Mitropolitul Chișinăului și Întregii Moldove Vladimir s-a plâns într-o scrisoare adresată Patriarhului Kirill, de situația Bisericii Ortodoxe din Moldova, după războiul pornit de Federația Rusă împotriva Ucrainei. Scrisoarea a fost publicată de către ex-deputatul Vlad Cubreacov, care spune că a obținut o copie a scrisorii, parvenită de la Moscova. În textul scrisorii, mitropolitul Vladimir spune că în actualul context regional, Biserica Ortodoxă din Moldova devine tot mai nepopulară în rândul moldovenilor din cauza legăturii sale directe cu Federația Rusă. Vladimir mai scrie despre „inevitabila unire a Moldovei cu România și despre influența tot mai mare a Mitropoliei Basarabiei”. Mitropolia Moldovei confirmă autenticitatea scrisorii și spune că aceasta datează din 5 septembrie 2023.
Secretarul general al Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaș, a confirmat pentru TV8 că scrisoarea a fost expediată patriarhului, dar deocamdată aceasta rămâne fără răspuns. Cheibaș nu ne-a putut spune dacă această scrisoare a fost discutată în cadrul lucrărilor Sinodului Bisericii Orotodoxe Ruse din 11 octombrie de la Moscova, unde a participat și ÎPS Vladimir.
În scrisoarea pe patru pagini, conducătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova îi scrie patriarhului rus că asocierea ca structură bisericească cu promovarea intereselor proruse în Republica Moldova, este percepută în societatea moldovenească ca un avanpost al Kremlinului și un susținător al intervenției ruse în Ucraina. Această legătură, potrivit mitropolitului, „este echivalentă cu dispariția bisericii de pe scena religioasă și socială a țării, în virtutea respingerii ferme de către moldoveni a amestecului agresiv al Rusiei în afacerile statului vecin și prieten Ucraina, dar și în propriile noastre afaceri”.
Mitropolitul aduce drept argumente rezultatele sondajelor, potrivit cărora încrederea cetățenilor în Biserică ca instituție a scăzut sub pragul psihologic de 70%. „Cu regret, această tendință este determinată de apartenența noastră la Patriarhia Moscovei și cu retorica sa față de Ucraina și Moldova”, se menționează în textul scrisorii.
În scrisoare, ÎPS Vladimir vorbește și despre faptul că de multe ori a sesizat Patriarhia Rusă despre problemele, inclusiv financiare ale bisericii, dar fără rezultat. În context, mitropolitul accentuează susținerea tot mai mare de care se bucură Mitropolia Basarabiei, la care aderă în ultima perioadă tot mai mulți clerici ai Mitropoliei Moldovei.
„Menționăm și sprijinul tot mai deschis și consecvent acordat Mitropoliei Basarabiei (și a influenței sale în creștere) din partea guvernelor Republicii Moldova și României. Acest semnal transmis de autorități este probabil cel mai clar și creează impresia că Biserica Ortodoxă din Moldova devine tot mai nepopulară în sfera publică din cauza legăturii sale directe cu Federația Rusă... Mitropolia Basarabiei este susținută deschis de Patriarhia Română, de Republica Moldova și România, a demonstrat că este o forță care nu mai poate fi oprită și care, se pare, că dorește și va obține restabilirea drepturilor sale istorice, iar Mitropolia Chișinăului și a Moldovei este doar un element secundar și inutil pe scena religioasă, socială și culturală a țării noastre”, se mai menționează în scrisoare.
Un alt alineat din scrisoare atrage atenția în mod deosebit:
„Acest fapt nu ar trebui să surprindă pe nimeni, deoarece soarta Republicii Moldova este deja hotărâtă de marile puteri- într-un timp relativ scurt ea se va reuni inevitabil cu România și desigur tot ceea ce susține Biserica Ortodoxă din Moldova va deveni parte a Bisericii Ortodoxe Române”.
Un alt gând expus în scrisoare se referă la tendința Bisericii Ruse de influența „aspirațiile Mitropoliei Moldovei în lumea rusească”.
„O altă tendință care preocupă poporul nostru și pe clerici, care într-un procent de 80% dețin cetățenie română – este dorința tot mai persistentă a Patriarhatului Moscovei de a absorbi Mitropolia Moldovei în așa-numita „Lume Rusă”, care este străină aspirațiilor și valorilor noastre naționale... Din păcate, Moscova nu a înțeles până în prezent faptul că poporul din Moldova are rădăcini latine și este perfect normal ca el să aspire să se apropie și să rămână în acest spațiu civilizațional, după veacuri de divizare artificială, fără a trăda Ortodoxia. Desigur, nu putem nega valorile care ne leagă de poporul rus, în special cele exprimate prin credința comună, dar acest lucru se aplică și relațiilor noastre cu popoarele cu care avem convingeri religioase comune precum cel greac, român, bulgar, sârb și altele, iar acest lucru trebuie tratat ca atare și nu poate fi temei pentru nicio intervenție în afacerile noastre interne sau pentru „influențarea” aspirațiilor noastre.”
ÎPS Vladimir vorbește în scrisoare și despre atitudinea superioară pe care o are Biserica Rusă față de poporul Republicii Moldova.
„În Rusia, atât autoritățile laice cât și cele bisericești ne-au tratat și ne tratează ca pe un popor periferic și fără coloană vertebrală, lipsit de dreptul de a lua deciziile pe care le consideră necesare pentru bunăstarea și prosperitatea sa. Această supărare a mitropolitului vine în contextul în care Biserica Rusă a refuzat anterior să permită Mitropoliei Moldovei să-l hitoronisească în episcop pe arhimandritul Filaret.
„În această situație, vă întrebăm, Sanctitatea Voastră, cum putem evita prăpastia care s-a deschis în urma invaziei ruse în Ucraina, pe de o parte, și creșterea neîncrederii atât din partea preoțimii, cât și a poporului față poziția noastră, care se presupune a fi direct legată de interesele rusești, pe de altă parte? Cum putem menține relațiile strânse cu Biserica Ortodoxă Rusă, când legătura geografică este aproape distrusă, când nu mai putem achiziționa obiecte bisericești fabricate în Federația Rusă, deoarece aproape nu există căi comerciale între țările noastre? Ce să facem în condițiile consolidării tot mai evidente a Bisericii Ortodoxe Române în Republica Moldova și ce să facem atunci când Biserica Ortodoxă Rusă, care se consideră Mamă a noastră, se comportă față de noi, în opinia noastră, ca să ne exprimăm delicat, nerespectuos?”, cu aceste întrebări își încheie scrisoarea mitropolitul Moldovei.
![](https://tv8.md/resources/2023/10/20/c7a11f08-8f30-4cab-955c-77e61fd9c55a_vladimir-1.jpg)
![](https://tv8.md/resources/2023/10/20/c1f6d395-a84a-497a-aa78-03de258fa2f4_vladimir-2.jpg)
![](https://tv8.md/resources/2023/10/20/5aeadfb2-318f-48ab-bdfb-961ae828e57c_vladimir-3.jpg)
![](https://tv8.md/resources/2023/10/20/35cf18dd-931f-4bc5-b9f7-36548569dace_vladimir-4.jpg)
![](https://tv8.md/resources/2023/10/20/2ec48f1c-c5fc-4417-bbf9-31173c00146b_vladimir-5.jpg)