Deputatul fugar, Ilan Șor, a apelat la o companie de avocați din Marea Britanie, cu nume mondial, BCL Solicitors LLP, care îi va oferi asistență judiciară în Republica Moldova și îi va reprezenta interesele în instanțe. Totodată, compania va cere o scurtă amânare a procedurilor pentru a analiza materiale cazului și pentru a pregăti o linie de apărare. Despre aceasta au anunțat avocații din Republica Moldova ai lui Șor în cadrul unui briefing de presă.
Potrivit avocatului Denis Calaida, liderul Partidului Politic „Șor” a decis să angajeze compania britanică la propunerea apărătorilor săi.
„Statul efectuează ingerințe în activitatea avocaților, persecută avocații lui Ilan Șor, mă refer la Iulian Balan și Aureliu Colenco, care au fost incluși în diverse liste cu sancțiuni și ilegal sunt asimilași cu clientul său. Toate aceste fapte l-au determinat pe Ilan Șor să apeleze la o companie de avocați cu nume mondial din Marea Britanie. Prin aceasta noi considerăm că va fi un proces obiectiv, pe care noi îl așteptăm de mai mulți ani. Dorim ca justiția să fie legală, obiectivă și sub toate aspectele”, a menționat Denis Calaida.
La rândul său, avocatul Shaul David Brazila, reprezentant al BCL Solicitors LLP, a explicat în cadrul briefing-ului, care va fi rolul companiei în consilierea deputatului fugar.
„Am fost însărcinați să-l consiliem și să-l reprezentăm în cadrul procedurilor sale legale în Republica Moldova, în mod special, în apărarea sa față de acuzațiile continue, conținute în rechizitoriu și să ne asigurăm că drepturile omului sunt respectate și protejate. Rolul nostru va fi de a identifica, combate și a lua măsuri pentru a contesta încălcările drepturilor sale în temeiul Convenției Europene a Drepturilor Omului și altor trate internaționale, la care Republica Moldova face parte”, a menționat avocatul britanic.
TV8.md amintește că Ilan Șor a fost condamnat, în 2017, în dosarul „furtul miliardului” la 7 ani și jumătate de închisoare, pentru escrocherie şi spălare de bani. Dosarul se află pe rol în Curtea de Apel Chişinău, iar ședințele de judecată au fost amânate în repetate rânduri. În 2019, după ce Partidul Democrat a plecat de la guvernare, Ilan Șor a părăsit țara. El s-ar afla în Israel, de unde organizează proteste contra guvernării. Recent, SUA și Marea Britanie au impus sancțiuni împotriva lui Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc. Ilan Șor a declarat că sancțiunile anunțate la adresa sa nu-l vor afecta.
Recent SUA și Marea Britanie au introdus sancțiuni împotriva a doi oligarhi moldoveni, fugiți din țară. Este vorba despre Vladimir Plahotniuc și deputatul fugar Ilan Șor. Sancțiunile prevăd inclusiv faptul că cei doi nu pot intra pe teritoriul Statelor Unite ca și imigranți sau non-imigranți.
De asemenea, interdicțiile presupun și efectuarea oricăror tranzacții sau furnizarea de fonduri de către ei sau în beneficiul oricărei persoane din Republica Moldova. Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a constatat că Vlad Plahotniuc se face responsabil de corupție în proporții deosebit de mari. Acesta a fost inclus în lista de sancțiuni Global Magnitsky Act.
Autoritățile americane au confirmat că Vlad Plahotniuc a capturat și corupt instituțiile judiciare și ale statului de drept din Republica Moldova. Plahotniuc a folosit banii din corupție și a influențat politicul pentru a elimina rivalii politici și pentru a-și subordona justiția din țară.
Concomitent, OFAC a constatat că Ilan Șor, care este și el printre beneficiarii furtului miliardului, este complice la acțiunile de subminare a statului de drept, în beneficiul Federației Ruse. Șor, împreună cu alți oligarhi corupți și cu implicarea unor entități străine, întreprinde acțiuni de destabilizare a situației politice din Republica Moldova.
Susținut de entitățile menționate, Șor a întreprins eforturi de subminare a procesului de obținere de către Republica Moldova a statutului de țară candidată la UE. Pe lângă cei doi, în listă se mai regăsește omul de afaceri rus Igor Ceaika, un apropiat al lui Igor Dodon.