Partidul Mișcarea Alternativa Națională (MAN), condus de primarul Capitalei Ion Ceban, propune ca aderarea Republicii Moldova la UE să devină idee națională, iar partidele să adopte un pact pro-european, după modelul Pactului de la Snagov, semnat de partidele din România în 1995.
Despre aceasta, Ion Ceban a anunțat în cadrul unei conferințe de presă.
Liderul MAN a citit și textul pactului propus.
„Semnatarii pactului își exprimă angajamentul față de dezvoltarea Republicii Moldova prin dezvoltarea valorilor democratice, stat de drept, pluralism politic, separarea puterilor, alegeri libere și respect pentru drepturile omului, inclusiv a minorităților naționale”, a menționat Ceban.
Solicitat de TV8, analistul politic Ion Tăbârță a spus că această inițiativă nu are sorți de izbândă în Republica Moldova.
„Această inițiativă este salutabilă, dacă să privim aspectele sale teoretice. Dar la modul practic, din păcate, Republica Moldova este o societate divizată și nu există acest consens că proiectul pro-european sau integrarea europeană ar putea să să fie un proiect de țară, așa cum a fost în România. Această inițiativă a lui Ceban în Republica Moldova nu are sorți de izbândă, deoarece avem partide geopolitice pro-ruse și tot timpul le-am avut. Cu atât mai mult că, spectrul politic din Moldova era definit reieșind din clivajul geopolitic. Probabil, Ion Ceban realizează acest lucru că în Moldova nu se poate, cel puțin la moment dat, să fie realizat acest consens, dar pentru a-și demonstra pro-europenismul său, vine cu astfel de inițiativă, știind din start că nu are sorți de izbândă. De aceea, mai degrabă este un pact sau acțiune politehnologică decât un mesaj care ar avea succes în practică”, a declarat pentru TV8, Ion Tăbârță.
Vom reveni și cu reacțiile unor partide.
TV8.md amintește că în 1995, pe malul lacului Snagov, a fost semnată o Declaraţie în care 14 partide dintre cele mai importante din România au anunțat că au ajuns la un consens în ceea ce priveşte integrarea europeană şi euroatlantică a ţării. Acest Pact a anihilat disensiunile dintre partide și deblocat calea României spre integrarea în UE.