După zeci de ani de pauză, cinematografia moldovenească pare să se înfiripe, însă cu greu poate supraviețui din cauza lipsei bugetelor. Potrivit reprezentanților din domeniu, finanțarea anuală de peste 400 de mii de euro, oferită de Centrul Național al Cinematografiei este insuficientă pentru proiecții mari. Pe de altă parte, autoritățile spun că au observat progresul din domeniu și vor mări bugetele în perioada următoare. Discuțiile au avut loc în cadrul forumului HORA, care a adunat la Chișinău, pentru prima oară, în jur de 70 de reprezentanți ai cinematografiei naționale și internaționale.
„Sunt foarte multe obstacole când vrei să fac un film la noi în Moldova. De exemplu, noi avem un proiect la care lucrăm de trei ani, încercăm să-l dezvoltăm și factorul principal este factorul financiar, în primul rând. În Republica Moldova nu sunt suficiente fonduri ca să faci un film pe măsură. Un film începe de la 300 de mii de euro în sus, deoarece sunt foarte multe zile de filmare, echipament performant și scump, dar și echipa-i foarte mare. O echipă de filmare e de la 30 la 300 de oameni.”
În prezent, unica sursă de finanțare a filmului moldovenesc este Centrul Național de Cinematografie, însă suma acordată anual este mult prea mică pentru ambițiile producătorilor. În 2022, suma alocată de acest centru a fost de opt milioane 500 de mii de lei. Totodată, reprezentanții industriei spun că o a doua problemă ar fi lipsa unei strategii clare.
„E prea complex, e prea solicitant din punct de vedere financiar și de resurse și tocmai din acest considerent filmul astăzi se face în coproducții. Una din cele mai mari provocări este lipsa unui fond al cinematografiei, pentru că un fond al cinematografiei nu înseamnă doar bani, înseamnă un mecanism specific acestui domeniu. Ca să ne racolăm la piața europeană, pentru a intra în parteneriate, trebuie să schimbăm legea cinematografiei și să creăm acest fond”, ne-a spus directoarea Centrului Național al Cinematografiei Valentina Iusubhodjaev.
Reprezentanții ministerului Culturii spun că industria a început să progreseze și planifică să-i acorde mai mulți bani în perioada următoare.
„Cred că în ultimii doi ani asistăm la o creștere sănătoasă a industriei. Vedem o creștere și a prezenței filmelor autohtone în cinematografele din țară. Noi, ministerul Culturii, vrem să investim mult mai mult în industria cinematografică, vrem să atragem investiții străine în industrie și aici lucrăm la o idee mai mare a unui parc cinema în Republica Moldova, care să devină acea platformă de producții, parteneriate și alte activități cinematografice”, ne-a declarat secretarul de stat la Ministerul Culturii.
Potrivit datelor furnizate de CNC, din 2017, cu suportul statului au fost produse peste 30 de filme de ficțiune de lung și scurt metraj, documentare și animații.