În Republica Moldova vor putea fi deschise crematorii umane, similare celor din țările vecine, Ucraina și România. Anterior, au mai fost încercări de a legaliza crematoriile în țara noastră, dar opoziția Bisericii a determinat retragerea proiectului de pe agenda discuțiilor. După o pauză de cinci ani, o nouă inițiativă legislativă în acest sens a fost înregistrată de deputații PAS, Oazu Nantoi și Marcela Nistor, iar Cabinetul de Miniștri a avizat pozitiv proiectul.
Documentul conține reglementări cu privire la înființarea, administrarea, închiderea și desființarea cimitirelor și crematoriilor umane, înhumările, exhumările, reînhumările și incinerarea persoanelor decedate.
Crematoriile umane vor putea fi create de către autoritățile publice centrale, locale sau în parteneriate publice-private. Administratorii crematoriilor vor fi obligați să stabilească regulile privind prestarea serviciului de incinerare, să întocmească, să păstreze registrele de evidență și arhivă, să stabilească regulile de acces în crematoriu și orarul de funcționare a columbarelor și să asigure servicii de relații cu publicul și informarea vizitatorilor columbarelor.
Ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov a declarat miercuri, în cadrul ședinței Guvernului, că în lipsa unor servicii de incinerare la noi în țară, moldovenii sunt nevoiți să meargă în Ucraina sau România și că acest proiect vine în întâmpinarea moldovenilor care optează pentru astfel de servicii.
Iar directorul Combinatului Servicii Funerare din Chișinău, Ludmila Boțan a declarat pentru TV8.md că după pandemie, numărul moldovenilor care apelează la servicii de incinerare este într-o ușoară creștere. Anual, în Moldova ajung 45-50 de urne funerare din Ucraina și România.
În altă ordine de idei, Ludmila Boțan a declarat că intenția de acum câțiva ani de a deschide un crematoriu în Chișinău rămâne pe agenda discuțiilor, mai ales după inițiativa celor doi deputați. Amintim că anterior, Consiliul Municipal Chișinău a oferit opt hectare de teren pentru construcția unui crematoriu în Chișinău.
Potivit datelor statistice, în Republica Moldova, practic fiecărei localități îi revine câte un cimitir. Iar pe teritoriul municipiului Chșinău sunt amenajate 11 cimitire care se întind pe o suprafață de circa 200 de hectare.