”, a scris expertul într-un articol publicat în ediția din 18 decembrie.

UPDATE "Vom produce un milion de drone anul viitor", a declarat președintele Volodimir Zelenski în cadrul conferinței sale de presă anuale. Potrivit unor oficiali ucraineni, forţele ucrainene au nevoie de 100.000 până la 120.000 de drone de diferite tipuri, pe lună, pentru a face faţă armatei ruse, notează NewsWeek.

UPDATE Președintele rus Vladimir Puțin a declarat marți, în timpul unei ședințe a consiliului de administrație al Ministerului rus al Apărării, că armata rusă are inițiativa pe frontul din Ucraina”.

UPDATE Copreședinții sediului de campanie al lui Vladimir Putin, care pe 18 decembrie a sesizat Comisia Electorală Centrală cu privire la nominalizarea sa pentru un nou mandat prezidențial, ar putea fi șefii parlamentului RPD, comandantul batalionului Sparta, Artem Joga, actorul Vladimir Mașkov și medicul-șef al Spitalului Orășenesc nr.52 Moscova, Mariana Lisenko, scrie Kommersant.

UPDATE Rusia, China şi, într-o oarecare măsură, Coreea de Nord caută să îşi consolideze legăturile  pe măsură ce devin nemulţumite de ordinea mondială bazată pe reguli, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, John Kirby. În timp ce Moscova şi Beijingul au menţinut mult timp un parteneriat strategic, Rusia şi Coreea de Nord au început să se apropie în ultimele luni, deoarece Kremlinul caută provizii militare nord-coreene pentru a-şi alimenta maşina de război împotriva Ucrainei, scrie Mediafax.

UPDATE Mai multe drone rusești au efectuat atacuri asupra Kievului în noaptea de marți spre miercuri. Cel puțin două dintre aceste atacuri au vizat orașul Harkov din vestul Ucrainei, în timp ce bombardamentele din Herson, în sudul Ucrainei, au dus la rănirea a nouă persoane, scrie Adevărul.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în cadrul conferinței sale de final de an că UE a fost împotriva blocadei frontierei cu Polonia și le-a mulțumit României și Moldovei pentru coridorul oferit. Liderul de la Kiev a răspuns marți, 19 decembrie, la o întrebare adresată de un jurnalist al ziarului polonez Gazeta Wyborcza referitoare la relațiile viitoare cu Polonia și la schimbările necesare, scrie B1. „Trebuie să fim sinceri. Președintele a spus că ucrainenii apără Polonia cu prețul vieții lor. Eu cred că suntem frați cu voi. Și voi ne-ați ajutat atât cât ați putut, iar noi v-am susținut pe voi și independența voastră. Și noi stăm cât putem de bine… Apoi a fost blocada granițelor noastre. Înțelegeți, nu este o afacere în timpul războiului. Este vorba de supraviețuire. Nu aveam un coridor liber al Mării Negre prin care să exportăm cereale… Ce ne mai rămâne dacă nu există mare?”, a răspuns Zelenski la întrebarea jurnalistului. În privința blocadei frontierei cu Polonia, președintele ucrainean a spus că Uniunea Europeană s-a opus acesteia și „slavă Domnului că a apărut o Românie rezonabilă”.

UPDATE Kievul a suferit al cincilea atac aerian din această lună, din partea Rusiei. Sistemele de apărare antiaeriană au distrus toate dronele care se apropiau de capitală, au declarat miercuri oficiali militari ucraineni citaţi de Reuters.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în timpul conferinței sale de presă, și-a exprimat opinia că țările occidentale vor continua să ofere asistență Ucrainei și nu îi vor trăda țara. "Sunt încrezător că Statele Unite nu ne vor trăda și că Statele Unite vor implementa pe deplin ceea ce am convenit", a spus Zelenski despre alocarea unui nou pachet de ajutor din partea Statelor Unite, asupra căruia Congresul SUA nu a reușit să cadă de acord de câteva săptămâni, potrivit Știripesurse.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a spus că Federația Rusă își modernizează arsenalul nuclear și „își menține forțele strategice la cel mai înalt nivel de pregătire, deoarece Occidentul poartă un război hibrid împotriva sa”, a declarat liderul de la Kremlin în timpul unei reuniuni extinse a colegiului Ministerului Apărării al Federației Ruse din 19 decembrie, notează Ziare.com.

