Remanierile din Guvern vor fi făcute în baza unei evaluări. Cel puțin asta sugerează președintele partidului de guvernământ, care evită să ofere mai multe detalii la subiect. Igor Grosu, însă, a precizat că soarta unor miniștri va depinde de ei înșiși. Ca parte a Executivului au și ei un cuvânt de spus, a precizat, astăzi, șeful Legislativului, tot el și președinte al Partidului Acțiune și Solidaritate.
„Vom face o analiză a prestațiilor de la ministere. Vom face o analiză pe interior și la momentul potrivit o să venim cu acest anunț. Până atunci dați-ne voie să avem aceste discuții. Să vină și dumnealor cu o poziție. Ca parte a echipei Executivului au un cuvânt de spus.”
Deși miercuri premierul Recean declara că în zece zile va veni deja cu propuneri de remanieri în Guvern, Igor Grosu susține că până acum nu s-au purtat discuții în acest sens. În încercarea de a afla detalii, am abordat mai mulți deputați, parte a guvernării.
„- În ce domenii credeți că trebuie de schimbat miniștri?- Nu am cum și nu pot să mă expun în acest moment. Premierul va veni cu anunțul. - PAS va veni cu niște propuneri? O să discutați?- O să discutăm, dar nu putem face acum niciun anunț.”
Opoziția, însă, vrea demisia incorpore a Guvernului.
„- Cine trebuie să plece din Guvernul Recean?
- Toți, simplu, toți.
- De ce?
- Pentru că au demonstrat neprofesionalism. Noi vrem ca în Guvern să fie oameni care știu să acționeze în valoarea statului, care știu să gestioneze banul public. Și nu care împart ziare și fac declarații politice.
- Totuși, care sunt domeniile prioritate?
- Într-un stat normal domeniile prioritate vor fi medicina, învățământul și partea economico
-financiară. Noi sperăm ca măcar aceste trei direcții să fie bine gândite, cine le va dirija.”
Schimbarea unor miniștri se pare că î-l preocupă mai puțin pe omul primarului de Chișinău în Parlament. Neafiliatul Gaik Vartanean ne-a spus că nu are deocamdată o părere la subiect.
„- Știți, asta e responsabilitatea guvernării.
- Sunteți mulțumit la deputat de munca Executivului?
- Nu chiar, dar nu sunt gata acum să mă dau cu părerea.”
Conducerea Parlamentului a convocat deputații în ședință, după mai bine de o lună în care au făcut agitație electorală pentru prezidențiale și referendum. Campania, însă, nu s-a încheiat și penru socialiști care au boicotat ședința, fiind ocupați cu organizarea protestului de la Comisia Electorală Centrală.