Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1075: Azil atacat, gafă în Rusia și ideile NATO. Zelenski anunță primul pas și un lucru periculos

Celebrități care au murit în 2023: Actori, cântăreți, scriitori și politicieni de la care ne-am luat rămas-bun pentru totdeauna

missing
29 decembrie 2023, ora 23:14

Anul 2023 a luat la cele veșnice mai multe celebrități ale lumii. Printre vedetele care au murit anul acesta se numără actorul din „Friends”, Matthew Perry, cântărețele Tina Turner și Sinead O'Connor, dar și îndrăgitul Toto Cutugno. Ne-am luat rămas-bun și de la nume arhi-cunoscute din Republica Moldova. 2023 a fost anul în care a murit primul președinte al țării, Mircea Snegur și în care l-am pierdut pentru totdeauna pe scriitorul Ion Druță. 

Anul a început cu trecerea în neființă a cântăreței americane Lise Marie Presley, fiica celebrului Elvis Presley. Aceasta s-a stins în 12 ianuarie după ce ar fi suferit un stop cardiac la doar două zile după ce a participat la gala Globurilor de Aur. Un raport medical publicat la câteva luni de la decesul artistei a arătat că Lisa Marie Presley a murit din cauza unor complicații rezultate în urma unei ocluzii a intestinului subţire.

În 16 ianuarie a murit actriţa italiană Gina Lollobrigida. Aceasta avea 95 de ani a murit la 95 de ani. 

În septembrie 2022, actriţa, cunoscută unei generaţii sub numele de la Bersagliera, a fost operată de o fractură la femur după ce a căzut în casă. Cu patru ani în urmă, Lollo ajunsese la spital din cauza unui accident casnic. Cu acea ocazie, actriţa a fost luată în îngrijire de medicii de la Sant'Eugenio, un spital nu departe de vila ei de pe Appia Antica, şi a fost externată câteva zile mai târziu.

A jucat în filme precum „Oraşul se apără”, „Fanfan la Tulipe” sau „Pane amore and fantasy”, un imens succes al cinematografiei italiene, şi „Notre-Dame de Paris” (1956), unde a fost Esmeralda.

Celebrul creator de modă basc Francisco Rabaneda Cuervo, cunoscut sub numele de Paco Rabanne, a murit în 3 februarie, la vârsta de 88 de ani, potrivit unui comunicat al grupului spaniol Puig. Designerul, care s-a născut la Pasaia (Gipuzkoa) pe 18 februarie 1934, era cunoscut pentru creaţiile sale textile şi marca de parfumuri. 

Filosoful și eseistul român Mihai Șora a decedat la vârsta de 106 ani în data de 25 februarie. 

În 24 mai, am pierdut-o pe îndrăgita cântăreață Tina Turner. Avea 83 de ani și ar fi suferit o serie de probleme de sănătate în ultimii ani, inclusiv cancer, un accident vascular cerebral și insuficiență renală.

Supranumită „Regina Rock’n Roll”, Tina Turner a fost faimoasă pentru spectacolele sale pe scenă pline de energie și voci puternice.

Ea a câștigat opt ​​premii Grammy și a fost inclusă în Rock’n Roll Hall of Fame în 2021 ca artist solo, după ce a fost inclusă pentru prima dată alături de Ike în 1991.

În data de 12 iunie, fostul premier italian Silvio Berlusconi a murit pe patul de spital. Controversatul politician avea 86 de ani și ar fi fost diagnosticat câteva luni mai devreme cu leucemie. 

În 22 iunie, la vârsta de 80 de ani, a decedat fostul președinte al Curții Constituționale, Victor Pușcaș.

Victor Pușcaș a activat ca jurist, politician, demnitar de stat, doctor în drept, cercetător științific. Totodată, a fost unul dintre autorii Constituției și unul din semnatarii Declarației de Independență.

Ziua de 26 iulie ne-a luat-o pe legendara Sinead O'Connor. Cântăreața de origine irlandeză cunoscută pentru hitul său „Nothing Compares 2 U”, a murit la vârsta de 56 de ani.

Decesul artistei vine la circa un an și jumătate după ce fiul ei, Shane, în vârstă de 17 ani, s-a sinucis în ianuarie 2022. La o săptămână după moartea lui, și cântăreața a încercat să își ia viața. Chiar ea a anunțat pe rețelele sociale că urmează să se sinucidă. 

Poliția a precizat că moartea ei nu este tratată ca fiind „suspectă”.

La începutul lunii august, în data de 4, Republica Moldova a rămas fără fostul deputat și ex-lider al PLDM, Tudor Deliu. Politicianul ar fi avut cancer. Tudor Deliu a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova din 2010 până în 2019, pe listele Partidului Liberal Democrat din Moldova, exercitând funcțiile de vicepreședinte al fracțiunii parlamentare a PLDM și secretar al Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități. Tudor Deliu a candidat la alegerile prezidențiale din 2020.

Celebrul artist italian Toto Cutugno a murit în data de 22 august la vârsta de 80 de ani, la Spitalul San Raffaele din Milano, unde era internat. 

Vestea a fost comunicată agenției de știri ANSA de către managerul său, Danilo Mancuso, care explică că „după o boală lungă, starea cântărețului s-a înrăutățit în ultimele luni”.

Salvatore Cutugno, cunoscut publicului sub numele Toto Cutugno, este un cântăreț și compozitor italian de muzică ușoară. Are peste 400 de melodii compuse și peste 100 de milioane de discuri vândute în întreaga lume. Este primul cantautor care a câștigat marele premiu al Festivalului de la Sanremo (în 1980) și singurul cantautor italian care a câștigat marele premiu la Eurovision în secolul XX.

Printre cele mai cunoscute piese ale sale, se numără: La mia musica, L'italiano, Innamorata, innamorato, innamorati, Non è facile essere uomini, Canzoni nascoste, Cantando, I Miei Sanremo și altele.

În ziua de 23 august, am aflat de moartea surprinzătoare a șefului grupării Wagner, Evgheni Prigojin. Un avion, care transporta comandanți de rang înalt din cadrul Wagner deasupra regiunii Tver, s-a prăbușit în Rusia. Agenția Federală de Aviație din Rusia (Rosaviația) a raportat că toți pasagerii - Evghenii Prigojin, Dmitri Utkin, Sergei Propustin, Evghenii Makarian, Alexander Totmin, Valeri Chekalov, Nikolai Matiuseev - au murit în accident împreună cu cei trei membri ai echipajului. 

Fundașul echipei naționale de fotbal feminin a Republicii Moldova, Violeta Mițul, a murit în data de 3 septembrie, la vârsta de 26 de ani. Potrivit Federației Moldovenești de Fotbal, tânăra a suferit un tragic accident în timpul unei escale la munte, unde era plecată alături de coechipierele de club.

În 13 septembrie, la vârsta de 83 de ani, a decedat primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, după o luptă grea cu o boală incurabilă. Mircea Snegur a deținut mandatul de președinte în perioada anilor 1990-1996 și este unul dintre liderii mișcării de eliberare și renaștere națională. A fost principalul susținător al proiectului de lege care prevedea conferirea limbii române a statutului de limbă oficială și revenirea la drapelul tricolor.

Mircea Snegur a susținut proclamarea suveranității, obținerea independenței Republicii Moldova și a contribuit la recunoașterea tânărului stat de către Occident.

A fost doliu în lumea politică de la noi și în data de 21 septembrie, când a murit Alexandra Can, fost ministru al Industriei și Comerțului în Guvernul Sturza.

În 22 septembrie, fostul președinte italian Giorgio Napolitano, un fost comunist care a ajutat țara să treacă prin criza datoriilor din 2011, a murit la vârsta de 98 de ani.

Scriitorul și dramaturgul moldovean Ion Druță a decedat în 28 septembrie, la vârsta de 95 de ani. Druță s-a stins la Moscova, însă a fost înmormântat în Republica Moldova, la Soroca, așa cum a cerut printr-un testament, lăsat înainte de moarte. 

În 23 octombrie, a murit actrița română Natașa Raab, cea care a făcut celebră reclama „prea bun, prea ca la țară”. Ar fi suferit de o boală extrem de gravă. Ea fusese diagnosticată în 2020 cu Parkinson. 