UPDATE Danemarca a ajuns la un acord în domeniul apărării cu Statele Unite, prin care militari şi echipament american urmează să fie staţionaţi - pe o perioadă de zece ani - pe teritoriul danez, a anunţat marţi premierul danez Mette Frederiksen, relatează Reuters.

UPDATE Comitetul de anchetă al Rusiei a deschis un dosar penal împotriva scriitorului Boris Akunin pe numele său adevărat Grigori Şkartişvili. El este suspectat că a „justificat terorismul” și că a răspândit „povești false” despre armata rusă, scrie Meduza.io. Boris Akunin a părăsit Rusia în 2014 după anexarea Crimeei și de atunci s-a declarat în repetate rânduri împotriva agresiunii ruse împotriva Ucrainei, potrivit Ziare.com.

UPDATE Rusia a lansat azi-noapte, din Crimeea, 19 drone de atac Shahed, dintre care 18 au fost distruse, au anunțat forțele aeriene ucrainene. Dronele a fost distruse în regiunile Odesa, Herson, Dnipro, Vinița, Hmelnițkii, Kiev, Cernihov și Kirovograd. „În plus, inamicul a tras două rachete antiaeriene S-300 ghidate de sisteme de apărare aeriană din regiunea Belgorod - Federația Rusă - în regiunea Harkov. Nu s-au înregistrat victime”, se spune într-o postare de pe Telegram.

UPDATE Forțele armate canadiene au comunicat marți achiziționarea a 11 drone de la compania americană General Atomics. Acestea vor fi utilizate pentru operațiuni militare în străinătate și pentru supravegherea aeriană extinsă a vastului teritoriu canadian, conform informațiilor furnizate miercuri de AFP.

UPDATE Ungaria îşi va ridica obiecţia faţă de aderarea Bulgariei la spaţiul Schengen, după ce Parlamentul bulgar va confirma oficial eliminarea taxei suplimentare pe transporturile de gaz rusesc, a declarat ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, notează Antena3.

UPDATE Kremlinul a avertizat marţi că Rusia va „ocoli” noile sancţiuni impuse de către Uniunea Europeană (UE) profitabilului comerţ cu diamante ruseşti, pe care Bruxelles îl consideră o sursă de finanţare a ofensivei ruse în Ucraina.

UPDATE Vladimir Putin așteaptă rezultatul alegerilor prezidențiale din Statele Unite, sperând să negocieze încheierea războiului din Ucraina cu Donald Trump fără aportul vreunei țări europene, afirmă președintele Cehiei, generalul în retragere Petr Pavel, citat de Euractiv. „Președintele Putin a transmis cât se poate de clar că nu pot exista niciun fel de discuții privind pacea până la încheierea alegerilor din Statele Unite. El a transmis astfel clar că, pentru el, partenerul pentru posibile negocieri este nimeni altul decât SUA și nu vreuna din țările europene importante”.

UPDATE Gigantul francez de articole sportive Decathlon a continuat în secret să vândă îmbrăcăminte sportivă în Rusia, în ciuda retragerii oficiale în semn de protest faţă de războiul Rusiei în Ucraina, potrivit unei investigaţii media publicate marţi, transmite AFP. Retailerul multinaţional, care a înregistrat anul trecut vânzări de 15,4 miliarde de euro (16,9 miliarde de dolari), a anunţat, la câteva săptămâni după invazia Rusiei în Ucraina, că se va retrage de pe piaţa rusă, notează Money.

UPDATE Danemarca a ajuns la un acord în domeniul apărării cu Statele Unite, prin care militari şi echipament american urmează să fie staţionaţi - pe o perioadă de zece ani - pe teritoriul danez, a anunţat marţi premierul danez Mette Frederiksen.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți că armata a cerut mobilizarea a încă 450.000-500.000 de oameni în armată, dar că o decizie finală nu a fost luată. Președintele Volodimir Zelenski a ținut marți o conferință de presă de final de an, în contextul tensiunilor vizibile cu conducerea militară de la Kiev, scrie HotNews.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
 BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner

/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie

missing
17 octombrie 2024, ora 23:00

Noul editorial Verde în ochi cu Mariana Rață este despre ziua de duminică, 20 octombrie. În ultimele două luni am fost martori ai unei ample campanii de promovare a minciunilor și de corupere a alegătorilor. Colegii noștri de la Ziarul de Gardă au surprins de minune cum exact funcționează această mașinărie din interior.

