Cauza penală în care fostul deputat democrat Vladimir Andronachi este învinuit în dosarul „Frauda bancară” va fi examinată în ședință închisă. Decizia a fost luată vineri, 19 mai, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, la solicitarea apărării și nu este susținută de Procuratura Anticorupție, care susține că toate cazurile de corupție trebuie judecate în ședințe publice.
„Societatea are dreptul să cunoască cum a fost comisă cea mai mare fraudă din istoria Republicii Moldova prin care au fost sustrase miliarde de lei de la cetățeni. În plus, societatea are dreptul să cunoască despre acțiunile persoanelor care dețin sau au deținut funcții publice care aveau obligație să acționeze mereu în interesul statului și a cetățenilor. Mai mult ca atât, ședințele publice permit cetățenilor să observe direct modul în care funcționează sistemul de justiție și să ceară socoteală procurorilor, judecătorilor, avocaților și inculpaților pentru acțiunile acestora în cadrul ședințelor de judecată. Procesele publice, de asemenea, asigură dreptatea și arată dacă sistemul nostru de justiție funcționează în mod corect și imparțial. Acest principiu de publicitate, există în toate sistemele de drept în întreaga lume și este esențial în Republica Moldova, țară care s-a confruntat și continuă să se confrunte cu corupția și neîncrederea în sistemul de justiție”, se arată într-un comunicat de presă al Procuraturii Anticorupție.
În opinia celor de la Procuratura Anticorupție, judecarea cauzei Andronachi în ședință publică va asigura un proces echitabil și va consolida încrederea societății în corectitudinea procedurilor.
„Judecătorul a respins acest argument și a acceptat argumentul inculpatului că ,,eventuale reportaje și/sau emisiuni legate de prezentul proces judiciar riscă să-i afecteze emoțional” familia inculpatului. Judecătorul a mai argumentat că probele acumulate de la instituții financiare ,,constituie secret bancar” și că ,,în materialele cauzei se conțin informații care se atribuie inclusiv la secretul de stat”, potrivit PA.
„Schemele și infracțiunile comise în frauda bancară nu vor fi acoperite și ascunse ca ,,secrete bancare” sau ,,secrete de stat”. Existența actelor ridicate cu autorizarea judecătorului de instrucție de la băncile comerciale nu constituie argument de a petrece ședințele de judecată în procedură închisă. Procuratura, care reprezintă interesele statului, nu a invocat protejarea secretului de stat, or procurorii nu au prezentat probe care ar constitui secret de stat. Acest interes nu poate fi invocat de inculpații care au încălcat legea și dăunat statul. Este inadmisibil să fie încălcat dreptul societății la ședințe publice pentru a scuti inculpatul de consecințele neplăcute ale acțiunilor sale”, mai menționează reprezentanții PA.
În context, PA îndeamnă Parlamentul să modificeCodul de procedură penală care să permită procurorilor să conteste așa tip de hotărâri judecătorești contrare normelor legale.
Mai mult, PA va solicita CSM intervenția legală pentru inițierea unei proceduri disciplinare împotriva judecătorului care a luat decizia cu pricina.
„Solicităm ca nou-formatul CSM să examineze sesizarea pe acest caz cât de curând posibil”, susține PA.
Vladimir Andronachi a ajuns pe mâna autorităților din Republica Moldova pe 2 noiembrie 2022, după ce a fost predat de către Serviciile de Securitate ucrainene, care l-au declarat persoană indezirabilă și l-au expulzat din țară. Vladimir Andronachi este unul dintre cei mai controversați politicieni. A fugit din Republica Moldova imediat după alegerile parlamentare câștigate de PAS.
În luna septembrie 2021, procurorii anticorupție au descins cu percheziții acasă la fostul democrat. Acțiunile au avut loc în cadrul dosarului fraudei bancare, în care Andronachi este cercetat penal.
În 13 martie 2023, dosarul a fost trimis în judecată.
Vladimir Andronachi, economist de profesie, deputat în două legislaturi din partea Partidului Democrat, este asociat de opinia publică drept persoană de încredere a oligarhului fugar Vlad Plahotniuc, partener de afaceri cu controversatul deputat fugar Ilan Șor, apropiat din 2020 și de Partidul Socialiștilor și Igor Dodon. Andronachi este acuzat de implicare în scheme imobiliare, energetice, extracție de zăcăminte, export de fier uzat, furtul miliardului.