În 28 octombrie, a fost doliu din nou la Hollywood. Actorul Matthew Perry, care a interpretat personajul Chandler Bing din sitcomul de succes „Friends”, a fost găsit mort în cada de baie din locuința sa. 

Nu a fost găsit niciun indiciu care să sugereze un act criminal. Actorul avea 54 de ani. 

Ilia Kiva, un fost deputat al Parlamentului ucrainean care a fugit în Rusia după începerea războiului, cerând azil la Moscova, a fost găsit mort în data de 6 decembrie în regiunea capitalei ruse. Informația a fost anunțată inițial de televiziunea privată rusă REN TV și confirmată de Mash și VCHK-OGPU, două cunoscute canale rusești de știri de pe Telegram, care au citat propriile surse. Cunoscut pentru pozițiile sale pro-ruse, Kiva a anunțat în data de 19 aprilie a anului trecut că a ajuns în Rusia și a cerut azil politic la Moscova, acuzând că este persecutat de autoritățile ucrainene și că acestea vor să îl ucidă.

Vorbim Verde-n ochi despre gaz – cel pe gratis din UE și cel pe bani împrumutați din Federația Rusă. DA – DA În timp ce la Chișinău, de o săptămână, vorbim despre un grant de 30 de milioane de euro, oferit de UE, pentru a asigura regiunea transnistreană cu gaz gratuit timp de 10 zile, la Tiraspol, cel care își spune lider al regiunii nu contenește să vorbească despre suportul rusesc, sub formă de credit, pentru procurarea gazului salvator.
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Reforma anticorupție a intrat în Mercur Retrograd, iar după ultima ședință a Consiliului Suprem de Securitate a devenit clar că președinta nu doar a scos mănușile albe, dar le-a și aruncat Procuraturii Anticorupție. Urmează duelul!
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Așa cum ne așteptam din start, gazul rusesc revine în Transnistria. Grinch și-a făcut treaba băgând frigul, întunericul și spaima în locuitorii din stânga Nistrului, iar acum, cu pompă, anunță ajutor umanitar pentru salvarea regiunii de dezastrul pe care tot el l-a produs. Haideți să vorbim verde-n ochi despre pagubele politice după noul raid energetic al Rusiei în Moldova.
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

/VIDEO/ Plecarea de la PA ar pune punct carierei de procuror a Veronicăi Dragalin! S-ar implica în politică?
/VIDEO/ Plecarea de la PA ar pune punct carierei de procuror a Veronicăi Dragalin! S-ar implica în politică?
/VIDEO/ Frână după boom. Cum a fost anul 2024 pentru băncile din Moldova și la ce să ne așteptăm acum
/VIDEO/ Frână după boom. Cum a fost anul 2024 pentru băncile din Moldova și la ce să ne așteptăm acum
/VIDEO/ Detalii din dosarul Leova-Bumbăta de la șefa PA: Construcția drumului ar fi început înainte de semnarea contractului
/VIDEO/ Detalii din dosarul Leova-Bumbăta de la șefa PA: Construcția drumului ar fi început înainte de semnarea contractului
/VIDEO/ Verde-n ochi: Margaritas ante porcos. Cum va folosi Tiraspolul ajutorul de milioane oferit de UE
/VIDEO/ Verde-n ochi: Margaritas ante porcos. Cum va folosi Tiraspolul ajutorul de milioane oferit de UE
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1075: Azil atacat, gafă în Rusia și ideile NATO. Zelenski anunță primul pas și un lucru periculos
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1075: Azil atacat, gafă în Rusia și ideile NATO. Zelenski anunță primul pas și un lucru periculos

/VIDEO/ Premiile Grammy 2025: Beyoncé face istorie, Kendrick Lamar domină gala, iar Will Smith revine pe scenă. Lista câștigătorilor

missing
03 februarie 2025, ora 08:46

Premiile Grammy 2025 au fost decernate aseară, la Los Angeles. Beyoncé s-a ales cu cel mai important trofeu al serii, Albumul anului, pentru „Cowboy Carter”. Totodată, a devenit prima artistă de culoare care câștigă la categoria Cel mai bun album country în ultimii 50 de ani. Premiul i-a fost înmânat de Departamentul de Pompieri din Los Angeles, ca semn de recunoaștere a eforturilor lor în combaterea incendiilor de vegetație care au devastat orașul.

Kendrick Lamar a fost marele câștigător al serii, obținând trofee la toate categoriile la care a fost nominalizat, inclusiv Înregistrarea anului, Cântecul anului, Cel mai bun videoclip, Cel mai bun cântec rap și Cea mai bună interpretare rap pentru piesa „Not Like Us”. Cu aceste premii, Lamar a devenit câștigător de Grammy de 22 de ori și cel mai premiat rapper la categoria Cea mai bună interpretare rap.

În cadrul galei, Will Smith a revenit pe scena unei mari ceremonii televizate pentru prima dată după incidentul de la Oscaruri, aducând un omagiu regretatului Quincy Jones. Smith a deschis segmentul cu o introducere a pianistului Herbie Hancock, iar mai târziu a prezentat-o pe Cynthia Erivo, care a interpretat „Fly Me to the Moon”.

La categoria Cea mai bună interpretare pop/duo grup, Lady Gaga și Bruno Mars au fost premiați pentru „Die With a Smile”. Acceptând premiul, Gaga a lansat un apel puternic împotriva ordinelor executive anti-trans ale fostului președinte Trump, afirmând că „persoanele trans merită iubire și să fie celebrate”.

The Weeknd a avut o apariție surpriză la gală, interpretând piesa „Timeless” alături de Playboi Carti. Aceasta a marcat revenirea sa la Premiile Grammy, după ce în 2021 a anunțat că va boicota evenimentul din cauza absenței nominalizărilor pentru albumul său „After Hours”.

La categoriile latino și rap, Shakira a câștigat premiul pentru Cel mai bun album pop latino cu „Las Mujeres Ya No Lloran”, iar Doechii a devenit a treia femeie care câștigă Cel mai bun album rap, cu „Alligator Bites Never Heal”. Printre celelalte premiante ale serii s-au numărat Chappell Roan, desemnată Cel mai bun artist nou, și Sabrina Carpenter, care a câștigat premiul pentru Cel mai bun album vocal pop cu „Short n' Sweet”.

Printre momentele importante ale serii s-au numărat și prestațiile unor artiști celebri, precum Yolanda Adams, Wayne Brady și Angélique Kidjo. Evenimentul a fost prezentat de Trevor Noah, care a revenit ca gazdă pentru a cincea oară, deschizând gala cu un omagiu adus rezistenței orașului Los Angeles după recentele incendii.

În timpul ceremoniei, Recording Academy a anunțat că va strânge fonduri pentru ajutorarea victimelor incendiilor din Los Angeles. CEO-ul Harvey Mason Jr. a subliniat importanța muzicii în aducerea comunității împreună și a promis că Academia va continua să lucreze pentru o mai mare incluziune în industrie. Evenimentul s-a încheiat cu un moment dedicat celebrării moștenirii muzicale a legendelor și cu promisiunea unei industrii mai deschise și mai diversificate.

Lista de câştigători:

