Uniunea Europeană salută hotărârea Curții de Apel Chișinău prin care deputatul fugar Ilan Șor a fost condamnat la 15 ani de închisoare. Potrivit purtătoarei de cuvânt a UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Nabila Massrali, decizia reprezintă un succes în lupta împotriva corupției și asigurarea eficacității justiției.
„Sentința Curții de Apel Chișinău prin care fugarul pro-Kremlin, Ilan Șor, a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru frauda bancară în valoare de un miliard de dolari în 2014, reprezintă un pas semnificativ pentru justiție și lupta împotriva corupției”, a scris Massrali, pe Twitter.
Aceasta a subliniat că UE va continua să sprijine Moldova în procesul său de reformă.
TV8.md reamintește că Ilan Șor a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda Bancară”. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chișinău. Totodată, bunurile pe care a fost aplicat sechestru acum vor fi confiscate în favoarea statului, mai exact 5 miliarde și 291 de milioane de lei, potrivit președintei Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate.
A reacționat în scurt timp și Ilan Șor, care a calificat decizia drept „ilegală, cu încălcarea tuturor procedurilor, normelor și legilor”. Totodată, Șor a precizat că nu se va conforma deciziei.
Decizia va fi contestată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Anunțul a fost făcut de avocatul Aureliu Colenco. Acesta se declară convins că în urma acestei condamnări, Ilan Șor va câștiga la CEDO.
„Decizia Curții de Apel Chișinău nu corespunde faptelor dosarului penal, legilor Republicii Moldova și Codului Penal. Judecătorii au luat această decizie sub o presiune extrem de mare din partea guvernării. Avocații au prezentat toate probele disponibile care, din păcate, nu au fost luate în considerare”.
Procurorul șef-adjunct al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi, a declarat, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, că deciziile luate de Curtea de Apel sunt definitive și executorii pe întreg teritoriul Republicii Moldova, astfel că hotărârea în privința lui Ilan Șor poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiție, însă doar pe motive de procedură.
În 2019, după ce Partidul Democrat a plecat de la guvernare, Ilan Șor a părăsit țara. El s-ar afla în Israel, de unde organizează proteste contra guvernării. Anul trecut, SUA și Marea Britanie au impus sancțiuni împotriva lui Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc. Sancțiunile prevăd inclusiv faptul că cei doi nu pot intra pe teritoriul Statelor Unite ca și imigranți sau non-imigranți.