Republica Moldova a avut „o cumpănă a destabilizărilor, pe care a trebuit s-o treacă”, a subliniat președintele Parlamentului, Igor Grosu, adăugând că nu se referă la protestele din toamnă. Potrivit acestuia, Federația Rusă ar fi vrut să saboteze unele instituții ale statului. Grosu a refuzat să ofere mai multe detalii, pentru că ar putea „dăuna investigațiilor”. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 16 februarie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.
„Am avut o cumpănă pe care a trebuit să o trecem, a destabilizărilor și nu mă refer la cele din toamnă, cu proteste plătite. Federația Rusă nu și-a atins scopul atunci în încercarea de a destabiliza situația, de a sabota instituțiile, de a le vulnerabiliza, nu le-a reușit.
Noi am putut depăși ceea ce își planificau prietenii noștri. Planificau lucruri neplăcute, să invite încoace niște băieți așa mai făcuți. Cred că nu să facă turism și să guste vinul nostru. Să destabilizeze.
Acum să vă spun instituția pe care ei au pus ochiul? Nu pot, pentru că nu-i corect și ar fi sensibilă și poate dăuna investigațiilor și acțiunilor pe acre le întreprind instituțiile noastre. Dar au fost planuri obraznice, care au trebuit să fie dejucate, oprite de instituții”, a subliniat Igor Grosu.
Șeful Legislativului a precizat că „nu trebuie să ne relaxăm, trebuie să rămânem mobilizați”.
„Noi am aflat că nu se lasă păgubași cei din Federația Rusă și nu ne lasă în pace. Va trebui și noi să dăm din coate, să ne pregătim și să descurajăm ceea ce și-au pus în plan”, a declarat spicherul Parlamentului.
În cadrul unei conferințe de presă susținută pe 13 februarie, președinta Maia Sandu a oferit detalii legate de planul Federației Ruse de a destabiliza situația în țară, răsturnarea actualei puteri și înlocuirea acesteia cu una fidelă Kremlinului. Potrivit șefei statului, care face trimitere la informațiile furnizate de către serviciile secrete ucrainene, planul presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști pregătiți militar.
„Planul Rusiei nu este unul nou, tentative de destabilizare a situației și de subminare a statului au existat și în toamna anului trecut, dar nu și-au atins obiectivul datorita intervenției prompte din partea instituțiilor noastre de securitate și de asigurare a ordinii publice. În toamnă, accentul s-a pus pe criza energetică, care trebuia să provoace nemulțumiri”, a spus Maia Sandu.
„Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, cu atac a unor edificii ale statului și luare de ostatici, prin acțiuni violente, mascate sub proteste, care ar urma să forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”, a adăugat șefa statului.
Potrivit președintei, documentele primite de la partenerii ucraineni demonstrează „o bună documentare a locațiilor și a aspectelor logistice, pentru organizarea activităților subversive”.
Șefa statului a dat asigurări că instituțiile responsabile lucrează asupra prevenirii acestor provocări: „Încercările Kremlinului de a aduce violența în țara noastră nu vor reuși”.
TV8.md reamintește că pe 9 februarie, în cadrul unui tur în Europa, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că serviciile de spionaj din Ucraina au interceptat planurile serviciilor secrete ale Rusiei de a distruge Republica Moldova.
Președintele ucrainean a menționat că a informat-o despre acest lucru pe președinta țării noastre, Maia Sandu. În aceeași zi, Președinția și SIS au confirmat că au recepționat informația.
SIS a dat asigurări că toate instituțiile statului lucrează în plină capacitate și nu vor permite provocări.