Recomandările anunțate, ieri, de autorități de a economisi energia electrică au adus și mai multă neliniște în rândul cetățenilor. Astăzi, am discutat cu mai mulți locuitori ai Capitalei, care ne-au recunoscut că deja au strâns cureaua cât au putut de tare, iar frica de a rămâne eventual fără curent le cam umbrește sărbătorile. Cei mai îngrijorați sunt locatarii blocurilor cu multe etaje, în care gaz nu este, și depind în totalitate de electricitate. Colac peste pupăză, este recomandat să evite și lifturile. Misiune dificilă, bunăoară, într-un bloc cu 15 etaje.
Pe mătușa Alexandra am suprins-o ieșind din blocul în care locuiește. A coborât tocmai de la etajul 15 pentru a merge la farmacie după medicamente.
Fiind cu cârja în mână, femeia ne-a spus că și așa se deplasează cu mare greu, fără lift ar fi o mare catastrofă.
„Sunt după accident și merg foarte greu și nu pot să mă dau jos pe scări, dacă nu va funcționa ascensorul, voi rămâne închisă în casă. După medicamente, sau să vină un medic, ambulanța nu va fi posibil, în special în casele cu multe etaje”.
Neliniștea e mare, mai ales că blocul nu este gazificat, iar locatarii sunt dependenți de energia electrică.
„Dacă ne oprește lumina, nu vom avea nici căldură, nici ascensor, nici un ceai fierbinte, nimic”.
Iar această femeie susține că locuiește la al 13-lea etaj.
„Totul funcționează datorită energiei electrice.- Cum o să vă descurcați dacă nu va fi lumină?- Cred că vom ieși, la fel ca înainte, vom face mâncare pe două pietre. Dacă vin și nu funcționează aici, am speranță că va funcțional celălalt, dacă nu, mă culc aici jos, cum să urci, dacă mai ai și ceva în mână”.
„Eu nu pot să mă ridic la etajul opt. Am mare nevoie de ascensor pentru ca să ies afară, să îmi cumpăr măcar o pâine”.
Și unele mămici cu copii mici ne-au spus că sunt îngrijorate de eventuale deconectări de curent.
„Noi maturii, mai putem merge pe jos, dar copii, are trei ani jumate, cum să meargă pe jos, cât timp îmi va lua casă ajung jos de la etajul zece și înapoi, dar cei care locuiesc la etajul 16, mai sunt din cei în scauni cu rotile, bătrâni”.
„Aveți copil, la ce etaj urcați?- Noi locuim la etajul 14. Oricum în fiecare dimineață trebuie să mergi la magazin, să cumperi o pâine”.
Ieri, după prima ședință a Comisiei Situații Excepționale de la instituirea stării de urgență, autoritățile au venit cu o serie de recomandări, în contextul în care de la întâi ianuarie ne-am putea confrunta cu o criză energetică. Pe lângă îndemnul de a nu folosi ascensorul în intervalele 07:00-11:00 și 18:00-23:00, pentru evitarea blocării în mers a acestuia, autoritățile mai propun ca de la 1 ianuarie 2025.
Oamenii cu care am discutat ne-au spus că deja s-au pus pe economisit, speriați fiind de ce poate urma.
„La mine acasă totul este stins, fără ca să îmi spună autoritățile. Dumneavoastră economisiți?- Foarte mult”.
„Ideea cu economisirea curentului electric, noi o susținem și încercăm să economisim. Mai puțin conectăm fierbătorul, cuptorul cu microunde”.
„Noi economiseam și până acum, mereu stingem lumina când nu avem nevoie, dar fără curent este foarte greu”.
Din cauza provocărilor prin care ar urma să trecem și majorarea tarifelor, majoritatea spune că în acestă perioadă nu se poate bucura de magia sărbătorilor.
„Ne-a afectat și ne pare rău pentru că vine Crăciunul, Anul noi, dar nu ne putem bucura de sărbători”.
Din 16 decembrie, Republica Moldova se află în stare de urgență, în legătură cu o eventuală criză energetică, după ce Ucraina a anunțat că va întrerupe tranzitul gazului rusesc pe teritoriul său, iar Rusia a refuzat să ne livreze prin conducta trans-balcanică.