Ziua Internaţională a Cuvântului „Mulțumesc” este marcată pe 11 ianuarie. În această zi, le putem arăta oamenilor, în mod special, cât de mult le suntem recunoscători, îi prețuim și respectăm.
„Mulțumesc” poate avea diferite înțelesuri în diverse limbi.
În limba rusă, „mulțumesc” înseamnă „Să te păzească Dumnezeu!”. Cuvântul este „spasibo” format din „spasi Bog”, pază și Dumnezeu.
În limba engleză, „thank you”, provine de la verbul „think”, care semnifică faptul că mă voi gândi la tine și nu voi uita binele pe care mi l-ai făcut. Expresia „thank you” a fost folosită pentru prima dată în secolul al XII-lea.
O poveste similară întâlnim și în Germania cu cuvântul „danke”.
În franceză, „merci” se referă la milostivenie sau grație divină. Le fel este și în italiană, „grazie”, și în spaniolă, „gracias”.
În portugheză, „obrigado” se referă la obligație, o promisiune de a întoarce binele care ți-a fost făcut.
Medicii recomandă să spunem mulţumesc cât mai des, deoarece la auzul acestui cuvânt, organismul uman emană hormonul fericirii.
„Fă-ți un obicei din a mulțumi, pentru a-ți exprima aprecierea sincer și fără așteptări. Apreciază-i cu adevărat pe cei din jurul tău și vei vedea că nu ești singur. Apreciază cu adevărat viața și vei descoperi că ai mai mult de atât”, spunea Ralph Marston.
Mulțumesc în alte limbi
- Maghiară – kosonom sepen;
- Finlandeză – kiitos;
- Cehă – díky;
- Croată – hvala;
- Chineză – 谢谢 (xiexie);
- Daneză – tak;
- Galeză – diolch;
- Japoneză – ありがとう (arigato);
- Norvegiană – takk;
- Olandeză – bedankt;
- Poloneză – dzieki;
- Portugheză – obrigado;
- Suedeză – tack;
- Mongolă – tand baiarlalaa;
- Turcă – tesekkur ederim;
- Vietnameză – lam on.
Decizia de a sărbători cuvântul „Mulțumesc” a fost luată încă în 1984.