O nouă ședință de judecată la Curtea de Apel Chișinău în dosarul în care deputatul fugar Ilan Șor este învinuit de escrocherie și spălare de bani, a fost amânată. Noii avocați ai acestuia, reprezentanți ai unei companii de avocatură din Anglia, dar și apărătorul din oficiu, nu s-au prezentat la ședință.
Ultimul a invocat motive de boală, iar reprezentanții companiei engleze au motivat că au fost citați într-o altă cauză penală la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, unde urma să fie examinată o cerere de înlocuire a măsurii preventive în privința deputatei PP Șor, Marina Tauber.
Chiar dacă ședința de la Judecătoria Ciocana a fost amânată, iar avocații englezi au fost informați despre acest lucru, aceștia nu s-au prezentat totuși la Curtea de Apel Chișinău.
Procurorul de caz a solicitat, astfel, instanței aplicarea amenzilor în privința avocaților lui Șor, pentru lipsa fără just de temei de la ședință și informarea Uniunii Avocaților cu privire la tergiversarea intenționată a ședințelor. Cererile acuzatorului au fost admise, fiindu-le aplicate avocaților măsură coercitivă – amendă, precum și informarea Uniunii Avocaților.
„Procuratura Anticorupție califică acțiunile părții apărării ca fiind o încercare de tergiversare intenționată a examinării cauzei și insistă asupra utilizării cu bună credință de către partea apărării a armelor procesuale acordate prin lege”, se menționează într-un comunicat de presă al Procuraturii Anticorupție.
Ilan Șor este apărat de cinci apărători. Din luna noiembrie 2022 până în prezent, ședințele de judecată au fost amânate de mai multe ori la cererea apărării, cauza fiind la etapa în care partea apărării urmează să își prezinte argumentele în susținerea cererilor de apel.
Următoarea ședință a fost fixată pentru data de 20 februarie 2023.
La mijlocul lunii decembrie 2022, avocații din Republica Moldova ai lui Ilan Șor au fost amendați de Curtea de Apel Chișinău pentru absența de la ședință fără motive temeinice.
În 18 ianuarie 2023, instanța a admis în proces avocații străini, prin încheiere protocolară, și le-a oferit termen până pe 13 februarie 2023 să facă cunoștință cu materialele cauzei penale.
Ilan Șor a fost condamnat, în 2017, în dosarul „furtul miliardului” la 7 ani și jumătate de închisoare, pentru escrocherie şi spălare de bani. Dosarul se află pe rol în Curtea de Apel Chişinău, iar ședințele de judecată au fost amânate în repetate rânduri.
În 2019, după ce Partidul Democrat a plecat de la guvernare, Ilan Șor a părăsit țara. El s-ar afla în Israel, de unde organizează proteste contra guvernării. Anul trecut, SUA și Marea Britanie au impus sancțiuni împotriva lui Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc. Sancțiunile prevăd inclusiv faptul că cei doi nu pot intra pe teritoriul Statelor Unite ca și imigranți sau non-imigranți.