În luptă au fost aruncați zeci de milioane de euro, mai mulți politicieni-candidați ghidați din umbră de criminalul Ilan Șor și conserve mai vechi ale Kremlinului. În disperare să păstreze R. Moldova în sfera sa de influență, Rusia a înrolat chiar și preoți în armata sa de propagandiști. Nu a ezitat nicio clipă să amestece credința și cele sfinte în noroiul corupției politice și a partizanatului pentru minciună. Iar asta demonstrează, dincolo de cuvinte, că nu au nimic sfânt în ei.

Miza cea mare a acestor eforturi disperate ale Kremlinului este referendumul. Un referendum care ar putea spune verde-n ochi întregii lumi că cetățenii R. Moldova vor în UE. Nu parte a russkii mir, care seamănă ură, război și dezbinare. Ci parte a lumii civilizate care trăiește de peste jumătate de secol în pace și prosperitate.

În ultimele 6 săptămâni am încercat, prin editorialele Verde-n ochi, să vă arăt, prin probe concrete și date oficiale, cum este viața oamenilor care trăiesc în UE. Cum dincolo de propaganda anti-UE, promovată violent de elitele rusești, copiii și soțiile lor își trăiesc Dolce Vita în țări din Occident. La fel ca și copiii unor candidați din această campanie electorală care se opun integrării europene.

V-am arătat ce pensii au bătrânii din UE, față de cei din R. Moldova sau Rusia. V-am explicat de ce corupții lumii se tem de UE. Și cel mai important, v-am arătat cum UE a susținut financiar dezvoltarea R. Moldova. Reparația drumurilor, școlilor, grădinițelor, spitalelor, dezvoltarea afacerilor și a agriculturii.

În cei peste 30 de ani de independenta, Moldova a primit suport extern în valoare de peste 3,5 miliarde de euro. Asta înseamnă cam 1400 de euro pentru fiecare cetățean al acestei țări. Cel mai important donator care a oferit bani Republicii Moldova a fost  este UE. De aici am primit mai mult de jumătate din toată suma.

Săptămâna trecută, Uniunea Europeană ne-a întins din nou mâna și a anunțat un nou sprijin, fără precedent pentru R. Moldova. Suport financiar de 1,8 miliarde de euro. Această sumă e aproape echivalentul întregului suport oferit de UE R. Moldova în cei 30 de ani de independență. Grație acestor bani, Moldova va putea crește, se va putea dezvolta și în sfârșit va deveni atractivă pentru copiii și nepoții noștri.

Avem o datorie față de generațiile care vin. În primul rând, NU avem dreptul să le furăm viitorul. NU avem dreptul să îl vindem și nici nu avem dreptul să îl tratăm cu nepăsare.

„În UE, dar NU acum” este egal cu nidiodată. În trenul schimbărilor mari trebuie să urci atunci când el ajunge în gara ta. Următoarea cursă ar putea să nu mai fie. Am tot auzit în ultimele luni că referendumul din 20 octombrie  este o luptă între UE și Rusia. Greșit. Aceasta este lupta noastră pentru a ne desprinde de un trecut trist, plin de șantaj, sărăcie și abuz. În 2015, R. Moldova a ratat ocazia să fie povestea de succes a Parteneriatului Estic. Am pierdut ocazia din cauza unor politicieni corupți și avari care erau mai preocupați de propriile interese, decât de cele ale țării. Atunci, șansa noastră era în mâinile lor. 

Astăzi, viitorul nostru e în mâinile noastre. Să avem grijă ce facem cu el. Cel mai important lucru este ca după 20 octombrie să ne putem privi în ochi copii și nepoții și să le putem spune sincer și verde în ochi că am ales ce e mai bun pentru ei. 

/VIDEO/ Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024

/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.