„Din punct de vedere politic și strategic Moldova aparține familiei democrației europene. Este un moment al istoriei”. Declarația aparține secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană, care a fost făcută joi, 14 septembrie, la Chișinău. Oficialul NATO a salutat declaraţia autorităţilor de la Chișinău cu privire „la nevoia de a avea o interoperabilitate cât mai extinsă cu NATO”.
La rândul său, premierul R. Moldova, Dorin Recean, a menționat că obiectivul R. Moldova este de a construi o armată la standardele NATO, iar modernizarea sectorului de securitate și dezvoltarea capacităților de apărare sunt priorități.
„Mulțumesc mult țării dvs. și Guvernului pentru ceea ce fac pe frontul integrării europene. (...) Din punct de vedere politic și strategic Moldova aparține familiei democrației europene. Este un moment al istoriei, accelerat de războiul agresiv al Rusiei în Ucraina. Împreună avem interesul ca întreaga populație a R. Moldova, indiferent de limba pe care o vorbesc și preferințele politice, să înțeleagă că viața în Europa democratică și prosperă este preferabilă față de orice altă variantă care poate fi oferită drept alternativă. Este o singură direcție.
(...) Un exemplu elocvent de ceea ce înseamnă un traseu european, uitați-vă la țările baltice. Acest lucru poate fi făcut și de R. Moldova prin integrarea în Europa și printr-o relație cât mai strânsă cu NATO, în perfect respect față de neutralitatea constituțională a R. Moldova”, a menționat Geoană.
Potrivit lui Geoană, s-a discutat despre cum se poate întări relația de parteneriat dintre R. Moldova și NATO. Totodată, oficialul a salutat declaraţia autorităţilor de la Chişinău cu privire „la nevoia de a avea o interoperabilitate cât mai extinsă cu NATO”.
„NATO respectă integritatea teritorială a R. Moldova și cerem Rusiei să-și retragă toate trupele staționate ilegal în regiunea transnistreană, pe teritoriul Republicii Moldova”, a menționat Geoană.
Totodată, Recean a menționat că obiectivul R. Moldova este de a construi o armată la standardele NATO, iar modernizarea sectorului de securitate și dezvoltarea capacităților de apărare sunt priorități. Recean a mai spus că intenția R. Moldova este să dinamizeze programele de parteneriat cu NATO și cu țări membre NATO.
„Războiul Rusiei în Ucraina a schimbat percepția securității în Europa și în lume. Vedem tot mai multe state care înțeleg ca trebuie depus un efort mai mare în ceea ce privește consolidarea capacităților de apărare. Mulțumesc NATO pentru ajutorul pe care îl oferă R. Moldova în domeniul apărării, dar și domeniul asigurării ondinei publice. Salut declarația Summit-ului NATO de la Vilnius unde s-a menționat parteneriatul R. Moldova cu NATO. Obiectivul nostru este a construi o armată la standardele NATO. Să avem mai multe exerciții. Modernizarea sectorului de securitate și dezvoltarea capacităților sunt priorități.
(...) Apreciez programul de dezvoltare profesională de care beneficiază soldații, angajații Ministerului Apărării și care de asemenea consolidează sistemul de apărare a R. Moldova. (...) Această vizită este un semn de suport pentru R. Moldova”, a afirmat Recean.
Totodată, oficialii au discutat o nouă inițiativă a NATO ce se referă la noile tehnologii și inovații.
Oficialul NATO va avea întrevedere și cu președinta țării, Maia Sandu, dar și cu președintele Parlamentului, Igor Grosu.
În cadrul vizitei vor fi discutate ultimele evoluții ce țin de securitatea regională, dar și prioritățile de cooperare pe linia R. Moldova - NATO, posibilitățile de obținere a expertizei și asistenței NATO pentru eforturile de democratizare, dar și modernizare a țării noastre.