Fiecare al patrulea angajat din Republica Moldova lucrează la negru. Cel puțin, asta arată un raport realizat de Expert-Grup. Potrivit studiului, veniturile ratate la bugetul public depășesc șapte la sută din PIB, adică circa 15 miliarde de lei. Totuși, specialiștii susțin că față de anii precedenți, fenomenul salariilor în plic s-a redus.
În anul 2021, cei mai mulți lucrători la negru erau în agricultură - 61,2 la sută. În construcții munceau fără acte peste 22 %, iar în comerț și HoReCa 6,6 la sută.
Potrivit datelor Expert-Grup, circa o treime din companii practică „salarii în plic”, iar în medie circa 30 la sută din salarii rămân nedeclarate. Pe de altă parte, specialiștii susțin că procentul populației care muncește ilegal a scăzut față de anii trecuți datorită reformelor implementate.
„În primul rând este acea cotă TVA, menținerea ei cât mai mult posibil la nivel de 6%, ceea ce oferă posibilitatea companiilor de a avea lichidități în companie, și de a face față majorării salarizării, plăților aferente salariilor, investițiilor. Și nu în ultimul rând, conformității legislative care ne dau un cadru normativ de activitate”.
Unii experți spun ce de vină ar fi lacunele din legislație:
„Iată, legea zilierilor, care era la început planificată să condamneze acest flagel, din contra, s-a mărit”.
„Proprietarii de terenuri agricole care lucrează individual, așa numiții fermieri care lucrează la negru, care sunt scutiți de plata impozitelor, la fel ca și zilierii care sunt scutiți. Oamenii trăiesc cu ziua de azi și nu se gândesc la ziua de mâine”.
Paradoxal dar, oamenii cu care am vorbit astăzi, ne-au asigurat că muncesc, sau au muncit, doar legal, și că lucrul „la negru”, ar trebui pedepsit aspru.
„- Ce ați muncit până acum? -Cusătoreasă. -Munceați legal?
- Da, legal”.
„- Trebuie de achitat impozite la stat. Și de indicat salariul deplin.
- De ce credeți că e necesar?
- Pentru a aduna bani în buget”.
Chiar și cei care lucrează în afara țării spun că primesc salariul doar oficial.
„- Noi lucrăm peste hotare.
- Acolo cum munciți? Legal?
- Da, legal”.
„Muncesc în Marea Britanie și acolo este exclusă metoda de a munci ilegal”.
Potrivit Biroului Național de Statistică, anul trecut, 20 la sută din totalul persoanelor angajate au lucrat la negru. Cea mai mare abatere de la lege a fost comisă în domeniul construcțiilor, unde aproape 60 la sută dintre angajați au muncit ilegal. Pentru a elimina munca la negru, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a lansat în 2022 o amplă campanie de informare, cu genericul „Trecem pe alb”, susținută și de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova.