Deși nu este cel mai longeviv premier, Natalia Gavrilița, i-a bătut pe toți predecesorii săi la capitolul cadouri primite în străinătate. Constatarea a fost făcută după vizita din vara trecută a prim-ministrei în Qatar, unde șeicii au răsfățat-o cu bijuterii evaluate la aproape un milion și jumătate de lei. Ghinion însă, legea o obligă să predea diamantele statului. TV8 a ajuns în muzeul Guvernului ca să vină acum cu un reportaj exclusiv.
„- Are certificat? - Da, toate au certificat.”
Bijuteriile din imagini sunt cele mai scumpe cadouri primite vreodată de către un premier din țara noastră. Colierul, cerceii, inelul și brățara valorează în total aproape 800 de mii de lei, echivalentul a 40 de mii de euro. Accesoriile de lux au fost primite de Natalia Gavrilița în dar de la Emirul Statului Qatar, în iulie anul trecut.
„Specialiștii din Cancelarie nu-și dau seama cât costă o piatră din acea brățară de exemplu. Respectiv, am chemat oameni din afară, care au evaluat și am primit un raport. Ceasul este de la un brand cu renume și costă peste 30 de mii de euro. Este atât de scump, pentru că pe acel ceas sunt pietre prețioase.Fiecare piatră a fost analizată.”
De obicei demnitarii de peste hotare se limitează la daruri precum monede, cărți, picturi, medalii sau alte suvenire. Din Australia prim-ministra a adus un cadou mai neobișnuit - o minge de rugby și o jucărie în formă de koala.
În mod normal cadourile primite de oficiali ajung în depozitul Cancelariei de Stat, totuși, în cazul în care își doresc darul, îl pot răscumpăra, plătind suma evaluată de specialiști.
„De exemplu, doamna prim-ministru a răscumpărat o broșă, care i-a plăcut și o ie românească, primită în dar de la oficiali din România.”
În documentul publicat pe pagina Cancelariei de Stat, este scris că ea a costat trei mii de lei, iar broșa 1800 de lei.
„O parte din cadouri sunt expuse în muzeul amenajat în holul central a Guvernului. Atenția este atrasă de cel mai vechi obiect de aici - o sabie primită în dar în 1997. După întâlnirea premierului de atunci Ion Ciubuc cu omologul său din Ucraina.”
„Sunt cadouri care sunt expuse în muzeu, iar celelalte sunt în depozit. Din când în când cadourile din muzeu sunt circulate, adică se schimbă”.
Întâmplător sau nu, dar unele registre de evidență a cadourilor făcute pe timpul altor cabinete de miniștri au dispărut, împreună cu obiectele. De exemplu, de pe vremurile comuniștilor în depozit nu a rămas niciun cadou.
Angajații de la Guvern nu au putut să ne spună câte obiecte exact sunt păstrate în depozitul Cancelariei, pentru că fiecare minister are propria evidență și propriul depozit. Se cunoaște doar că de la începutul mandatului, prim-ministra, Natalia Gavrilița, a primit peste 100 de daruri de la oficialii de peste hotare.