Ministra Sănătății anunță că, de la preluarea spitalelor raionale și până în prezent, suma investițiilor în aceste instituții medicale se apropie de jumătate de miliard de lei, ceea ce ar însemna de 7 ori mai mult decât mijloacele financiare alocate de consiliile raionale, în decurs de un an. Cele mai consistente investiții au fost făcute în echipamente medicale și modernizarea infrastructurii.
Ala Nemerenco este convinsă că decizia de a trece spitalele raionale de la autoritățile publice locale la minister este o decizie bună, chiar dacă în anul 2017 nu vedea cu ochi buni această inițiativă, ce aparținea, pe atunci, democraților. Ministra a justificat schimbarea fondatorului ca fiind calea optimă de a moderniza spitalele și de a oferi pacienților acces la servicii de calitate, în condițiile în care contribuția consiliilor, în unele cazuri, era derizorie.
„Spre exemplu, în 2020, Consiliul raional Basarabeasca a alocat doar 0,8% resurse în raport cu bugetul total al spitalului, în Briceni - 0,9%, Cahul, care are un spital destul de mare, doar 1,5%, Cantemir - 0,9%, Căușeni - 0,9%”.
Aceste date erau prezentate de ministra Sănătății în urmă cu 9 luni. Împreună cu Dan Perciun, pe atunci deputat PAS, au oferit informații despre proiectul de lege prin care spitalele raionale să treacă în gestiunea Ministerului Sănătății de la Consiliile raionale. Legea a fost votată în cele din urmă și a intrat în vigoare la mijlocul lunii ianuarie. La aproape un an distanță de la schimbarea fondatorului, ne-am propus să discutăm cu directorii spitalelor și cu președinții consiliilor raioanele, menționate în discursul Alei Nemerenco, pentru a vedea cum s-a schimbat situația.
„Telefonăm la directoarea spitalului din Briceni. Să vedem... Vedeți schimbări în bine? - Da, eu socot că avem schimbări în bine, suntem aprovizionați cu aparataj medical. Valoarea este destul de mare. Dacă analizăm, noi am fost dotați cu aparat de ultrasonografie, masă de operație, mobilă nou, proiectul de reparație a acoperișului. Nu zic că înainte era mai rău, ne ajutau cu ce puteau, dar tot mai bine acum. - Vreau să vă întreb: dvs ați fost numită acum director? - Da. - Până la trecere, tot la spital ați activat? Da, ca medic, în ultimii ani. Asigur interimatul, dar urmează concurs, la discreția fondatorului”.
Pe de altă parte, președintele Consiliului raional Briceni, Vitalii Lupașco, susține că spitalul a beneficiat de ajutoare de milioane de lei.
„- Ce investiții a făcut consiliul în ultimii ani? - Eu cifre totale nu am, dar circa 4 milioane doar la spital. La Boli infecțioase, reparații, transformatoare. - Se contribuia financiar? - Desigur”.
La spitalul din Basarabeasca, directorul, care se află în această funcție de circa 3 ani, Ivan Secov, susține că lucrurile merg într-o direcție mai bună.
„- Am primit generator electric, am primit o stație de oxigen de la minister. Sunt îmbunătățiri. - Cum a fost până acum? - Nu era așa ceva, din cele menționate mai sus, dar pentru că ministerul este fondator, am fost aprovizionați cu generator pentru policlinică, stație de oxigen, echipament pentru laborator. Cam asta vă pot spune acum. Cred că e suficient. - Dar din partea autorităților locale nu au fost făcute niciun fel de investiții? - Erau, dar modeste”.
Ministra Sănătății este convinsă că decizia de a trece spitalele raionale de la autoritățile publice locale la minister este una bună, chiar dacă în anul 2017 nu vedea cu ochi buni această inițiativă. Într-un articol, publicat de Europa Liberă, Nemerenco, pe atunci expertă în domeniul sănătății, se arăta îngrijorată de proiectul democraților de a schimba fondatorul tuturor spitalelor, adică trecerea lor din subordinea autorităţilor locale, în cea a Ministerului Sănătăţii.
„Mă gândesc că e o miză politică având în vedere şi alegerile care vin. Este un control al sistemului de sănătate. Peste tot în lume Ministerul Sănătăţii este autoritatea responsabilă de crearea politicilor şi strategiilor de sănătate şi nicidecum nu este o agenţie de gestionare a problemelor la zeci şi zeci de spitale, cu problemele lor, cu numiri de conducător”, spunea Nemerenco atunci.
