Ședința Adunării Generale a Procurorilor, care a fost organizată după o pauză de trei ani, a fost amânată. Decizia a fost susținută de 258 de procurori din cei 466 prezenți la ședință. Propunerea de a amâna ședința a venit din partea a trei acuzatori, care nu au promovat evaluarea comisiei Pre-Vetting. Este vorba despre Cristina Gadcov, Anatolie Gîrbu și Vitalie Codreanu.
În debutul ședinței, procurorul Cristina Gadcov a făcut apel către colegi să nu susțină inițiativa de a alege noii membri ai CSP. Potrivit ei, acest lucru nu poate avea loc, în condițiile în care nu toți candidații au deciziile finale privind evaluarea.
„Sunt procuror și ca toți procurorii am depus jurământul, care presupune de a respecta legile. Toată societatea așteaptă maturitate, independență și noi, cei care aplicăm legea, trebuie să o respectăm. Noi fiind trei candidați, am trecut toți pașii ce ține de Pre-vetting și acum suntem trei care nu avem o decizie. Legea prevede ca se organizează Adunarea Procurorilor doar cânt sunt toți candidații evaluați. Noi trei nu avem o decizie”, a declarat Gladcov.
La rândul lui, procurorul Anatolie Gîrbu a accentuat solicitarea de a amâna ședința Adunării, pentru fi organizate alegerile după ce toți candidații vor primi decizia instanței de judecată.
„Aceste alegeri trebuie să fie din start legale, legitime și corecte, dar nu în ultimul rând credibile. Ultimele modificări la legea procuraturii prevăd că membrii sunt aleși nu pe 2 sau 4 ani, dar pe 6 ani, așa că alegerile trebuie organizate așa că să nu existe îndoieli că au fost libere și corect”, a spus Gîrbu.
Aceeași pledoarie a avut și acuzatorul Vitalie Codreanu.
„Eu cred că prețul este mult prea mare, dacă azi în mod public noi vom încălca legea. Eu cred în spiritul legii, care trebuie respectat. Adunarea Generală de astăzi, la capitolul alegerii membrilor CSP, să fie amânată până nu vor fi toți candidații evaluați de comisia Pre-vetting”, a adăugat Codreanu.
În fața procurorilor a ieșit Sergiu Russu, procuror-șef al Secției combaterea traficului de ființe umane din cadrul Direcției urmărire penală și criminalistică a Procuraturii Generale. Acesta a propus o soluție de compromis,
„Pe de o parte avem nevoie de un CSP funcțional și implementarea modificărilor recente, pe de altă parte suntem în situația când au fost anulate decizii ale comisiei Pre-vetting și alte decizii nefiind adoptate, este o situație neobișnuită. În actualele circumstanțe, vă propun alternativa de a modifica regulamentul Adunării, să fie introdus un punct care să ofere dreptul candidaților promovați de a participa la alegeri. Ceilalți vor fi numii ulterior, după deciziilor de contestații.
Propunerea nu a fost agreată de Vitalie Codreanu, dar nici de Iurie Lealin, care a fost admis în concurs după evaluarea comisiei Pre-vetting. Potrivit lui, astfel se pune sub semnul întrebării, mandatul Consiliului Superior al Procurorilor.
Într-n final, 258 de procurori din cei 466 prezenți la Adunare, au decis să susțină demersul clor trei colegi, de a amâna ședința Adunării Procuroilor și organizarea ulterioară a alegerilor pentru funcția de membru al CSP.
Amintim că CSP a admis la alegeri următorii candidați, care, potrivit deciziilor Comisiei Pre-Vetting, au promovat evaluarea:
- din rândul procurorilor Procuraturii Generale - Iuri Lealin și Dumitru Obadă;
- din rândul procurorilor procuraturilor specializate și teritoriale - Mariana Cherpec, Aliona Nesterov, Eduard Panea, Elena Roșior și Olesea Vîrlan.