Locatarii unui complex locativ din capitală au deveni primii care folosesc energia regenerabilă pentru lift, iluminatul din subsol și din scară. Panourile fotovoltaice instalate pe blocuri le produce suficientă energie astfel încât în lunile însorite să nu plătească decât pentru energia din apartamente. Implementarea proiectului a fost posibilă unei finanțări oferite de PNUD.
„Panourile solare de pe acoperisul acestui bloc de locuit, impreuna cu cele instalate pe blocul de alături, asigură cu energie electrica un intreg complex rezidențial. Capacitatea tuturor panourilor solare este de 20kw/h, iar energia electrică produsă este folosită în scările de bloc, ascensor și la iluminatul stradal din preajmă. Astfel, locatarii beneficiază de o reducere considerabila la facturile pentru deservirea blocului”.
Complexul rezidențial numără 140 de apartamente și este singurul din țară dotat cu baterii solare. Locatarii spun că după instalarea fotovoltaicilor cheltuielile pentru iluminatul zonelor comune dar și ascensor s-au redus de patru ori.
„- Vara mereu avem reducere. - Se simte? - Dacă în mod normal plătim 300 de lei, vara achităm doar 70 de lei”.
„Excelent, plătim mai puțin pentru lumină, tocmai de aceea totul este super”.
„Cel mai mult se simte vara, pentru că tot consumul de pe lift și din locurile de uz comun, vin pe zero. Acum, cât este rece, la fel avem reduceri , doar că ceva mai puțin, dar sistemul este calculat în așa fel, încât să acopere pe parcursul întregului an consumul din locurile de uz comun”, a subliniat administratorul asociației de locatari, Ion Botnarenco.
Ion Botnarenco spune că ideea a venit de la locatari, care au anticipat scumpirea energiei. Acum după majorarea din iarnă, s-au convins că au luat o decizie corectă.
„Anticipam că va fi această criză energetică și am căutat soluții pentru a minimaliza toate cheltuielile. Este eficient, mai ales în perioada dată când știm că prețurile la energia electrică s-au ridicat, cred că orice beneficiu este în favoarea locatarului”, a declarat administratorul asociației de locatari, Ion Botnarenco.
Povestea de succes a complexului de la Malina Mică deocamdată este o excepție. Locatarii nu au scos din buzunare decât în jur de 200 de lei de apartament ca să asigure un aport la investiție de 20 la sută. Restul cheltuielilor au fost asigurate de PNUD Moldova. Proiectul a costat aproximativ 600 de mii de lei.
Reporteră: Camelia Ciornocan