„România va continua sprijinul pe care îl acordă Republicii Moldova în parcursul spre Uniunea Europeană”. Declarația a fost făcută de președintele Senatului de la București, Nicolae Ciucă, care efectuează prima vizită la Chișinău de la preluarea mandatului.
„Prin această vizită nu am urmărit altceva decât să transmitem mesajul de continuitate și asigurare a coerenței sprijinului pe care România îl acordă R. Moldova în parcursul de aderare la UE. Este clar că decizia Moldovei de a se integra în UE nu face altceva decât să consolideze voința și trăirea de a intra în casa familii europene.
România a făcut toate demersurile pentru a sprijini din punct de vedere tehnic elaborarea îndeplinii celor nouă cerințe a Comisiei Europene. În perioada următoare urmează să aibă loc evaluarea, care sperăm să fie una pozitivă. Urmează ca la toamnă Comisia să transmită propria evaluare și recomandări, astfel încât în luna decembrie să existe o decizie politică la nivelul Consiliului privind deschiderea procesului de negocieri. Este absolut necesar ca R. Moldova să beneficieze de această decizie”, a afirmat Ciucă.
Oficialii au discutat și despre domeniul legislativ, menționând că autoritățile de pe ambele maluri ale Prutului au o „colaborare și o linie de comunicare directă care va fi deschisă permanent”.
„L-am asigurat pe domnul Grosu că vom face tot ceea ce este necesar, astfel încât experiența pe care noi am acumulat-o în această perioadă de adaptare a legislației României la standardele europene să fie completată cu cea de ultimă perioadă în care ne-am asumat reforme prin planul de redresare, reziliență și finanțare de la nivelul UE”, a spus Ciucă.
Totodată, afost abordată și agenda bilaterală, proiectele comune în plan economic, investițional, infrastructură și transport, dar și programul de reforme asumat de autoritățile de la Chișinău în parcursul de integrare în Uniunea Europeană.
„Este un gest și un semnal foarte clar de susținere pentru R. Moldova în parcursul nostru de integrare europeană. În cadrul întrevederii am discutat despre colaborarea noastră parlamentară. După ședința comună a Parlamentelor a pornit un proces comun de colaborare la nivelul comisiilor parlamentare, unde sunt discutate proiecte concrete.
(...) O să vină foarte curând momentul când cele două state românești se vor regăsi în Uniunea Europeană. Urmărim dinamica din regiune. Peste câteva zile o să aniversăm un an de la primirea statutului de candidat, lucru care cu doi ani în urmă era sceptic. Cu efort comun și cu susținerea necondiționată a României, care este cel mai tare avocat în agenda nostră de integrare la UE, o să obținem acest obiectiv”, a declarat la rândul său, președintele Legislativului de la Chișinău, Igor Grosu.
Noul premier al României, Marcel Ciolacu, care se află la prima vizită externă, după învestitură şi preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, efectuează miercuri la Chişinău, o vizită de lucru.