O nouă tendință pe piața muncii din Republica Moldova: angajatorii apreciază tot mai mult abilitățile reale ale potențialilor angajați, în defavoarea diplomelor și chiar a vechimii în muncă. Coordonatorii platformelor de angajare afirmă că au observat că, în ultimii ani, contează mai puțin ce fel de studii are cel care vrea să se angajeze și mai mult, cât de eficient își face treaba.
„Angajatorii preferă oameni cu experienţă mai puţină sau în general fără experienţă şi cu studii nu este neapărat să fie superioare. În 70% din cazuri din anunţuri de angajare nu este indicat că o persoană trebuie să aibă studii superioare", a menționat director de marketing platformă de angajare, Vladimir Badan.
Potrivit unei platforme de angajare, cea mai solicitată poziție în 2024 a fost cea de șofer. Pentru a fi angajați, candidații aveau nevoie doar de permis și să poată conduce, bineînțeles.
Contabilii au fost pe locul doi în ceea ce privește cererea. În cazul acestora angajatorii sunt interesați de experiență și rezultate, de numărul de proiecte de succes, şi mai puțin studiile candidaților.
Pe locul trei în topul joburilor solicitate au fost anul trecut specialiștii în vânzări. Principala abilitate solicitată - comunicarea și dorința de a lucra. Majoritatea solicitanților au fost tineri cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, fără studii.
În următorii 5 ani piața muncii va suferi schimbări și mai mari, susțin specialiștii din acest domeniu. Este inclusiv din cauza influenței inteligenței artificiale, care va anula unele profesii.
„Câteva exemple de joburi care probabil ar putea să dispară pe parcurs sunt casierii de la supermarketuri pentru că procesele se automatizează, unii angajaţi din bănci, pentru că avem multe procese deja automatizate deja în mobile banking, probabil că mulţi din asigurare, pentru că, iarăşi, asigurările şi reasigurările se fac la nivel online mai mult şi angajaţii pot să dispară pe parcurs, şi toate profesiile care presupun careva procese care pot fi automatizate", a punctat directorul de marketing platformă de angajare, Vladimir Badan.
În schimb, apar joburi noi așa ca VR designer, prompt engineering dacă vorbim de inteligenţa artificală, podcaster pentru dezvoltarea blogurilor și specialiștii în digital marketing.
Odată cu noile tendințe de pe piața muncii, decalajul între sistemul de învățământ și necesitățile angajatorilor devine tot mai mare. Iar pentru a obţine cunoștințele necesare, oamenii sunt nevoiţi să facă cursuri în străinătate și pe diferite platforme educaţionale.
Experții recomandă instituțiilor de învățământ să se adapteze și să reacţioneze mai flexibil la cerințele pieței. Schimbările din sfera muncii se reflectă și asupra salariilor.Și avem deja multe companii în Moldova cu salarii de mărimea celor occidentale. Cele mai generoase țin în continuare de sfera IT-unde salariile pot trece și de 60 de mii de lei.
„Salariile sunt conform cerinţelor care sunt destul de mari. Personalul trebuie să fie suficient de pregătit, să cunoască limbajele de programare, să cunoască limbile străine, respectiv, şi salariul este pe măsura aşteptărilor”, a subliniat specialist ANOFM, Ana Neculce.
Pe locul doi după mărimea salariilor este sectorul construcțiilor, unde se oferă în jur de 20-30 mii lei. Aceste sume sunt propuse sudorilor, fierar betoniştilor, fasonatorilor de piese şi construcţii din beton, arhitecţilor, inginerilor şi diriginţilor de şantier. Pe locul trei se află industria prelucrătoare, cu salarii de 15-25 mii lei. De salarii mult mai mici au parte funcționarii publici din domeniul sănătăți- în medie 15.000 de lei. Amintim că salariul minim stabilit prin lege este de 5.500 lei.