În anul 2022 s-au recuperat 75,9 milioane de lei din miliardul furat în 2014, iar în prima jumătate a acestui an - 42,6 milioane. Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, cele mai mari recuperări au fost în anii 2018-2019, când au fost preluate acțiunile de la două bănci și banii încasați au intrat în bugetul de stat. În rest, recuperarea anuală a banilor a scăzut până la 110-120 milioane lei anual.
Dacă ar fi să analizăm dinamica încasărilor de la băncile în proces de lichidare (Banca de Economii, Unibank, Banca Socială), putem observa, spune Ioniță, că sumele care merg spre Ministerul Finanțelor sunt mai mici decât cele încasate:
„Diferența presupun că sunt costurile suportate în proces de recuperare”.
Astfel, anul trecut s-au recuperat în mediu câte 6,3 milioane lei lunar, iar în acest an avem o recuperare de 7,1 milioane lei lunar. „Tendința este una clar negativă”, a subliniat Ioniță.
Expertul economic mai precizează că majoritatea banilor recuperați în acest an provin din vânzarea activelor și doar 5 milioane lei sau 12% din total au fost recuperați prin decizia de judecată în diverse cauze penale sau de insolvabilitate.
„De fapt, am avut în anii 2018-2019 două decizii de preluare a activelor în sumă de circa 900 milioane lei, cea ce reprezintă peste 90% din toți banii recuperați prin decizie de judecată. Restul anilor suma recuperată prin decizie de judecată vedeți și singuri oscilează între 10-30 milioane lei. Dar și acești bani recuperați nu neapărat provin din banii furați. De cele mai dese ori vorbim despre procese de insolvabilitate sau alte acțiuni în instanță, care slab corelează cu procesul de urmărire și recuperare a miliardului furat”, a menționat Veaceslav Ioniță.
„Între timp, noi am acumulat dosare unde urmărim peste 65 miliarde lei, dar recuperăm cam zero. Dacă păstrăm ritmul, în doar 308 ani reușim să recuperăm toți banii”, a adăugat expertul.
Furtul miliardului este numele dat de presă unor mișcări financiare prin care în perioada 2012–2014, din Banca de Economii (BEM), Banca Socială și Unibank din Republica Moldova a fost transferată o sumă de circa 13,3 miliarde de lei moldovenești, sumă echivalentă pe atunci cu 12% din Produsul Intern Brut anual al țării.