  • Albumul anului: Cowboy Carter - Beyoncé
  • Cântecul anului: Not Like Us - compozitor Kendrick Lamar
  • Înregistrarea anului: Not Like Us - Kendrick Lamar
  • Cel mai bun album pop/latino: Las Mujeres Ya No Lloran - Shakira
  • Compozitorul anului (non-clasic): Amy Allen
  • Producătorul anului (non-clasic): Daniel Nigro
  • Cea mai bună performanţă pop solo: Espresso - Sabrina Carpenter
  • Cea mai bună înregistrare dance/electronic: Neverender - Justice & Tame Impala
  • Cea mai bună înregistrare pop/dance: Von Dutch - Charli XCX
  • Cel mai bun album dance/electronic: BRAT - Charli XCX
  • Cel mai bun artist nou: Chappell Roan
  • Cea mai bună interpretare pop/duo grup: Die With a Smile - Lady Gaga & Bruno Mars
  • Cel mai bun album pop vocal: Short n’ Sweet - Sabrina Carpenter
  • Cel mai bun album pop tradiţional: Visions - Norah Jones
  • Cel mai bun videoclip: Not Like Us - Kendrick Lamar
  • Cel mai bun cântec R&B: Saturn - Rob Bisel, Carter Lang, Solána Rowe, Jared Solomon & Scott Zhang, compozitori (SZA)
  • Cel mai bun album R&B: 11:11 (Deluxe) - Chris Brown
  • Cea mai bună interpretare R&B: Made For Me (Live On BET) - Muni Long
  • Cel mai bun cântec rap: Not Like Us - Kendrick Lamar, compozitor
  • Cel mai bun album rap: Alligator Bites Never Heal - Doechii
  • Cea mai bună interpretare rap: Not Like Us - Kendrick Lamar
  • Cea mai bună interpretare rock: Now and Then - The Beatles
  • Cea mai bună interpretare metal: Mea Culpa (Ah! Ça ira!) - Gojira, Marina Viotti & Victor Le Masne
  • Cel mai bun album rock: Hackney Diamonds - The Rolling Stones
  • Cel mai bun cântec rock: Broken Man - Annie Clark, compozitor (St. Vincent)
  • Cel mai bun album alternativ: All Born Screaming - St. Vincent
  • Cea mai bună interpretare alternativ: Flea - St. Vincent
  • Cel mai bun album folk: Woodland - Gillian Welch & David Rawlings
  • Cel mai bun album country: Cowboy Carter - Beyoncé
  • Cel mai bun cântec country: The Architect - Shane McAnally, Kacey Musgraves & Josh Osborne, compozitori (Kacey Musgraves)
  • Cea mai bună interpretare solo country: It Takes A Woman - Chris Stapleton
  • Cea mai bună interpretare country duo/grup: Il Most Wanted - Beyoncé & Miley Cyrus
  • Cel mai bun album jazz vocal: A Joyful Holiday - Samara Joy
  • Cel mai bun album jazz instrumental: Remembrance - Chick Corea & Béla Fleck
  • Cel mai bun album blues tradiţional: Swingin’ Live at The Church in Tulsa - The Taj Mahal Sextet
  • Cel mai bun album reggae: Bob Marley: One Love - Music Inspired By The Film (Deluxe) - (Various Artists)
  • Cel mai bun album gospel: More Than This - CeCe Winans
  • Cea mai bună muzică de film: American Symphony - Jon Batiste; Matthew Heineman, regizor video; Lauren Domino, Matthew Heineman & Joedan Okun, producători video
  • Cea mai bună înregistrare de operă: Saariaho: Adriana Mater - Esa-Pekka Salonen, dirijor; Fleur Barron, Axelle Fanyo, Nicholas Phan & Christopher Purves; Jason O’Connell, producător (San Francisco Symphony; San Francisco Symphony Chorus; Timo Kurkikangas)

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astǎzi a emisiunii Cutia Neagrǎ PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.

/VIDEO/ Moarte misterioasă: O femeie de afaceri a decedat la salonul de înfrumusețare. Precizările Poliției
/VIDEO/ Moarte misterioasă: O femeie de afaceri a decedat la salonul de înfrumusețare. Precizările Poliției
/VIDEO/ Frână după boom. Cum a fost anul 2024 pentru băncile din Moldova și la ce să ne așteptăm acum
/VIDEO/ Frână după boom. Cum a fost anul 2024 pentru băncile din Moldova și la ce să ne așteptăm acum
Complicație rară în timpul nașterii? Ministra Sănătății spune de ce ar fi murit gravida la maternitatea din Edineț
Complicație rară în timpul nașterii? Ministra Sănătății spune de ce ar fi murit gravida la maternitatea din Edineț
/VIDEO/ Verde-n ochi: Margaritas ante porcos. Cum va folosi Tiraspolul ajutorul de milioane oferit de UE
/VIDEO/ Verde-n ochi: Margaritas ante porcos. Cum va folosi Tiraspolul ajutorul de milioane oferit de UE
Tragedie în Chișinău: Un bebeluș a murit la spital după ce s-ar fi înecat cu lapte. Părinții acuză medicii și au alertat poliția
Tragedie în Chișinău: Un bebeluș a murit la spital după ce s-ar fi înecat cu lapte. Părinții acuză medicii și au alertat poliția

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.