Au trecut trei ani de când Rusia a invadat fără milă țara vecină. Deși Putin credea că o va cuceri în câteva zile, ucrainenii luptă și azi cu mult curaj pentru libertate. Jurnaliștii TV8, Viorica Tătaru și Andrei Captarenco, au stat de vorbă cu mai mulți locuitori ai Ucrainei, care rămân optimiști și hotărâți să reziste.
„Nimeni nu mai este la fel, toți trec prin greutăți. De aceea, trebuie să ne adunăm forțele, să strângem pumnul și să rezistăm până la capăt”, spune Serghei.
Unul dintre bărbații care ajută soldații răniți pe front crede că va veni ziua în care ne vom aminti de război ca de un coșmar din trecut:
„Avem un colectiv minunat. Militari, medici... Știu că sunt profesioniști calificați, muncim excelent împreună, facem o treabă extraordinară. Acordăm ajutor soldaților noștri. Cât mai des, cât mai repede, pentru ca ei să se poată recupera și să revină pe linia frontului. Asta este munca noastră, așa lucrăm noi. Cred că totul se va termina curând. Oamenii se vor întoarce acasă, fiecare la familia lui, iar noi la familiile noastre. Și ne vom aminti de toate acestea ca de ceva îndepărtat, ca de un coșmar din trecut”.
„Este greu pentru toți, tot mai greu cu fiecare an pentru stat și economie, dar țara rezistă. Și undeva se simte mirosul victoriei, însă, din păcate, încă nu se știe când anume, dar toți speră că va veni curând, curând, curând.
- Da, cum credeți că se va sfârși, cum v-ar plăcea să se termine? - Ar fi fost ideal ca totul să se fi încheiat deja ieri, să nu fi început deloc. Mulți dintre cunoscuții mei, foarte mulți oameni, au speranța că vara va aduce sfârșitul acestei situații. Dar, privind situația actuală, nu există garanții clare; totuși, speranța există, iar noi o păstrăm și trăim cu ea de atâția ani”, a spus un alt locuitor al Ucrainei.
Primarul unui sat din Donețk le-a povestit jurnaliștilor TV8 prin ce a trecut localitatea ocupată 7 luni de ruși, iar apoi eliberată:
„Evenimentele s-au desfășurat foarte rapid și a fost înfricoșător. Oamenii nu au putut pleca, deoarece drumurile erau blocate și podurile lipsă făceau imposibilă evacuarea. Situația era extrem de grea, iar oamenii nu aveau ce mânca. S-au bazat pe rezervele de cereale și alimente stocate în depozite pentru a supraviețui. În martie, inamicul a început să impună restricții asupra bunurilor și să controleze schimburile de produse, inclusiv alimente și țigări. Majoritatea locuitorilor au reușit să fugă: din cei 1.450 de oameni din sat, doar 50 au rămas.
În timpul ocupației, unii au încercat să se întoarcă pentru a-și proteja proprietățile, dar pericolul era prea mare. Mulți au plecat fără să privească înapoi. Luptele au fost intense, iar satul a fost bombardat cu artilerie grea, distrugând aproape 80% dintre case. Rușii au prădat tot ce au putut și au vândut bunurile furate în Izium și Svatove. Ocupația a durat șapte luni. Armata ucraineană a eliberat oficial localitatea pe 20 septembrie”.
El a subliniat că, deși unii locuitori s-au întors, majoritatea nu a revenit, iar satul este acum format în mare parte din persoane în vârstă:
„Oamenii au început să se întoarcă treptat abia după ce podurile distruse au fost refăcute. Multe gospodării au fost complet arse, iar fermele distruse. Înainte de război, unii locuitori erau actori sau fermieri, dar acum au fost nevoiți să-și părăsească casele. Unii și-au pierdut animalele de companie. Câinii rămași au fost găsiți mai târziu de soldații ucraineni. Condițiile erau dure, iar cei care au rămas au trebuit să reziste cu proviziile minime pe care le aveau. După eliberare, aproximativ 300 de persoane s-au întors.
În plus, regiunea a fost afectată de incendii masive, care au ars pădurile din jur și au distrus și mai multe case. Se crede că acestea au fost provocate intenționat. Oamenii au fost forțați să se evacueze din nou, iar mulți nu au unde să se întoarcă. Cei care au rămas încearcă să-și reconstruiască viețile și să ajute la refacerea satului, dar viitorul rămâne incert”.
„Nimeni nu ne-a avertizat că vom fi atacați. Când i s-a raportat lui Putin că totul este pregătit, el a fost convins că ne va învinge rapid. Dar în realitate, nu a fost așa. Ei au venit în Ucraina în uniforme de paradă, crezând că vor defila pe străzi, dar s-au trezit sub atac. Credeau că vor câștiga într-o săptămână, dar s-au confruntat cu studenți, oameni simpli, care au ieșit să își apere țara”, a mai spus bărbatul.
„Mama mea este din Rusia, din regiunea Lipețk. Este rusoaică pură. Tatăl meu este ucrainean pur, din Camenița. Am crescut într-o astfel de familie încât înțeleg cine sunt ucrainenii și cine sunt rușii.
- Ați auzit că Trump a spus recent că Zelenski este susținut doar de 4% din ucraineni? Credeți că e adevărat? - Nu, e o absurditate totală. Trump nu spune adevărul. El doar face jocurile lui Putin. Americanii înțeleg că el este un bufon. Cred că în câteva luni lucrurile se vor clarifica. Chiar dacă nu în 2-3 luni, în câteva ore sau zile democrația va rezolva totul.
Tatăl meu, ucrainean, mi-a explicat de mic: „Președintele este un angajat al poporului. Primarul este un angajat al poporului. Dacă nu sunt buni, îi schimbăm la alegeri”. În Rusia, nu există acest concept. Acolo oamenii sunt educați să fie supuși. Nu a fost niciodată democrație acolo și nu va fi. Chiar dacă Occidentul va încerca să impună lideri mai buni, rușii vor reveni mereu la același sistem dictatorial.
După prăbușirea URSS, toate republicile au avut șansa libertății. Unele au reușit, altele, precum Rusia, s-au întors la dictatură. Ucrainenii și moldovenii s-au schimbat, rușii nu. Dar problema noastră nu e Rusia, ci noi înșine. Cât timp vom continua să ne întrebăm dacă trebuie să avem „limba moldovenească” sau „limba română”, cât timp vom discuta despre bilingvism, războiul nu se va încheia. Când vom avea o armată puternică, cu rachete nucleare, Rusia va sta liniștită, pentru că va ști că, dacă ne atacă, va fi distrusă”, ne-a spus Victor din Kamenka, Harkov.
TV8.md amintește că acum 3 ani, pe 24 februarie 2022, Rusia a atacat fără milă Ucraina. De atunci, țara vecină a pierdut circa 11% din teritorii, dar nu și voința de a lupta. În acest timp, peste 40.000 de civili au fost uciși sau răniți, iar milioane de refugiați își duc dorul printre străini. În memoria celor care și-au pierdut viața în războiul crunt, pornit de Rusia, și în semn de solidaritate cu poporul ucrainean, TV8.md se afișează alb-negru astăzi.