Vorbim Verde-n ochi despre gaz – cel pe gratis din UE și cel pe bani împrumutați din Federația Rusă. DA – DA În timp ce la Chișinău, de o săptămână, vorbim despre un grant de 30 de milioane de euro, oferit de UE, pentru a asigura regiunea transnistreană cu gaz gratuit timp de 10 zile, la Tiraspol, cel care își spune lider al regiunii nu contenește să vorbească despre suportul rusesc, sub formă de credit, pentru procurarea gazului salvator.
Două zile, presa și autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au tăcut chitic despre oferta generoasă a UE de a-și asuma cheltuielile pentru asigurarea cu gaz a regiunii. În schimb, acuzațiile la adresa autorităților constituționale au curs gârlă.
Mesajul care li se repetă de sute de ori pe zi locuitorilor regiunii este că Chișinăul se împotrivește asigurării cu gaze a Transnistriei, chiar dacă Tiraspolul este gata să cumpere acest gaz cu bani împrumutați de la ruși.
Așadar, gazul umanitar al lui Putin s-a transformat subit în împrumut bancar! Când, cum și în ce condiții, evident Krasnoselski nu ne spune. În schimb, duplește creierul oamenilor cu laude la adresa celui care a închis robinetul cu gaz, asmuțind locuitorii regiunii împotriva autorităților constituționale.
Și dacă planul Chișinăului este să smulgă Transnistria de sub influența Rusiei, cu ajutorul suportului financiar al UE, planul Tiraspolului e cât se poate de pragmatic - acest vițeluș va suge de la două vaci. Va accepta și gazul din granturi europene, dar se va împrumuta și de la ruși, pentru a cumpăra gaz pentru uzinele lor, producerea de cripto și alte necesități pentru care UE nu e gata să acopere cheltuielile.
Nici Krasnoselski, nici Ignatev, nici o altă figură de la Tiraspol nu este gata să renunțe la influența Rusiei asupra regiunii. Pentru ei, această influență nu este toxică, așa cum se vede de la Chișinău, ci una protectoare și salvatoare pentru propriile lor piei.
În aceste circumstanțe mă mai întreb o dată, citând proverbul latin Margaritas ante porcos – De ce punem mărgăritare în fața porcilor?
Granturile UE pentru salvarea de frig și întuneric a locuitorilor din stânga Nistrului se vor duce ca apa în nisip. Locuitorii regiunii nici nu vor ști că acest gaz vine pe gratis din partea Occidentului atât de blamat de singurele televiziuni pe care le pot privi oamenii de acolo. Krasnoselski nu caută soluții alternative creditelor rusești. Dar nici nu este atât de prost încât să nu accepte calul de dar.
Prost în această situație va arăta Chișinăul. În câteva luni, vom trage linia și vom întreba în mod firesc autoritățile ce am câștigat tactic, strategic, sau în alt fel din această generozitate necondiționată. De la Tiraspol vom auzi în mod cert că ei se puteau descurca și fără gazul de pomană de la UE, pentru că rușii le-au dat credite să cumpere propriul gaz. Se puteau încălzi și fără ajutorul UE și al Chișinăului.
Vă spun Verde-n ochi, dacă scopul nostru este de a restabili livrările de energie ieftină de la Cuciurgan, exact asta ar trebui să facem. Avem tot dreptul să condiționăm livrările de gaze în regiune cu interesul sporit al locuitorilor de pe malul drept al Nistrului de a avea energie electrică ieftină, produsă din gaz gratuit oferit nouă de UE.
Reziliența împotriva propagandei rusești și conștientizarea suportului salvator al Uniunii Europene trebuie întărită în primul rând aici. Tarifele mari la energie și gaz au determinat scumpiri în lanț căruia cu greu le fac față inclusiv mulți proeuropeni de aici.