Anca Dragu a fost numită în funcția de guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) pe un termen de șapte ani. Decizia a fost luată vineri, 22 decembrie, cu votul a 58 de parlamentari PAS.
Anca Dragu este senator USR de București și vicepreședinte în Biroul Național al USR. A fost prima femeie președinte a Senatului, la propunerea Uniunii Salvați România (USR).
De profesie economist, Anca Dragu a fost ministru al Finanțelor în guvernul tehnocrat, în perioada noiembrie 2015 – ianuarie 2017.
Anca Dragu deține o diplomă de licență și un doctorat în Economie la Academia de Studii Economice din București, un master în Politici Publice și Aderare la UE, absolvit în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București și a urmat diferite programe în cadrul Universității Georgetown, Programul de burse pentru Europa Centrală și de Est și în cadrul Universității George Washington, Washington DC.
Anca Dragu a dobândit experiență în decursul celor 27 de ani de activitate profesională atât la nivel național, cât și internațional în mediul public și privat.
A fost analist economic în cadrul Direcției Generale pentru Afaceri Economice și Financiare a Comisiei Europene, după o experiență de 12 ani în cadrul biroului Fondului Monetar Internațional din București, a lucrat ca economist în cadrul Băncii Naționale a României.
Guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu a fost demis din funcție. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat de Parlament, în cadrul ședinței de joi, 21 decembrie. Pentru demiterea lui Armașu au votat 81 de deputați.
Demiterea lui Octavian Armașu vine după ce la Parlament au avut loc audieri cu privire la progresele făcute în dosarul „Fraudei bancare”. După aproape patru ore de dezbateri, guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, i s-a cerut să își depună demisia.
Deputații i-au reproșat progresele lente care se petrec în dosarul furtului miliardului.
„În rezultatul audierilor de azi din comisie și din plenul parlamentului care au arătat probleme grave în activitatea conducerii BNM, sabotare în recuperarea banilor, angajarea și menținerea în funcție a unor oameni implicați în frauda bancară, și obstrucționarea anchetei, vă solicităm demisia, domnule Octavian Armașu”, a scris deputatul PAS, Radu Marian, pe pagina sa de Facebook.
În cadrul dezbaterilor, deputatul PAS, Lilian Carp, l-a întrebat pe guvernatorul BNM de ce același avocat care îl reprezintă pe Ilan Șor, este angajat și al BNM, menționând-ul pe Aureliu Colenco. În replică, Octavian Armașu a spus că acesta nu reprezintă BNM, dar este reprezentantul unui angajat al băncii.
„Avocatul pe care l-ați numit dumneavoastră nu este avocatul Băncii Naționale. Este avocatul pe care l-a angajat un angajat al Băncii Naționale, iar, conform legii, noi îi restituim cheltuielile. Nu noi decidem ce angajați să-și ia el. Eu aud reacțiile și le înțeleg, dar legea este lege”, a replicat Octavian Armașu.
Armașu a ajuns la conducerea BNM în noiembrie 2018, urmând să își exercite mandatul timp de 7 ani.
Acesta a fost, de asemenea, ministru al Finanțelor.