Moldova vrea să semneze tratatul de aderare la UE până în 2028. Declarația a fost făcută de către premierul Dorin Recean la Forumul Diplomației de la Antalya, în cadrul unui interviu pentru Calea Europeană.
„Alegerea strategică a Republicii Moldova este una foarte clară: să devenim membru al marii familii europene. Pentru asta muncim pentru ca până la sfârșitul acestei decade, mă refer către 2028, să putem deja să semnăm tratatul de aderare la Uniunea Europeană. Este un termen foarte ambițios”, a spus Recean.
Până la acest moment, a fost finalizat screening-ul pentru mai mult de jumătate din capitolele acquis-ului comunitar, iar procesul de negocieri ar avansa într-un ritm bun, a mai declarat premierul:
„Republica Moldova investește un efort colosal pentru a ne construi cadrul instituțional necesar ca să implementăm acquis-ul comunitar până atunci. Avem o relație privilegiată cu Bucureștiul. Avem foarte mulți specialiști de la București care lucrează la Chișinău, în guvern, în ministere sau în instituții independente, cum ar fi Consiliul Concurenței”.
Recean a subliniat că procesul de integrare este supus presiunilor externe și campaniilor de dezinformare, dar în pofida acestora,„moldovenii sunt convinși că integrarea europeană este calea sigură și unică de dezvoltare a Republicii Moldova. Am ferma încredere că vom continua”.
„Obiectivul cel mai important al Rusiei este să-și consolideze prezența militară în stânga Nistrului într-o nouă arhitectură de securitate europeană”, a avertizat Recean, menționând că forțele militare din regiune sunt slăbite și că Moscova dorește o „administrație prietenoasă” la Chișinău care să permită reîntărirea prezenței militare ruse.
În acest context, alegerile parlamentare din toamna anului 2025 conțin o miză geopolitică majoră, crede Recean:
„Alegerile din toamna anului 2025 sunt critice și foarte importante. Moscova pregătește alternative pentru a putea influența politicul de la Chișinău să stopeze sau să inverseze parcursul european al Republicii Moldova”.
TV8.md amintește că în luna iunie a anului 2022, Republica Moldova și Ucraina au obținut statutul de țară candidat la Uniunea Europeană. Obiectivul național este de a adera la comunitatea internațională până în anul 2030. În acest sens, Guvernul a aprobat Planul național de acțiuni pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană pe anii 2024-2027.