Dietele de detoxificare sunt adesea prezentate ca o modalitate de a curăța organismul după excesul de alimente și băuturi care vin odată cu sărbătorile. Așa că devin tot mai populare mai ales la început de an. Dieteticianul Taylor Grasso a explicat pentru The Conversation, citat de Libertatea.ro despre efectele negative ale acestor regimuri și cum ele pot atrage o relație nesănătoasă cu mâncarea.
Există câteva tipuri diferite de diete de detoxificare: post, curățare prin sucuri, consumul exclusiv al anumitor alimente, utilizarea suplimentelor alimentare comerciale de detoxificare sau „curățarea” colonului cu clisme sau laxative. Cele mai multe dintre aceste diete sunt pe termen scurt și au ca scop eliminarea substanțelor presupus toxice din organism și includ o perioadă de post urmată de o dietă extrem de restrictivă timp de un număr de zile. „În calitate de dietetician autorizat, am văzut clienți care au încercat diete de detoxificare și au experimentat o serie de efecte secundare negative, inclusiv dezvoltarea unei relații negative cu mâncarea”, explică Taylor Grasso.
În plus, cercetările arată că există puține dovezi care să susțină utilizarea dietelor de detoxificare și că acestea nu sunt oricum necesare. Organismul este bine echipat pentru a elimina substanțele nedorite pe cont propriu, fără suplimente scumpe și potențial dăunătoare vândute de industria nutriției și a bunăstării.
O dietă adecvată și îmbunătățirea comportamentelor legate de stilul de viață, cum ar fi creșterea exercițiilor fizice și a somnului, pot avea un impact semnificativ – și pozitiv – asupra sistemului de detoxificare a organismului, subliniază dieteticianul pentru The Conversation.
„Prin publicitatea lucioasă și omniprezentă, dietele de detoxificare perpetuează o mentalitate de remediere rapidă în ceea ce privește greutatea și imaginea corporală, mai degrabă decât să promoveze schimbări ale stilului de viață care sunt durabile pentru o viață întreagă”, mai spune Grasso.
Deși susținătorii afirmă că dietele de detoxificare și curățările cu sucuri duc la pierderea în greutate, la îmbunătățirea funcției ficatului și la o sănătate mai bună în general, cercetările arată că acestea au un efect redus sau chiar inexistent. Mai mult, acestea pot duce la efecte secundare, inclusiv dureri de cap, oboseală, slăbiciune, leșin și iritabilitate.
Unele diete și programe de detoxificare pot avea efecte secundare grave, în special cele care includ laxative sau clisme, sau cele care restricționează consumul de alimente solide. Aceste abordări pot duce la deshidratare, deficiențe nutritive și dezechilibre electrolitice.
În plus, dietele care restricționează drastic anumite alimente sau grupuri de alimente nu duc, de obicei, la o pierdere în greutate de durată. În schimb, aceste tipuri de diete pun adesea organismul în „modul de înfometare”.
Asta înseamnă că, în loc să ardă caloriile, corpul dumneavoastră le reține pentru a le folosi ca energie. Sfaturile dieteticienei este să ne concentrăm pe o dietă echilibrată, să bem apă și să facem mișcare. Acestea sunt cele mai simple, dar și cele mai eficiente metode pentru o digestie și o greutate optime.