Liderul Platformei „Demnitate și Adevăr”, Dinu Plîngău, a salutat decizia Curții Constituționale de scoatere în afara legii a Partidului Șor. Totodată, acesta a sugerat Parlamentului să adopte un cadru normativ prin care să fie impuse restricții membrilor partidului dizolvat, în ceea ce privește ocuparea funcțiilor elective pentru un anumit termen în viitor.
Potrivit lui Plîngău, modelul ar putea fi similar celui aplicat primarilor, care au restricții de a ocupa anumite funcții pentru un termen de 3 ani în urma constatărilor făcute de către Agenția Națională de Integritate (ANI).
„Partidul ȘOR a fost declarat neconstituțional. Îi felicit pe toți cei care au contribuit la protejarea valorilor unui stat de drept. Am și o satisfacție personală că după trei ani de promovare a acestui mecanism constituțional, astăzi văd roadele muncii.
O hotărâre previzibilă, dar întârziată, deoarece Șor și-a înregistrat un alt partid compus din transfugi socialiști. Din aceste considerente am sugerat Legislativului despre necesitatea adoptării unui cadru normativ prin care să fie impuse restricții membrilor partidului dizolvat de a ocupa funcții elective pentru un anumit termen în viitor”, a scris președintele PPDA, pe Facebook.
TV8.md reamintește că Partidul Șor a fost scos în afara legii. Curtea Constituțională a pronunțat, pe 19 iunie, hotărârea în raport cu sesizarea Guvernului Republicii Moldova, privind verificarea constituționalității formațiunii.
Potrivit CC, partidul se consideră dizolvat de la data pronunțării prezentei hotărâri. Astfel, niciun act al acestui partid, adoptat după pronunțarea deciziei, nu are valoare juridică.
Ministrul Justiției va desemna o comisie care va întreprinde măsurile necesare pentru lichidarea Partidului și radierea acestuia din registrul de stat.
Reprezentanții și membrii partidului, care la data pronunțării hotărârii exercită mandate de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, vor continua să-și exercite mandatele în calitate de deputați independenți, fără dreptul de a se afilia la alte formațiuni politice parlamentare.
Iar reprezentanții și membrii partidului, care exercită mandate reprezentative în organele unităților administrativ-teritoriale de toate nivelurile, inclusiv în UTA Găgăuzia, vor continua să-și exercite mandatele ca reprezentanți independenți, fără dreptul de a se afilia la alte fracțiuni.
Listele candidaților supleanți din partea Partidului Șor în Parlament și în consiliile locale, validate anterior, se declară nule de la data pronunțării hotărârii.
Prezenta hotărâre este definitivă și nu se supune unui drept de atac.
Deputata Marina Tauber susține că decizia Curții Constituționale cu privirea la scoaterea Partidului Șor în afara legii nu schimbă nimic pentru echipa sa. Ba mai mult, membrii deja au alte formule pentru activitatea ulterioară.
„Este o decizie fără precedent, o decizie rușinoasă. Devenim vestiți în toată lumea prin faptele rușinoase, prin precedente care creează situații foarte periculoase. Noi cu dumneavoastră vom mai vedea consecințele acestei decizii. Noi, echipa lui Ilan Șor rămânem Partidul Șor. Dacă ei ne-au luat ștampila, Dumnezeu cu ei, echipa noastră rămâne puternică și mai consolidată. Deja avem mai multe formule cum să continuăm lupta noastră. Decizia aceasta nu schimbă nimic pentru noi”, a spus Tauber, după finalizarea ședinței CC.
Iar avocatul formațiunii Șor, Aureliu Colenco, spune că va ataca la CEDO decizia Curții Constituționale cu privirea la scoaterea partidului în afara legii.