Război în Ucraina, ziua 343: Vizită oficială, drone de 1 dolar și mesaj din SUA. Rusia ar pregăti o escaladare majoră în curând

Dieta de detoxificare de la început de an, un moft? Un dietetician explică efectele negative

22 ianuarie 2023, ora 20:15

Dietele de detoxificare sunt adesea prezentate ca o modalitate de a curăța organismul după excesul de alimente și băuturi care vin odată cu sărbătorile. Așa că devin tot mai populare mai ales la început de an. Dieteticianul Taylor Grasso a explicat pentru The Conversation, citat de Libertatea.ro despre efectele negative ale acestor regimuri și cum ele pot atrage o relație nesănătoasă cu mâncarea.

Există câteva tipuri diferite de diete de detoxificare: post, curățare prin sucuri, consumul exclusiv al anumitor alimente, utilizarea suplimentelor alimentare comerciale de detoxificare sau „curățarea” colonului cu clisme sau laxative. Cele mai multe dintre aceste diete sunt pe termen scurt și au ca scop eliminarea substanțelor presupus toxice din organism și includ o perioadă de post urmată de o dietă extrem de restrictivă timp de un număr de zile. „În calitate de dietetician autorizat, am văzut clienți care au încercat diete de detoxificare și au experimentat o serie de efecte secundare negative, inclusiv dezvoltarea unei relații negative cu mâncarea”, explică Taylor Grasso.

În plus, cercetările arată că există puține dovezi care să susțină utilizarea dietelor de detoxificare și că acestea nu sunt oricum necesare. Organismul este bine echipat pentru a elimina substanțele nedorite pe cont propriu, fără suplimente scumpe și potențial dăunătoare vândute de industria nutriției și a bunăstării.

O dietă adecvată și îmbunătățirea comportamentelor legate de stilul de viață, cum ar fi creșterea exercițiilor fizice și a somnului, pot avea un impact semnificativ – și pozitiv – asupra sistemului de detoxificare a organismului, subliniază dieteticianul pentru The Conversation.

„Prin publicitatea lucioasă și omniprezentă, dietele de detoxificare perpetuează o mentalitate de remediere rapidă în ceea ce privește greutatea și imaginea corporală, mai degrabă decât să promoveze schimbări ale stilului de viață care sunt durabile pentru o viață întreagă”, mai spune Grasso. 

Deși susținătorii afirmă că dietele de detoxificare și curățările cu sucuri duc la pierderea în greutate, la îmbunătățirea funcției ficatului și la o sănătate mai bună în general, cercetările arată că acestea au un efect redus sau chiar inexistent. Mai mult, acestea pot duce la efecte secundare, inclusiv dureri de cap, oboseală, slăbiciune, leșin și iritabilitate.

Unele diete și programe de detoxificare pot avea efecte secundare grave, în special cele care includ laxative sau clisme, sau cele care restricționează consumul de alimente solide. Aceste abordări pot duce la deshidratare, deficiențe nutritive și dezechilibre electrolitice. 

În plus, dietele care restricționează drastic anumite alimente sau grupuri de alimente nu duc, de obicei, la o pierdere în greutate de durată. În schimb, aceste tipuri de diete pun adesea organismul în „modul de înfometare”. 

Asta înseamnă că, în loc să ardă caloriile, corpul dumneavoastră le reține pentru a le folosi ca energie. Sfaturile dieteticienei este să ne concentrăm pe o dietă echilibrată, să bem apă și să facem mișcare. Acestea sunt cele mai simple, dar și cele mai eficiente metode pentru o digestie și o greutate optime.

Alegerile locale - o repetiție a celor parlamentare? Negru: „Unele partide vor încerca să iasă din umbră sau să facă rebranding”
/VIDEO/ Alegerile locale - o repetiție a celor parlamentare? Negru: „Unele partide vor încerca să iasă din umbră sau să facă rebranding”
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
/METEO/ Ultima lună de iarnă începe cu temperaturi negative, iar ghețușul de pe drumuri ne-ar putea da bătăi de cap: Unde va ninge
/METEO/ Ultima lună de iarnă începe cu temperaturi negative, iar ghețușul de pe drumuri ne-ar putea da bătăi de cap: Unde va ninge
Război în Ucraina, ziua 343: Vizită oficială, drone de 1 dolar și mesaj din SUA. Rusia ar pregăti o escaladare majoră în curând
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 343: Vizită oficială, drone de 1 dolar și mesaj din SUA. Rusia ar pregăti o escaladare majoră în curând
Republica Moldova va evolua în prima semifinală a Eurovision 2023: Țările cu care va concura și cine va cânta în a doua semifinală
/VIDEO/ Republica Moldova va evolua în prima semifinală a Eurovision 2023: Țările cu care va concura și cine va cânta în a doua semifinală

/VIDEO/ Mărturiile Vioricăi Tătaru, la un podcast: „Dacă n-ar muri oameni în război, ar fi foarte interesant de urmărit ce se întâmplă”

01 februarie 2023, ora 20:07

„Dacă nu ar muri oameni în acest război, ar fi foarte interesant de urmărit tot ce se întâmplă”, consideră jurnalista TV8 și co-autoarea proiectului „Dincolo de Nistru” , Viorica Tătaru. În cadrul podcastului „Mai Departe”, produs de Artur Gurău, Viorica a vorbit despre cum este să filmezi în mijlocul războiului din Ucraina, propaganda rusă vs. cea ucraineană în timpul unui conflict armat, Transnistria, soluții pentru rezolvarea problemelor teritoriale ale țării noastre.