„S-au confundat foarte multe lucruri. Atunci s-a propus o reformă în care se creau 17 spitale subregionale. Moldova nu are nevoie de atâtea spitale. Atunci se trecea tot la ministerul Sănătății, ceea ce era un efort foarte mare. Noi acum am trecut doar cele 31 de spitale pentru că era o situație deplorabilă. Aceasta este ceea ce ne-am dorit pentru că am luat spitale cu o infrastructură foarte veche, fără echipamente, în unele spitale ne spuneau chirurgii că nu au primit mese de operații de 20-30 de ani, erau sudate ca să poată fi folosite”, a declarat recent ministra.
După trecerea spitalelor raionale în subordinea Ministerului Sănătății, o bună parte dintre directori și-au pierdut funcțiile.
„În 31 de spitale am reziliat contracte cu 16 directori, o parte din ei vara aceasta și-au terminat activitatea. Nu voiam chiar din start să începem cu concursurile. Ministerul Sănătății este autoritatea care desfășoară concursurile, asta înseamnă resurse umane. Concursurile iau mult din timpul activității. Alte două concursuri s-au încheiat, alte două sunt în desfășurare. Le luăm pe rând”, a declarat Ala Nemerenco.
De o săptămână, spitalul din Leova are un director nou. Este vorba de Ghenadie Buza, care a câștigat concursul. Este chirurg de profesie, iar în trecut a fost deputat democrat și președintele raionului Hîncești. În 2020 și 2021, a avut și două verificări din partea Autorității Naționale de Integritate, dar nu au fost găsite abateri.
„- Ce vă trebuie în spital, ce vă lipsește? - Am o săptămână de când sunt în funcție. O să treacă ceva timp, acum nu pot să vă spun. - Dvs. ce planuri aveți pentru acest spital? - Vreți pe telefon? Veniți să discutăm. - E departe. - Într-un minut puteți să ne spuneți, ați candidat pentru asta. - Vrem ca pacientul să fie satisfăcut. - Iar despre luare de mită? - Desigur, asta e în capul mesei. O să scoatem corupția afară din spital. - Păi și cum mai exact? Că nu o veți lua și da afară. - Adresați așa niște întrebări provocatoare. Discutăm în fiecare zi cu medicii, cu pacienții”.
Și, în timp ce ministerul Sănătății a devenit fondator la cele 31 de spitale raionale, clădirile și terenurile continuă să se afle în proprietatea autorităților publice locale.
„Așteptăm să trecem peste perioada de alegeri ca să încheiem contracte de comodat. Locațiile, imobilele au rămas ca proprietate la APL-uri, iar noi investim acolo și trebuie să știm cum va rămâne bunul. Să avem semnate niște relații. Ne pomenim acum că dumnealor dau în chirie pentru diferite agenți economici și nu este normal. Să nu vedem magazine, biserici”, a menționat ministra Sănătății.
În prezent, ministerul este în proces de evaluare a secțiilor de chirurgie.
„Cu suportul OMS, evaluăm secțiile de chirurgie. Unele lucrează la capacitate de 30%, nu putem să plătim aerul din spitale”.
Dacă e să totalizăm suma investițiilor făcute în cele 31 de spitale raionale în cele 9 luni de când ministerul e fondatorul lor, atunci ne apropiem de jumătate de miliard de lei, spune Ala Nemerenco.
„- Până la momentul de față, avem investiții făcute în vreun spital din partea ministerului? - Da, avem foarte mari investiții. Pot să vin cu cifre. În toate cele 31 de spitale, pe care le-am transferat, cu excepția celor 3 spitale din Găgăuzia. Investiții în asigurarea cu echipament, în infrastructură. Pot să vin cu niște date. De exemplu, dispozitive mediale în cele 31 de spitale raionale, inclusiv la Bălți. Inclusiv din donațiile de la parteneri, au fost echipamente în valoare de 202 milioane de lei. Pentru modernizarea infrastructurii, separat, nu din banii bugetari, 120 de milioane. Jumătate de miliard de lei. Acestea nu sunt toate costurile.
N-o să dau exemple concrete, dar colegii noștri, când mergeau în spitale și cereau informații despre echipamentele procurate, consiliul raional decidea să le facă gard. Nu deschid paranteze cine făcea acel gard. Dar, dacă sumăm, nu cred că suma investițiilor anuale se ridică mai mult de 70 de milioane de lei, pe când noi am dat circa jumătate de miliard doar în jumătate de an”.
Un reportaj de Constantin Niculae și Veronica Gherbovețchii
Imagine și montaj de Vlad Glinjan