Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a acceptat cererea de demisie a judecătorului de la Judecătoria Chișinău, Alexandru Sandu. Decizia a fost luată cu votul celor opt membri ai CSM.
„A venit timpul”. Așa și-a argumentat magistratul plecarea din sistem.
„La 51 de ani am dreptul. Am o ferestruică, până la 1 iulie am dreptul la demisie să obțin pensie. (...) Am 20 de ani de când lucrez judecător. Consider că devin puțin vulnerabil în fața justițiabililor, fiindcă apare întrebarea: dacă pensia este aproape egală cu salariul, iar eu rămân mai departe să lucrez, apare întrebarea ce caută judecătorul Sandu la lucru? Așa-i legea, cu regret”, a spus judecătorul în fața CSM.
Alexandru Sandu a fost numit în 2003, pe un termen de cinci ani, în funcția de judecător la Judecătoria Ialoveni. În 2008, acesta a fost numit în funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Ialoveni, pe un termen de patru ani, precum și judecător, până la atingerea plafonului de vârstă.
Ulterior, conform Hotărârii din ianuarie 2017, Consiliul Superior al Magistraturii a acceptat cererea judecătorului Judecătoriei Hîncești, Sandu Alexandru, cu remiterea materialelor în privința candidaturii sale la Colegiul pentru selecția și cariera judecătorilor în vederea realizării procedurilor de rigoare pentru transfer la o instanță judecătorească de același nivel sau promovare la o instanță judecătorească ierarhic superioară. Ulterior, în februarie 2017 Colegiul a admis candidatura sa pentru promovare în instața ierarhic superioară - Curtea de Apel Chișinău, dar și la Judecătoria Chișinău.
Prin Decretul Președintelui Republicii Moldova din 22 mai 2019, Sandu a fost transferat în funcția de judecător la Judecătoria Chișinău.
Potrivit informaţiilor plasate pe pagina „Juriştii pentru drepturile omului” o cauză la examinarea căreia a participat judecătorul Sandu Alexandru a fost obiect de examinare la CtEDO.
Este vorba de Balakin c. Moldovei, hotărîrea din 26/01/2016, violarea art. 5 § 3 CEDO – lipsa motivelor relevante și suficiente pentru aplicarea arestului preventiv. Curtea a constatat, în unanimitate, că detenția reclamantului a fost excesiv de lungă (pentru o perioadă mai mare de 29 de luni, pe aceleași motive) și nu s-a bazat pe motive suficiente și relevante.
Totodată, potrivit declarației de avere depuse pentru anul 2022, Alexandru Sandu a obținut de la locul de muncă un salariu de peste 253 de mii de lei.