Jurnalista TV8, care s-a aflat în Ucraina încă din prima zi a războiului, spune că i-a descoperit pe ucraineni inclusiv datorită creativității lor, „care nu are limite”.

„Dacă nu ar muri oameni în acest război, ar fi foarte interesant de urmărit tot ce se întâmplă. Asta e unica părere de rău - că mor oameni. În rest, ceea ce fac ei, paralel cu exploziile ca atare, la ei a explodat o doză de creativitate și ingeniozitate. Pur și simplu, e uimitor. Asta chiar m-a impresionat și m-a încurajat foarte tare, aflându-mă acolo și văzând latura asta lor. Parcă am descoperit ucrainenii și creativitatea asta a lor care nu mai are limite și care nu se epuizează”, a menționat Viorica Tătaru.

Aceasta crede că ingeniozitatea ucrainenilor e ca o armă, ce-i ajută să iasă din „drama care se întâmplă în jurul lor”.

„De multe ori, îi întrebăm cum reușiți să păstrați simțul umorului, cum reușiți să fiți pozitivi. Zic: păi dacă n-am face asta, am fi pierduți. Trebuie cumva să ne apărăm. Deci este o armă, în ghilimele, să zicem.

Cred că și ei s-au redescoperit și au început să fie atât de inventivi, să folosească și tehnologiile, și tot felul de tehnici și procedee, să filmeze și în tranșee, billboard-urile  lor cu tot felul de mesaje cu înjurături, au inventat atâtea.

Toate astea te ajută să ieși din starea aia și din drama care se întâmplă în jurul lor. Fiecare cuvânt care se spune anapoda, fiecare întâmplare, ei din asta construiesc o întreagă poveste. Ei știu cum să promoveze ca să-i audă lumea.

Cred că suntem într-o perioadă când războiul nu mai este așa cum l-am văzut noi în filmele sovietice, războiul se întâmplă cu totul altfel”, a subliniat jurnalista TV8.

TV8.md reamintește că jurnaliștii TV8, Andrei Captarenco și Viorica Tătaru, au mers, chiar din prima zi de război, în Ucraina, de unde au arătat lumii atrocitățile comise de armata rusă. 

Cei doi sunt deținătorii „Premiului Tudor Iașcenco” 2022, oferit de Asociația Presei Independente pentru curaj și demnitate în exercitarea misiunii de jurnalist.

Totodată, au fost premiați pentru curaj civic de Casa Regală din România. Este o premieră pentru Republica Moldova.

De asemenea, au fost desemnați printre cei mai buni jurnaliști ai anului și anume pentru cea mai bună reflectare în presă a războiului din Ucraina.

Viorica Tataru, Andrei Captarenco și Iulia Budeci, printre jurnaliștii anului! Jurnaliștii TV8 au fost premiați cu "Merele de Aur"
Premieră în Republica Moldova: Jurnaliștii TV8, Viorica Tătaru și Andrei Captarenco, premiați de Casa Regală din România
/VIDEO/ Viorica Tataru arată cum gătește sarmale delicioase: Mărturiile jurnalistei TV8 despre războiul din Ucraina
/VIDEO/ Prima campioană mondială la lupte din istoria Moldovei a rămas doar cu promisiuni: Unde locuiește Irina Rîngaci
/VIDEO/ Prima campioană mondială la lupte din istoria Moldovei a rămas doar cu promisiuni: Unde locuiește Irina Rîngaci
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
/VIDEO/ Autocar din Republica Moldova, răsturnat pe o șosea înzăpezită din România: Sunt 3 răniți. Precizările oficiale
/VIDEO/ Autocar din Republica Moldova, răsturnat pe o șosea înzăpezită din România: Sunt 3 răniți. Precizările oficiale
Sfârșit tragic pentru o femeie: A decedat la Autogara de Sud din Chișinău, după ce i s-a făcut rău. Ce spune Poliția
Sfârșit tragic pentru o femeie: A decedat la Autogara de Sud din Chișinău, după ce i s-a făcut rău. Ce spune Poliția
Etapa audițiilor live s-a încheiat: Cine sunt cei 10 finaliști care luptă pentru a reprezenta Republica Moldova la Eurovision 2023
/VIDEO/ Etapa audițiilor live s-a încheiat: Cine sunt cei 10 finaliști care luptă pentru a reprezenta Republica Moldova la Eurovision 2023
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram