Anchetă internă după cazurile de suicid de la Căușeni. Ministerul Educației și Cercetării anunță că s-a autosesizat în legătură cu decesul, la un scurt interval de timp, a doi copii din oraș. Cazul este investigat de poliție, iar în paralel se desfășoară o anchetă internă, care va elucida circumstanțele celor două decese.
Reacția Ministerului vine după ce la Căușeni au fost înregistrate două cazuri de suicid, timp de trei zile. Primul caz a avut loc pe 21 decembrie, când un băiat de 14 ani a fost găsit strangulat, într-o anexă a casei de către mama sa. Ulterior, oamenii legii au anunțat că a fost găsită o scrisoare de adio, prin care copilul și-a luat rămas bun de la cei dragi, scrie presa locală.
Peste două zile, un băiat de 17 ani a fost descoperit strangulat în casă de către mama. Femeia a apelat la 112, iar medicii veniți de pe ambulanță au putut doar să constate decesul copilului.
Cei doi adolescenți învățau în același liceu. Astfel, poliția din Căușeni a ridicat pe alertă mai multe organe de control pentru a verifica dacă cele două cazuri ar avea vreo legătură între ele. Oamenii legii au ridicat computerele și telefoanele copiilor.
În acest context, Ministerul Educației, aduce sincere condoleanțe rudelor celor doi adolescenți. Totodată, îndemnă profesorii să fie prudenți și, la necesitate, să acorde copiilor suport emoțional. Copiii și părinții sunt încurajați să solicite ajutorul psihologului școlar, a dirigintelui sau la telefonul copilului - 116111.
Prevenirea suicidului este posibilă, și fiecare dintre noi poate fi un actor cheie în prevenire. Putem face diferența în calitate de membru al societății, copil, părinte, prieten, coleg sau vecin.
Iată ce putem face pentru a preveni suicidul:
– Să cunoaștem care sunt semnele de alarmă ale suicidului (disperare, furie necontrolată, răzbunare, acțiunile nechibzuite sau riscante, consumul exagerat de alcool sau droguri, retragere de la prieteni, familie și societate, anxietate, agitație, insomnie sau somnolența și schimbările dramatice de dispoziție);
– Să demonstrăm compasiune și grijă față de cei aflați în suferință;
– Să nu tolerăm stigmatizarea asociată cu suicidul;
– Să împărtășim propriile experiențe. Discuțiile mici pot salva vieți și pot crea un sentiment de conexiune și speranță.
ATENȚIE: În cazul în care detaliile expuse în acest material vă neliniștesc, aveți nevoie de ajutor emoțional sau vă faceți griji pentru un apropiat, adresați-vă specialiștilor de la chat-ul anonim pentruviata.md, unde puteți lăsa mesaje la orice oră sau puteți expedia un e-mail la adresa ajutor@pentruviata.md.